Elevii de clasa pregătitoare sau clasa I retrași de părinți pe motiv că nu se adaptează la școală pot fi reînscriși în timpul anului școlar la o clasă de nivel inferior doar după evaluarea învățătorului – ROFUIP 2024

64.993 de vizualizări
Înscrierea în clasa pregătitoare 2020
Foto: Pexels.com
Elevii care încep clasa pregătitoare sau clasa I și nu se adaptează la școală, pot fi reînscriși în același an la un nivel inferior, doar dacă au fost evaluați de cadrul didactic de la clasă, potrivit ROFUIP 2024. Până în prezent nu era precizat cine face evaluarea nivelului dezvoltării, dar pentru înscrierea la clasa pregătitoare a unui copil care nu are 6 ani împliniți este nevoie de avizul și recomandarea CJRAE, potrivit metodologiei de înscriere a elevilor.

Elevii din clasele pregătitoare sau clasa I care “acumulează absențe ca urmare a unor probleme medicale sau se observă manifestări de oboseală sau de neadaptare școlară” pot fi retrași de părinți printr-o cerere depusă la conducerea școlii, potrivit ROFUIP. Prevederea exista în Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Acum însă este nevoie de evaluarea învățătorului de la clasă care să recomande fie reînscrierea în clasa anterioară pentru anul în curs, sau în clasa corespunzătoare nivelului din care s-a retras pentru anul următor.

Cu alte cuvinte, dacă un elev de clasa I este retras de părinte pentru că nu se adaptează la școală, copilul poate fi reînscris în același an la o clasă pregătitoare sau anul următor din nou la clasa I, doar la recomandarea învățătorului.

Art. 90, alin (2): În situația în care, pe durata clasei pregătitoare ori a clasei I, elevul acumulează absențe ca urmare a unor probleme medicale sau se observă manifestări de oboseală sau de neadaptare școlară, părinții sau reprezentanții legali pot depune la unitatea de învățământ o solicitare de retragere a elevului în vederea reînscrierii în anul școlar următor, în clasa corespunzătoare nivelului din care s-a retras; la cererea motivată a părintelui, reînscrierea se poate face și în anul școlar în care s-a solicitat retragerea, în clasa anterioară nivelului din care s-a retras elevul.

(4) În situația solicitării de retragere, menționate la alin. (2) și (3), unitățile de învățământ vor consilia părinții sau reprezentanții legali privind nevoia de a lua decizii în interesul educațional al copilului/elevului și îi vor informa că solicitarea nu poate fi soluționată decât în situația în care evaluarea nivelului dezvoltării realizată de cadrul didactic de la clasă atestă necesitatea reînscrierii în grupa/clasa anterioară sau în grupa/clasa corespunzătoare nivelului din care s-a retras.

Informații de context

Până în prezent nu era precizat cine face evaluarea nivelului dezvoltării elevului în cazul în care părintele vrea să îl retragă de la clasă pe motiv de neadaptare la școală.

Totuși în cazul copiilor care nu au împlinit 6 ani la înainte de a începe clasa pregătitoare e nevoie de avizul și recomandarea Centrului județean de resurse și asistență educațională (CJRAE), potrivit metodologiei de înscriere a elevilor.

Amintim, potrivit legii Educației, grupa mijlocie și cea mare sunt obligatorii.

Citește și:
Copiii de la grupele mijlocie și mare pot fi retrași de părinți dacă “se observă manifestări de oboseală sau de neadaptare la regimul grădiniței” / După o evaluare a educatorului pot fi înscriși la un serviciu complementar în anul în curs sau reînscriși în anul școlar următor – ROFUIP 2024

6 comments
  1. Invatamantul o ia razna. Normal că e obosit din moment ce își petrece timpul. la televizor, telefon, in loc să iasă să se joace în natură, să socializeze și să adune energie

  2. copilul poate fi reînscris în clasa pregătitoare în anul in curs sau in clasa 1 in anul următor. Până anul următor ce face?… Iese din colectivitate și sta cu bunicii acasă, unde nu socializează in context instituțional și “obosește” și anul următor la fel?

    E adevărat, inca nu am citit rofuip 2024, dar incepe bine :))

    1. Doamne ferește, câte mi-e dat sa citesc la comentarii! În logica domnului Capraru nu șoferul trebuie sa se adapteze la trafic, ci toți ceilalți participanți trebuie sa se adapteze la stilul lui de șofat! Cam acolo duce o educație bazată pe afirmația dumnealui.

      1. Capraru e normal mintal? Stadiile de dezvoltare cognitiva ale unui copil de varsta prescolara nu permit uneori fizic efectiv ca acel elev sa faca fata. De asta eu inca mai cred in sistemul vechi, cu clasa I la 7 ani dupa grupa mare de gradinita si nu alte balarii de genul clasa pregatitoare. Eu nu vorbesc ca tata din deal, ci, ca om care am facut psihopedagogia copilului 4 ani de facultate si am dat examene din ea. Nu vorbesc pe de rost sau de pe grupuri de mamici iletrate de pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat. Termenul contestațiilor la probele de aptitudini și de limbă străină a fost decalat. Recomandările pentru elevii romi și pentru cei cu cerințe educaționale speciale se depun la școală până pe 15 iunie

Calendarul pentru admiterea la liceu 2023 a fost modificat de către Ministerul Educației, potrivit unor documente obținute de Edupedu.ro. Sunt vizați elevii care au dat probele de aptitudini, cele de…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Subiectele la Geografie și Economie, de la examenul de Bacalaureat de toamnă 2024, publicate de Ministerul Educației. Baremele de notare, cu răspunsurile corecte – descarcă

Subiectele și baremele cu răspunsurile corecte pentru proba la alegere în funcție de profil de la examenul de Bacalaureat 2024 sesiunea august au fost publicate de Ministerul Educației, pe subiecte.edu.ro,…
Vezi articolul