Elevii de gimnaziu şi liceu încep azi școala. Semestrul al II-lea începe din 17 ianuarie

4.086 de vizualizări
Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.com
Elevii de gimnaziu şi liceu, precum şi cei din învăţământul profesional şi postliceal se întorc luni la cursuri după vacanţa de iarnă, scrie Agerpres.

Potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei, grupele/clasele din învăţământul preşcolar şi primar vor avea vacanţă până pe 9 ianuarie 2022.

Elevii de gimnaziu, clasele a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a încep școala pe 3 ianuarie, după cea mai scurtă vacanță de iarnă din istoria ultimilor ani. Aceștia au de recuperat cele două săptămâni pe care autoritățile i-au forțat să le petreacă acasă în noiembrie, din cauza pandemiei, sub pretextul unei “vacanțe“. Termenul de “vacanță“ fiind folosit atunci eronat, atâta vreme cât perioada aceea este recuperată acum, dat fiind faptul că nicio vacanță școlară nu se recuperează.

  • Așadar prima săptămână va fi recuperată acum, în perioada 3-7 ianuarie 2022. Următoarea săptămână recuperată de elevii din gimnaziu pentru perioada petrecută acasă în noiembrie 2021 va fi în perioada “Școlii Altfel”.

Elevi de gimnaziu revin la școală pentru două săptămâni tot în semestrul I, deși pe structura inițială a anului școlar 2021-2022, ar fi trebuit să reia cursurile în Semestrul al II-lea, în ianuarie. Între semestrul I și al II-lea este în acest an doar un weekend – 15-16 ianuarie. Nici aici nu mai există, ca în anii trecuți, o vacanță intersemestrială.

Elevii de liceu, clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a/a XIII-a, încep școala pe 3 ianuarie 2022, la fel ca cei de gimnaziu. Aceștia revin la cursuri pentru două săptămâni în care vor fi încheiate mediile, cel mai probabil, după care trec și ei în semestrul al II-lea din 17 ianuarie.

Pentru gimnaziu și liceu urmează o perioadă de 15 săptămâni consecutive de cursuri: 3 ianuarie 2022 – 14 aprilie 2022 – fără vacanță școlară. Prin comparație, perioada aceasta este cu două săptămâni mai lungă decât cea din semestrul I, de la debutul școlii din septembrie, până la vacanța de iarnă.

Elevii din învățământul profesional și postliceal încep și ei școala tot pe 3 ianuarie.

Cum arată structura anului școlar actual din ianuarie 2022 până în iunie:

Semestrul I
  • 3 – 14 ianuarie 2022 (clasele din învățământul gimnazial, liceal, profesional și postliceal)
  • 10 – 14 ianuarie 2022 (clasele din învățământul preșcolar și primar).
Semestrul al II-lea 
  • 17 ianuarie 2022 – 14 aprilie 2022 – cursuri
  • 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022Vacanța de primăvară
  • 2 mai 2022 – 10 iunie 2022 – cursuri
  • 11 iunie 2022 – până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023 – Vacanța de vară

Prin excepție de la datele de mai sus, pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Pentru clasele a VIII-a, anul școlar are 33 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 3 iunie 2022, în timp ce pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică (exceptând clasele terminale anterior menționate), respectiv pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are 37 de săptămâni de cursuri.

Foto: © Iakov Filimonov | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


4 comments
  1. Da, prima zi de școală din 2022, la școala copilului meu au fost absenți cu duiumul, la el în clasă din 35 de elevi, au fost prezenți 6. Oare mâine se mai duc la școală cei 6? Așa recuperare a materiei mai rar, foarte interesați de școală elevii din ziua de azi.

    1. Nu.Asta e din cauza ministrului Campeanu.
      E vina lui ca scoala a început pe 3 SI NU PE 9 CUM TREBUIA.Era de așteptat ca asa va fi.
      Nu recuperezi nimic cu sarmaua in gat,cu forta la scoala cand abia a trecut revelionul.Lumea e in vacanta,oamenii mai au si ei programari prin anumite zone ale tarii.Acum pe bune,ce era de facut?Sa se renunte la aceste programari ca are chef CAMPEANU sa schimbe el legile/structura vacantelor cand vrea?!Si inca mai sunt sărbători (BOBOTEAZA,SF ION)Acestea trebuiau sa fie zile libere,nu lucratoare.Tara de rahat.Si pentru copii erau dar a venit “Marele” Campeanu si a schimbat asta.DAR SIGUR SE VOR DUCE COPIII JOI SI VINERI LA SC.

    1. Facem greva. Pe 17 ianuarie o sa inceapa doar DACA VREM NOI, profesorii. Ne baga in online pe banii nostri ca nu au ei bani pt gaze? Dar eu de unde am? Salariul e acelasi, nemarit. Consumul dublu si preturile la fel. Nu incepe nimic. S-a umplut paharul. Bani cheltuiti aiurea ca sa ii parieze chilotarul in Dubai si lumea crapa de frig si foame.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Național al Rectorilor, condus de Sorin Cîmpeanu, susține printr-o rezoluție proiectul Legii Învățământului Superior, elaborat inițial în mandatul de ministru al lui Cîmpeanu, dar care nu a fost finalizat încă de succesoarea Ligia Deca

Consiliul Național al Rectorilor (CNR), organism condus de fostul ministru al Educației Sorin Cîmpeanu, își exprimă susținerea față de proiectul Legii Învățământului Superior, potrivit unei rezoluții adoptate la sfârșitul săptămânii…
Vezi articolul

SURSE Percheziții la Universitatea București legate de contractele de deratizare. UPDATE Poliția: Firma „nu ar presta sau prestează parțial serviciile de dezinsecție, dezinfecție și deratizare contractate” / UB: „Colaborăm cu autoritățile în toate aspectele anchetei”

O serie de percheziții a avut loc în această dimineață la Universitatea din București, potrivit surselor Edupedu.ro. Perchezițiile ar viza suspiciuni privind contractele de deratizare încheiate de universitate cu un…
Vezi articolul