Elevii de gimnaziu și de liceu pot să se înscrie gratuit la concursul național de educație juridică „Be legal! Be cool!”, în perioada 20 aprilie – 7 mai

6.071 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com

Mai exact, concursul este dedicat elevilor din unitățile de învăţământ preuniversitar de stat și private din ţară, din mediul urban şi rural, din clasele V-XI.

Potrivit sursei menționate, participarea elevilor la concurs este individuală și se va face pe trei categorii de clase:

  • grupa I — elevii din clasele V-VI
  • grupa a Il-a — elevii din clasele VII-VIII
  • grupa a IIl-a — elevii din clasele IX-XI.
  • Înscrierea la concurs a elevilor se face online, la următorul link: https://forms.gle/EhQV7NeqyVDvbRhC6, disponibil începând cu data de 20 aprilie 2025 ora 00:01 și valabil până la data de 07 mai 2025, ora 23:59.

Înscrierea la concurs este gratuită, iar participanților la etapa națională li se asigură cazarea și masa de către organizatori (în funcție de județul în care se desfășoară concursul), mai precizează organizatorii.

Elevii minori au nevoie obligatoriu de acceptul părintelui/tutorelui legal, care se va exprima prin completarea unui formular GDPR atașat la formularul de înscriere, mai este menționat în anunț.

Calendarul concursului
  • 20 aprilie – 07 mai 2025, ora 23:59 — înscrierea participanților;
  • 10 mai 2025, ora 09:00 — etapa județeană, organizată de fiecare județ;
  • 30 mai – 1 iunie 2025: etapa națională.
Materiale de pregătire

Elevii vor fi testați din materiile educația juridică şi educația socială. Potrivit organizatorilor, pentru pregătire se vor folosi:

  • ghidul „Elevul si Legea”, autor Cristi Danileţ, ediția 2022, disponibil gratuit aici;
  • informațiile scrise și video cuprinse în aplicatia pentru mobil „Lege-n-Dar. Gândeşte legal!” disponibilă în App Store şi Magazin Play,
  • manualele de educație socială pentru grupa de concurs corespunzătoare.
Cum se desfășoară concursul

La etapa județeană, proba constă în rezolvarea unui test de tip grilă, contra timp. Dificultatea întrebărilor diferă în funcție de categoriile de grupă. La acest concurs se punctează corectitudinea răspunsului, dar și rapiditatea completării răspunsului, este menționat în document.

Subiectele vor fi alcătuite din 30 de întrebări. Fiecare întrebare are trei variante de răspuns, dintre care numai unul este cel corect şi care va fi marcat prin încercuire.

La etapa națională vor fi două probe de concurs: Proba cu teste grilă şi Proba Kahoot. Acestea se vor desfășura separat pe cele trei categorii de grupe.

A doua probă constă în 20 întrebări adresate prin aplicația Kahoot, care punctează răspunsul corect în regim de viteză.

După epuizarea întrebărilor aplicația va indica în mod automat clasamentul primilor trei concurenți care au răspuns la cele mai multe întrebări în timpul cel mai scurt.

Premiile oferite

Elevii clasați pe prima poziție în etapa finală din grupa I şi grupa a Il-a vor fi premiați cu
device-uri: tabletă (locul III), telefon mobil (locul II), laptop (locul I).

Elevii clasați pe primele trei poziții din grupa a IIl-a în etapa finală vor avea asigurat un
loc gratuit în tabăra „Legal Academy” organizată de Asociația Voci pentru Democrație și Justiție în perioada august – septembrie 2025, timp de cinci zile.

Foto: © Oleg DudkoDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
educația digitală

Mărturia unui profesor dintr-un „mare liceu” din București: Monica Anisie a pus unele putori la treabă. Profesorii care nu se duceau la ore la timp sau cei obosiți după meditații sunt acum în online

„Monica Anisie a pus unele putori la treabă”, scrie o profesoară dintr-un „mare liceu” din București într-un mesaj primit de Edupedu.ro. Aceasta susține că măsurile privind obligativitatea orelor online, luate…
Vezi articolul

Se discută introducerea gramaticii la liceu. Lingvist al Institutului „Iorgu Iordan”: „Sperăm să participăm la elaborarea programei”. Ministerul lucrează în prezent la curriculumul nou de liceu

În programele de liceu ar putea fi reintrodusă gramatica limbii române, au explicat pentru Edupedu.ro lingviștii Adina Dragomirescu, director al Institutului „Iorgu Iordan Al. Rosetti” al Academiei Române, și Alexandru…
Vezi articolul

Un elev recidivist de clasa a VIII-a, care în primăvară și-a înțepat cu un briceag un coleg, dar care a avut media 10 la purtare anul trecut, este anchetat acum pentru corupere sexuală de minori, după ce ar fi filmat copii de clasa a III-a imitându-l pe el și pe un coleg cum mimau acte sexuale

O anchetă pentru corupere sexuală a minorilor a fost declanşată într-o unitate şcolară de prestigiu din Râmnicu Vâlcea, după ce vineri doi elevi de a VIII-a s-ar fi dus într-o…
Vezi articolul

Testele grilă la examene înseamnă creștere artificială a ratei de promovare. Simulările de BAC și Evaluare se transformă într-un experiment – Elevii critică dur Ministerul Educației

Elevii critică dur Ministerul Educației, pentru transformarea simulării examenelor într-un „experiment nefundamentat”. Introducerea a minimum 30% subiecte grilă la Evaluarea Națională și la Bacalaureat arată dorința de a crește artificial rata…
Vezi articolul

Diplomele de studii cu cod QR se amână pentru 2026, iar pentru absolvenții de facultăți, cele mai multe acte vor avea cod QR în 2027 – proiect de hotărâre / Motivul: Modificările în SIIIR presupun un timp de implementare, testare precum și de formare a personalului

Codul QR care ar fi trebuit să fie introdus pe actele de studii începând cu anul școlar actual va fi introdus abia începând cu anul școlar 2025-2026, potrivit unui proiect…
Vezi articolul

Dezbatere publică în sistem de videoconferință pe tema modificării statutului elevului, organizată marți, 7 martie, de Ministerul Educației / Înscrierile se fac până pe 3 martie

Ministerul Educației anunță că organizează în data de 7 martie 2023, ora 14:00, în sistem de videoconferință, dezbaterea publică având ca temă proiectul de ordin pentru modificarea și completarea Statutului elevului (aprobat prin ordinul ministrului…
Vezi articolul