Elevii de la liceele tehnologice și școlile profesionale care participă la programe Erasmus+ primesc certificat de calificare profesională și supliment descriptiv în format Europass / Metodologia pentru recunoașterea studiilor, publicată în Monitorul Oficial

1.393 de vizualizări
școli de vară pentru liceeni
Foto: Pexels.com
Elevii din învățământul preuniversitar tehnologic și tehnologic dual care participă la proiecte finanțate prin programele UE vor primi la finalul acestora un certificat de calificare profesională și suplimentul descriptiv al certificatului în format Europass, potrivit ordinului 7891/2024, care stabilește metodologia pentru recunoaşterea rezultatelor învăţării, publicat în Monitorul Oficial.
  • Rezultatele învățării se referă la ceea ce cunoaște, înțelege și este capabil să facă un cursant la terminarea unui proces de învățare și sunt definite sub formă de cunoștințe, abilități, responsabilitate și autonomie. Pentru învățământul preuniversitar tehnologic și tehnologic dual rezultatele învățării sunt stabilite în standardul de pregătire profesională.
  • Elevii care participă la proiecte finanțate prin programele UE vor primi la finalul acestora un certificat de calificare profesională și suplimentul descriptiv al certificatului în format Europass.

Înainte de acest ordin nu exista o metodologie specifică, adaptată stagiilor UE. Potrivit documentului, recunoaşterea rezultatelor învăţării se aplică:

  • pentru toate stagiile de pregătire practică organizate la nivel internaţional;
  • în cadrul unor proiecte finanţate prin programe ale UE;
  • în învăţământul preuniversitar tehnologic şi tehnologic dual.

Pentru ca rezultatele învăţării să fie recunoscute, este nevoie ca mai întâi să fie validate şi transferate în programul de educaţie şi formare profesională în care este înscris elevul. Procesul include mai multe etape: validarea, transferul și recunoașterea oficială a rezultatelor, arată documentul.

Validarea presupune confirmarea că rezultatele obținute de elev corespund standardelor de pregătire profesională, fie integral, fie parțial. Rezultatele validate sunt ulterior transferate și integrate în programul de formare profesională, astfel încât elevul să nu fie supus unei noi evaluări pentru competențele deja recunoscute.

Rezultatele recunoscute sunt înscrise în certificatul de calificare profesională al elevului sau sunt adăugate în portofoliul personal al acestuia:

„Rezultatele învățării validate și transferate de către unitatea de învățământ sunt înscrise în suplimentul descriptiv al Certificatului de calificare profesională al elevilor care promovează și examenul de certificare a calificării profesionale, emis la finalizarea programului de formare. Rezultatele învățării dobândite de elev care acoperă și alte cunoștințe, abilități și competențe decât cele precizate de standardul de pregătire profesională sunt înscrise în portofoliul personal de educație permanentă al elevului”, este menționat în documentul amintit.

Potrivit noului ordin, organizațiile implicate semnează un memorandum de înțelegere și un acord de învățare. Memorandumul stabilește procedurile de evaluare și recunoaștere, iar acordul detaliază rezultatele așteptate, activitățile planificate și metodele de evaluare. La finalul stagiului, organizația de primire emite documentul de mobilitate Europass, care descrie rezultatele învățării obținute de elev.

DESCARCĂ Ordinul cu metodologia privind recunoașterea rezultatelor învățării obținute de elevii care participă la mobilități în proiectele finanțate prin programele UE în domeniul educației îl puteți consulta mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primăria sectorului 1 a anunțat că va cumpăra sediul Liceului Nicolae Tonitza, vechi de 120 de ani / Din 2016, elevii nu au putut folosi o clădire complet renovată a liceului, din cauza unor probleme tehnice semnalate de experți ISU

Administrația locală a Sectorului 1 anunță că dorește să cumpere sediul Liceului de Arte Plastice “Nicolae Tonitza” de pe strada General Berthelot nr. 56-58, (clădire veche de 120 de ani)…
Vezi articolul

Universitatea din București răspunde reclamațiilor făcute de Asociația Studenților cu privire la situația din cămine: patrule de pază și alte măsuri de siguranță în campus / Instituția semnalează probleme privind organizarea în rândul studenților

Universitatea din București anunță o serie de măsuri de siguranță în campus, inclusiv patrule de pază, după ce, luni, Asociația Studenților din Universitatea București (ASUB) a acuzat o serie de…
Vezi articolul

Ce învață copiii și tinerii din Marea Britanie și Suedia la orele de educație sexuală / România, țara cu cele mai multe mame minore din UE, dar cu opoziție puternică la educația sexuală în școli

Educația sexuală stârnește controverse puternice în societatea românească, fiind o temă tot mai aprinsă de dezbatere, scrie G4Media.ro. Opiniile sunt împărțite între faptul că educația sexuală predată în școli ar…
Vezi articolul

Doar Parlamentul poate să creeze legislația primară pentru introducerea certificatului verde în Universități, cerută de rectori – ministrul Cîmpeanu / Rata vaccinării este și în rândul studenților sub media europeană

Doar Parlamentul poate să stabilească legislația primară necesară pentru ca certificatul verde digital să fie folosit pentru accesul în spațiile universitare, așa cum cere Consiliul Național al Rectorilor (CNR), a…
Vezi articolul