Începând cu al doilea modul al acestui an școlar, elevii Școlii Gimnaziale din Șeica Mare vor purta uniforme, devenind astfel prima școală din mediul rural care implementează această măsură, după cum prezintă Turnul Sfatului. Directorul instituției, Marius Popescu, a explicat că această inițiativă a venit la cererea părinților, care au dorit un simbol vestimentar comun pentru elevi.
„Uniforma a fost solicitată de către părinți. Au venit la mine și m-au întrebat dacă nu putem găsi ceva reprezentativ care să ne reprezinte școala. Mi s-a părut o idee foarte bună”, a declarat directorul, pentru publicația citată.
După un an de căutări pentru a găsi o variantă accesibilă și de calitate, conducerea școlii a ales ca vestele să fie produse de croitoria locală.
„Ne-am bucurat că am găsit această croitorie la noi în comună pentru că, în același timp, banii se întorc la noi. La ei vom face acele veste și urmează ca părinții să achiziționeze cămășile, pantalonii, respectiv fustele”, a mai spus Marius Popescu. Costul unei uniforme va fi de aproximativ 150 de lei, sumă ce va fi suportată integral de părinți.
Uniformele vor fi purtate de elevii claselor pregătitoare până în clasa a VIII-a, iar directorul speră ca acestea să fie gata până la începerea celui de-al doilea modul școlar. Deși demersul nu este obligatoriu, 86% dintre părinți și-au exprimat acordul.
„Nu-i oblig pe părinți. Cine nu vrea uniformă, nu va avea”, a precizat directorul. El a subliniat însă că măsura ar putea contribui la reducerea cazurilor de bullying și a oferit exemplul unei eleve care s-a bucurat de vestea introducerii uniformei deoarece nu va mai fi marginalizată din cauza vestimentației.
Turnul Sfatului mai prezintă și cazul Școlii Gimnaziale „Ioan Slavici” din Sibiu, unde, de la 1 octombrie 2024, elevii au ținută obligatorie.
Profesoara Anca Rusu, directoarea școlii, a explicat că această ținută constă în „tricou simplu alb sau lila, în culori pale și pantalon negru, închis la culoare, fără imprimeuri și fără rupturi. Dacă vorbim de fuste aceste trebuie să fie peste genunchi. Este un fel de uniformă, dar nu sunt restricționați la un tip cumpărabil. Este între ținută decentă și uniformă, dacă vreți”.
Un alt exemplu este Școala „Regina Maria”, unde elevii din clasele primare și de gimnaziu au uniforme încă de anul trecut, la gimnaziu fiind reintroduse din 2023 după o pauză de la implementare, mai notează aceeași sursă. La Școala Gimnazială „Radu Selejan”, conducerea caută să introducă uniforma de anul școlar viitor, potrivit directoarei Nelia Corobană, care spune că peste 90% din părinți au salutat inițiativa.