Elevii de la liceele vocaționale – profilul militar nu pot participa la Concursul Național de Chimie „Petru Poni” 2024 dedicat elevilor din învățământul vocațional, după ce au fost tăiați printr-o adresă a secretarului de stat Florian Lixandru, document obținut de Edupedu.ro. Liceele militare sunt în învățământul vocațional, prevede legea educației 198/2023 în vigoare.
„La Concursul Național de Chimie „Petru Poni” pot participa elevi de la nivelul liceal, clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a de la filiera tehnologică (cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale și protecția mediului) și filiera vocațională (cu profilurile teologic, sportiv, artistic și pedagogic).
La Concursul Național „Petru Poni” nu pot participa elevi de la nivelul liceal, filiera teoretică (cu profilurile umanist și real) și filiera vocațională (profilul militar – specializările matematică-informatică, științe sociale sau științe ale naturii)”, scrie în adresa de pe 25 martie semnată de secretarul de stat Florian Lixandru, care poate fi consultată mai jos în articol.
- Adresa vine în contextul în care etapa județeană a competiției va fi sâmbătă, 13 aprilie, de la ora 10 la ora 13. Etapa națională este programată pe 9-12 mai la Slobozia (Ialomița), conform calendarului concursurilor școlare naționale 2024.
Concursul a fost inițiat cu mai mulți ani în urmă pentru elevii de la tehnologic ori vocațional, care nu mai studiază Chimia la liceu la fel ca elevii de la liceele teoretice, de exemplu, iar regulamentul acestuia pentru ediția 2024 prevede că este organizat „pentru elevii claselor IX-XII de la filiera tehnologică și vocațională”.
„Pot participa elevii de la toate formele de învățământ: zi, seral, cu frecvență redusă, din învățământul de stat și cel particular, inclusiv elevii din clasele a XI-a și a XII-a care nu mai studiază chimie conform planului cadru în vigoare”, prevede același regulament.
Cu alte cuvinte, Ministerul Educației încalcă același regulament pe care l-a aprobat în luna februarie pentru competiție. Legea Educației include liceele militare la filiera vocațională:
„Secţiunea a 4-a Învățământul liceal – Articolul 33
(1) Învățământul liceal se organizează în licee teoretice, licee vocaționale și licee tehnologice și cuprinde clasele a IX-a-a XII-a pentru învățământul cu frecvență și clasele a IX-a-a XIII-a pentru învățământul cu frecvență seral și învățământul cu frecvență redusă.(2) În cadrul învățământului liceal funcționează trei filiere distincte:
a) filiera teoretică, cu profilurile umanist și real;
b) filiera vocațională, cu profilurile militar, teologic, sportiv, artistic și pedagogic;
c) filiera tehnologică, cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale și protecția mediului”, prevede legea educației în vigoare.
FOTO DOCUMENT Adresa ME din 25.03.2024:
Elevii de liceu militar sunt prevăzuți în regulament și în anexa care conține programa de concurs. Iată un exemplu:
- Edupedu.ro a solicitat Ministerului Educației un punct de vedere referitor la tăierea elevilor de la liceele militare de la concursul care, prin regulamentul aprobat de Ministerul Educației, li se adresează. În momentul în care vom primi un răspuns, îl vom publica.
Context. Măsura tăierii elevilor de la liceele militare de la concursul dedicat liceelor vocaționale a fost luată, potrivit documentului, de secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar din Ministerul Educației Florian Lixandru, același demnitar care a oferit o „derogare” elevului de la Olimpiada de Biologie din Prahova 2024, situație dezvăluită de Edupedu.ro. Elevul de liceu s-a calificat la etapa națională care va avea loc la Sibiu după intervenția Ministerului Educației ca răspuns la memoriul părintelui elevului, deși liceanul a marcat neregulamentar, pe foaie, răspunsurile la grile.
Același demnitar a dezorganizat Olimpiada de Geografie 2024 pentru o solicitare a unui singur părinte și a trimis inspectoratelor școlare o adresă cu 3 ore înainte să dea răspunsul cerut în ceea ce privește participarea la două olimpiade în aceeași zi.
Există 5 colegii naționale militare în România. Aproape 1.000 de elevi în total sunt admiși anual în acestea în clasa a IX-a. Este vorba despre:
- Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, Breaza;
- Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, Alba Iulia;
- Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare”, Câmpulung Moldovenesc;
- Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”, Craiova;
- Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, Constanța