Elevii de clasa a V-a nu primesc bursă de merit în anul școlar 2023-2024, conform proiectului de ordin de ministru, declară pentru Edupedu.ro secretarul de stat în Ministerul Educației Florian Lixandru. Este pentru al doilea an la rând când elevii care intră în clasa a V-a nu pot beneficia de această bursă, deși proiectul de ordin de ministru privind criteriile de acordare a burselor școlare precizează că bursele de merit se acordă la fiecare clasă de gimnaziu şi liceu, indiferent de medie, pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase. Nu se menționează vreo excepție pentru elevii din primul an de gimnaziu și nici vreo regulă de acordare a burselor pe baza calificativelor din clasa a IV-a.
“Conform proiectului de ordin, elevii de clasa a V-a nu primesc bursă de merit”, a spus Lixandru pentru Edupedu.ro. Bursele de merit nu au fost acordate nici pentru elevii care erau clasa a V-a anul trecut, iar pentru asta Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a sancționat Ministerul cu 10.000 de lei. În plus, bursele de studiu, care reprezentau “o formă de stimulare a elevilor care obțin rezultate foarte bune la învățătură”, au dispărut din noua lege a Educației, iar sintagma rezultate bune la învățătură a fost înlocuită cu “performanță educațională”.
- Edupedu.ro a scris că, potrivit proiectului de ordin privind modalitatea de acordare a burselor școlare, începând din acest an școlar, 2023-2024, dispare pragul mediei pentru acordarea burselor de merit la gimnaziu și liceu.
- Bursa de merit crește în acest an școlar de la 200 de lei la 450 de lei pe lună, potrivit noii legi.
Potrivit proiectului de ordin de ministru privind criteriile de acordare a burselor, vor primi burse de merit primii 30% dintre elevii unei clase, indiferent de medie, în ordinea descrescătoare a acestora. Condiția este ca elevii să aibă media 10 la purtare, prevede proiectul.
Este specificat în lege faptul că bursele se acordă pentru elevii de gimnaziu și liceu, cu precizarea clasă că și elevii de clasa a IX-a sunt incluși printre beneficiari. Deși se menționează că fiecare clasă de gimnaziu și liceu primește bursa de merit, nu este însă nici o precizare legată de elevii de clasa a V-a sau criterii pe baza cărora se poate calcula în cazul lor, media generală anuală, având în vedere că în clasa a IV-a evaluarea se face cu calificative, nu cu note.
„ART. 7, alin. (1) Bursele de merit se acordă pentru elevii de gimnaziu şi liceu, după cum urmează:
a) 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, inclusiv elevii din clasa a IX-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale, cu condiția să nu fi acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior.
Alin. (2) Bursele de merit obținute în baza prevederilor alin. (1) se acordă pe perioada anului școlar următor celui în care s-au obținut rezultatele”.
Întrebat de Edupedu.ro dacă elevii de clasa a V-a primesc burse de merit, secretarul de stat din Ministerul Educației, Florian Lixandru a răspuns scurt, fără alte precizări: “Conform proiectului de ordin, elevii de clasa a V-a nu primesc bursă de merit”.
Până în prezent, elevii primeau burse de studiu, merit și performanță pentru “ca formă de stimulare a elevilor care obțin rezultate bune la învățătură”. În noua lege, sintagma a fost înlocuită cu o formă de stimulare a elevilor care obțin performanțe educaționale, artistice și sportive.
Potrivit articolului 104, din noua lege a Educației, alin. (4) Bursa de merit reprezintă o formă de stimulare a performanței elevilor.
În noua lege a Educației au fost eliminate și bursele de studiu pentru toți elevii
Anul trecut, elevii de clasa V-a primeau totuși burse de studiu ca formă de recompensare a rezultatelor la clasă, dar în noua lege a Educației nu se mai acordă bursa de studiu pentru niciun elev.
Bursele de studiu, în valoare de 150 de lei pe lună, se acordau elevilor din clasele a V-a – a XII-a de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, în funcție de veniturile familiei și de rezultatele obținute la învățătură. Hotărârea nr. 1.138 din 14 septembrie 2022, prevedea:
Articolul 13 – (1) Bursa de studiu se acordă elevilor care provin din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 3 luni anterioare cererii, cel mult egal cu salariul minim net pe economie și care se încadrează în cel puțin unul dintre cazurile următoare:a) au obținut media anuală generală de cel puțin 7,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, cu excepția elevilor din clasele a V-a și a IX-a;
b) au obținut, în clasa a IV-a, calificativul „foarte bine“ la toate disciplinele de studiu și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a V-a;
c) au obținut media de admitere în învățământul liceal sau profesional de cel puțin 7,50 și au acumulat cel mult 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior, pentru elevii din clasa a IX-a.
