Elevii de clasa a VIII-a din București își aleg singuri liceul pe care vor să îl urmeze sau se consultă cu prietenii, în egală măsură / Familia este în continuare cel mai important factor de decizie, iar consultantul școlar, ultimul – raport CMBRAE

Foto: © dotshock | Dreamstime.com

Un număr semnificativ de elevi de clasa a VIII-a din București își aleg singuri liceul sau se consultă cu prietenii, arată studiul anual privind opțiunile școlare și profesionale ale elevilor din clasele a VIII-a, întocmit de Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE) în anul școlar 2023-2024. Este prima oară când elevii au opțiunea de răspuns: aleg singur la această întrebare și se află pe locul al doilea ca și modalitate de alegere a liceului, după consultarea familiei. Ca și criterii de selecție a liceului, “aptitudinile personale” și „apropierea școlii de casă” sunt în continuare principale.

Cei mai mulți elevi participanți la studiul Centrului Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (77%) spun că s-au consultat cu familia atunci când au ales liceul pe care vor să îl urmeze: adică 7688 de elevi, cei mai mulți din sectorul 6. La studiu au participat 76,58% din totalul populației școlare înscrisă în clasa a VIII-a, potrivit documentului.

Factorii cei mai influenți în alegerea liceului sunt familia și prietenii.

Anul acesta elevii au avut o variantă în plus de răspuns la întrebarea: Cu cine s-au consultat elevii în alegerea școlii pe care doresc să o urmeze: “Am decis singur”. Un număr de elevi au ales această variantă: 3606.

Au preferat să se consulte cu prietenii 3498 de elevi, adică 35% dintre respondenți. La o scurtă analiză se poate constata că numărul elevilor care au decis singuri liceul și profilul împreună cu cei care s-au consultat cu prietenii este aproape aceleași cu cei care și-au întrebat familia.

Prin comparație, ca și în anii trecuți, profesorii, consilierul școlar și dirigintele sunt ultimii consultați de elevi. Consilierul școlar având cel mai mic punctaj: 2,71%.

Criterii de alegere a liceului

Elevii de clasa a VIII-a și-au ales liceul pe baza aptitudinilor personale, (46%) apoi pe criteriul „Apropierea școlii de casă” (33%) și apoi „Prestigiul școlii” (25%). Situația este neschimbată față ce cea de anul trecut.

“Din perspectiva unui proiect de viață pe termen lung un procent de 21% dintre elevi consideră că Profilul ales este necesar pentru a practica profesia pe care doresc să o urmez. Se poate observa totodată, că dimensiunile dominant subiective care stau la baza alegerii liceului de tipul Prestigiul școlii (2557 elevi – 25,79%) si Recomandările altora (2250 elevi – 22,70%) acumulează procente apropiate în opțiunile elevilor. Se
remarcă și faptul că Apropierea școlii de casă se plasează pe al doilea loc printre factorii care i-au influențat pe elevi în procesul de alegere a liceului, cu 33,53%.

Informații de context

În anul școlar 2023-2024, în unitățile de învățământ cu nivel gimnazial (frecvență zi, stat) din municipiul București sunt înscriși în clasa a VIII-a 16.325 elevi. Au participat în total 12.433 elevi, reprezentând 76,58% din totalul populației școlare înscrisă în clasa a VIII-a [N. Red – un procent mai mare decât anul trecut când era de peste 50%].

Dintre aceștia, 9.911 elevi au răspuns chestionarului adresat (80% din totalul populației școlare cuprinsă în clasa a VIII-a care a fost înregistrată în platformă). Un număr de 2330 (19%) elevi nu au răspuns la chestionar.

Colegiile Naționale ”I. L. Caragiale”, ”Gheorghe Lazăr” și ”Iulia Hasdeu” ocupă primele 3 locuri în preferințele elevilor în topul liceelor din București, arată studiul privind opțiunile școlare și profesionale ale elevilor din clasele a VIII-a, întocmit de Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE) în anul școlar 2023-2024.

Anul trecut, pe locul al treilea în opțiunile elevilor de clasa a VIII-a era Colegiul Național Bilingv “George Coșbuc”.

Colegiul Național Sf. Sava a intrat anul acesta pe locul 10, comparativ cu anul trecut când nu figura în primele 10 opțiuni ale elevilor din București. Vezi aici raportul integral pentru 2023-2024.

Unui consilier școlar îi revin 800 de elevi, în anul școlar 2023-2024, chiar și după repartizarea celor 1.200 posturi, conform datelor ministerului Educației. Peste jumătate dintre posturile noi au fost ocupate de profesori cu note între 5 și 6.99.

Foto: © dotshock | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:

EXCLUSIV Familia și prietenii sunt principalii „consultanți” pentru alegerea liceului ai elevilor care au terminat acum clasa a VIII-a, în București, arată raportul CMBRAE 2023. Sfaturile consilierilor școlari, pe ultimul loc

BREAKING Broșura de admitere la liceu București 2024, publicată de Inspectoratul Școlar cu o zi înainte de probele de aptitudini
Orientare școlară la sfârșitul clasei a VIII-a, obligatorie pentru școală și opțională pentru elevi, vrea ministrul Educației / Opinia consilierului școlar în alegerea unui liceu, ultima pe care au luat-o în considerare elevii – raport CMBRAE
Numărul consilierilor școlari din România se modifică semnificativ în comunicările oficiale ale Ministerului Educației. Diferențele au loc chiar și în aceeași lună / Lista, pe județe

Peste 800 de consilieri școlari au dispărut din sistem în 6 luni, conform datelor Ministerului Educației

Ce face un consilier școlar? Norma didactică și noile atribuții: În situații de criză sau risc, consilierul școlar poate interveni fără acordul de părintelui
Exit mobile version