Elevii de la liceele militare, interziși la Concursul de chimie „Petru Poni” printr-o interpretare a Ministerului Educației, deși regulamentul le permite să concureze și chiar îi menționează explicit / „Liceele militare, deși sunt în filiera vocațională, au doar specializări comune cu filiera teoretică”, susțin oficialii

289 de vizualizări
Foto: Facebook.com / Colegiul Național Militar “Mihai Viteazul” Alba Iulia
Ministerul Educației consideră că elevii de la liceele vocaționale cu profil militar nu pot participa la Concursul de Chimie „Petru Poni”, deși competiția se adresează liceelor tehnologice și vocaționale. Nu este o interdicție reglementată, ea nu apare în regulamentul competiției, ci a fost comunicată printr-o adresă a secretarului de stat Florian Lixandru, publicată pe 3 aprilie de Edupedu.ro. Într-un răspuns la solicitarea Edupedu.ro, Ministerul Educației susține că specializarea matematică-informatică de la liceele vocaționale cu profil militar este comună filierei teoretice – profil real.

În răspunsul pentru Edupedu.ro, instituția scrie că posibilitatea ca elevii de la liceele vocaționale (profilurile militar, teologic, artistic, sportiv) să participe la concursul inițial destinat elevilor de la liceele tehnologice a fost introdusă din acest an pentru a-i motiva pe elevii de la profilurile artistic și sportiv.

Iată răspunsul integral al Biroului de Presă al Ministerului Educației pentru Edupedu.ro:

Concursul de Chimie „Petru Poni”, aflat la a XIII-a ediție, se adresează – prin tradiție – elevilor de la filiera tehnologică.

Până în acest an, participarea elevilor de la filiera vocațională nu era posibilă, însă din anul în curs, aceasta a fost introdusă din dorința de a-i motiva pe elevi să studieze chimia, oferind astfel ocazia și elevilor de la profilurile artistic și sportiv de a fi prezenți în acest concurs. 

Prin regulament, nu sunt și nu au fost acceptați elevi de la specializările aflate la filiera teoretică. De exemplu, dacă în cadrul unui liceu tehnologic există clase cu specializarea matematică–informatică, acești elevi nu pot participa la Concursul de Chimie „Petru Poni”, întrucât competiția în sine nu se adresează specializărilor din filiera teoretică. Așadar, în condițiile în care liceele militare, deși sunt în filiera vocațională, au doar specializări comune cu filiera teoretică, regulile aplicabile sunt cele menționate mai sus”.

Cu alte cuvinte, Ministerul Educației încalcă propriul regulament, care nu prevede nici explicit și nici implicit interdicția pentru elevii de la liceele militare de a participa la acest concurs.

Instituția i-a oprit pe elevi din a participa la concurs printr-o adresă, fără alte explicații.

Iată ce prevede regulamentul specific de organizare:

  • „Art. 2 Concursul de chimie „Petru Poni” se organizează pentru elevii claselor IX-XII de la filiera tehnologică și vocațională. Pot participa elevii de la toate formele de învățământ: zi, seral, cu frecvență redusă, din învățământul de stat și cel particular, inclusiv elevii din clasele a XI-a și a XII-a care nu mai studiază chimie conform planului cadru în vigoare. Participarea la acest concurs este individuală. Nu se admite participarea elevilor de la clasele superioare la clasele inferioare”.

Edupedu.ro a arătat că liceele militare sunt vocaționale prin legea educației în vigoare, 198/2023:

Secţiunea a 4-a Învățământul liceal – Articolul 33

(1) Învățământul liceal se organizează în licee teoretice, licee vocaționale și licee tehnologice și cuprinde clasele a IX-a-a XII-a pentru învățământul cu frecvență și clasele a IX-a-a XIII-a pentru învățământul cu frecvență seral și învățământul cu frecvență redusă.(2) În cadrul învățământului liceal funcționează trei filiere distincte:

a) filiera teoretică, cu profilurile umanist și real;
b) filiera vocațională, cu profilurile militar, teologic, sportiv, artistic și pedagogic;
c) filiera tehnologică, cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale și protecția mediului
”, prevede legea educației în vigoare.

Elevii de liceu militar sunt prevăzuți în regulament și în anexa care conține programa de concurs. Iată un exemplu:

Potrivit surselor Edupedu.ro, unul dintre motivele pentru excluderea elevilor de la liceele militare ar fi banii. Ministerul Educației, prin reprezentanții care iau decizii, urmărește să limiteze cât mai mult bugetul de burse și premii, potrivit informațiilor primite de la sursele Edupedu.ro.

Reamintim, așa s-a întâmplat și la tăierile de concursuri pentru elevii de ciclu primar, motivate recent prin faptul că ar fi vorba despre „o nouă politică publică de a descuraja competiția între elevi”.

Citește și:
Elevii de la liceele militare, excluși de la Concursul de Chimie „Petru Poni” 2024, dedicat liceelor vocaționale, printr-o adresă a secretarului de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Raed Arafat: Se suspendă activitatea cu prezența fizică în școlile și grădinițele particulare. Nimeni nu-i oprește să facă online / Nu este discriminare, este abordare diferită față de stat

Hotărârea de Guvern prevede suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ private. Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat că „prezența fizică este interzisă, nimeni nu-i oprește să facă…
Vezi articolul

Avocatul Poporului critică eliminarea burselor rurale pentru liceeni: Se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată

Prin eliminarea burselor sociale pentru liceenii care învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu „se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei…
Vezi articolul

Probleme cu salarizarea angajaților din creșele nearondate grădinițelor. Indemnizația de hrană și voucherele de vacanță nu se mai acordă angajaților, semnalează sindicatele din Învățământ

Angajații din creșele nearondate grădinițelor nu mai primesc indemnizația de hrană și voucherele de vacanță, după cum se arată în buletinul informativ al FSLI. Potrivit sursei citate, Federația Sindicatelor Libere din…
Vezi articolul