Potrivit datelor de la Ministerul Educației, cerute de Edupedu.ro, la finalul anului trecut au primit burse de studiu 91 de mii de elevi.
Informații de context
Anul trecut, pe 7 septembrie 2022, Sorin Cîmpeanu a scos bursa de merit pentru elevii de clasa a V-a, prin ordin de ministru, justificarea fiind aceea că, acești elevi nu mai puteau fi evaluați din cauza faptului că structura anului școlar s-a schimbat din semestre în module, iar criteriul pentru bursa de merit era media de pe semestrul I.
În ordinul din 7 septembrie, s-a specificat că bursele de merit se acordă “elevilor din clasele a VI-a-a XII-a de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, în funcție de rezultatele obținute la învățătură”.
Bursa de merit valora 200 de lei și se acorda în anul școlar 2022-2023, elevilor care au obținut media anuală generală de cel puțin 9,50.
În același ordin de ministru din septembrie 2022, Sorin Cîmpeanu a eliminat și bursele rurale pentru liceenii care învățau în altă localitate decât cea de domiciliul.
Consiliul Național de Combatere a Discriminării a amendat Ministerul cu 10.000 de lei pentru că elevii de la clasa a V-a nu au mai putut beneficia de burse de merit dar și pentru că a eliminat bursele rurale pentru elevii de liceu. Ministerul a atacat în instanță decizia CNCD.
Acum, în proiectul de ordin de ministru privind criteriile de acordare a burselor și cel privind transportul elevilor, Ministerul a înlăturat și elevii de la primar și gimnaziu din mediul rural care învață în altă localitate decât cea de domiciliu, dintre beneficiarii bursei sociale, prin proiectul actual al criteriilor de acordare pentru anul școlar 2023-2024.
Practic, a fost eliminat din vechiul ordin articolul următor: “Elevii din învățământul primar și gimnazial din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, acordarea bursei nefiind condiționată de venitul net lunar al familiei; prin localitate de domiciliu se înțelege comuna/orașul cu subdiviziunile sale administrative”, așa cum prevede actualul ordin de ministru.
În schimb, în noul proiect se propune că vor primi sumă forfetară pentru transport, doar elevii care îndeplinesc două condiții: nu pot fi școlarizați în satul, comuna, orașul sau municipiul de domiciliu și care nu beneficiază de existența serviciilor de transport public.
În prezent, orice elev care învăța în altă localitate, din ciclurile gimnazial și primar, putea solicita suma forfetară, regulile noi limitează dramatic numărul beneficiarilor.
16 comments
În legatură cu bursele de merit, dacă, copilul meu a terminat clasa a V- a cu media 9,83, și aprimit cu mențiune, oare va primi aceasta bursa? Deoarece în clasa sunt 23 de elevi, iar după formula cu 30%, va primi deoarece 23-30%=6,9.
În clasă sunt 4 elevi cu premiul I, 1elev cu premiul II, 1 elev cu premiul III si copilul meu cu prima mențiune.
Bursa de merit trebuie sa rămână pentru merit. Aceasta bursa trebuie sa o ia cei care merita, elevii peste 9.50. 30% dintr-o clasa înseamnă discriminare. Cum ii mai învățăm noi pe copii dezamăgiți sa fie corecți?! Unde este corectitudinea?!
Propun sa nu se mai dea note la școală ca să ii încurajăm și pe cei care vin doar pentru prezenta.
Rusine! Au muncit copiii,au invatat,au obținut rezultate mari, medii peste 9,50,iar voi va bateti joc de munca lor. Voi ati facut greva pentru bani, deși multi dintre voi nu meritati. Scuze celorlalți dascali care chiar isi dau interesul pentru elevi!!! Sa va fie rusine d-na MINISTRU! NU MERITATI ACEASTA FUNCȚIE! Fiecare ministru care vine ,ce viseaza noaptea,experimenteaza pe copiii nostri! Inca o data RUSINE,RUSINE,RUSINE!
Exista situatia in care elevii de clasa a V-a au participat in competitii scolare in cursul anului scolar 2022-2023, cat timp au fost in clasa a IV-a.
Cei care au obtinut premiul I la concursurile recunoscute de Ministerul Educatiei, fara finantare din partea ME, se incadreaza in situatia stipulata in Legea 198 din 4 iulie 2023
privin învățământul preuniversitar, art. 108, alin (16) “Printre beneficiarii burselor de merit se numără de drept elevii care au obținut premiul I la concursurile școlare naționale recunoscute de Ministerul Educației, dacă acestea nu au fost finanțate de Ministerul Educației, câștigătorii medaliilor de aur la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice, precum și alte categorii de elevi cu performanțe educaționale, artistice sau sportive în conformitate cu prevederile metodologiei-cadru prevăzute la alin. (1).”.
Toate concursurile recunoscute de ME, fara finantare din partea ME, sunt prevazute in Anexa 5 la Ordinul Ministerului Educatiei nr. 3027/ 12.01.2023 .
Elevii de clasa a V-a care au obtinut performanta in anul scolar anterior, prin obtinerea premiului I la concursurile de mai sus, sunt exclusi in mod discriminatoriu de la primirea burselor de merit.
In plus, Legea 198/2023 nu exclude elevii de clasa a V-a de la primirea burselor de merit. Proiectul de ordin de ministru trebuie sa reglementeze acest aspect.
Fiică-mea, cu media 9,80 nu va lua bursă, întrucât în clasa unde învață sunt 20 de elevi, asta însemnând că vor lua bursă 6 elevi! Fiică-mea are a șaptea medie din clasă, deci nu se încadrează în cei 30%! Ghinion, ar spune primul schior al țării, că învață într-o clasă foarte bună, așa-i? În schimb, pot beneficia de bursă și elevi cu mediile de 7 sau 8, dacă se încadrează în cei 30%! Rușine, doamna ministru Ligia Deva! Așa încurajați elevii să facă performanță, fără să se mai țină cont de medie?
Nici copiii care câștigă concursuri interjudetene organizate de Ministerul Educației nu mai iau bursa anul acesta. Nu se sustine performanța cu noua lege a Ministerului Educației.
Este normal ca un elev(din cei30%) cu media 7 dintr-o clasa cu nivel scazut sa ia asa numita “bursa de merit” și un elev cu media peste 9 dintr-o clasa cu nivel ridicat de performanță sa nu ia bursă de merit”?? pe care chiar o merita??
Schimbați criteriile burselor pe ultima sută de metri după ce un elev învață tot anul sa depășească aceea medie de 9,50 , va fac un exemplu copilul meu a luat 9,70 este la un liceu bun din Constanta in clasa a Vl elevii din clasa lui au luat toți peste 9,50 sunt 30 in clasa cu noua lege de 30 % iau bursa doar cei cu 10 întrebarea mea este PE CINE STIMULAȚI VOI???? Pe cei cu 10?????
Nici elevii care termina clasa a XII a nu primesc bursa de merit, deși respecta condițiile de acordare.
Cică nu au cum sa i mai treacă pe stat.
Halal sistem!
Bine ca pensionați la 45 ani personal care joaca Solitaire la locul de munca și ca mențineți pensiile speciale pentru cei care n au făcut nimic notabil pentru aceasta tara.
Pe ei puteți sa i treceți pe stat…
Mi e sila de voi!
asta voiam si eu sa spun! cu ce e mai bun un elev de clasa a 11a, el de ce primeste si noi nu? Abia am absolvit, și pot sa va spun ca financiar vorbind, am nevoie mai mult acum nevoie de bani decat la 12-13 ani cand îmi luam placa de par sau alte tampenii din bursă!!
Rusine!!!! Copii care au 9.94, nu iau bursa. Rusineeeeee!
Din economiile facute se platesc pensii speciale. Poate nu ati inteles? Interesul lor e sa fure, nu conteaza de unde.
“(2) Bursele de merit obținute în baza prevederilor alin. (1) se acordă pe perioada anului școlar următor celui în care s-au obținut rezultatele.”
Skinner, Hull si Tolman cred ca se intorc in mormant. Behaviorismul este anihilat de acesti
incompetenti de la ministerul educatiei.
Pe ei de fapt ii intereseaza mita electorala nu bursa de merit sau meritul. Cineva cu merite ii pune in inferioritate pe acesti imbecili, ahahaha. De behaviorism probabil ca nici nu au auzit.
Ți-ai permis să-l dai la particular.Mai vrei și bursa de la stat+
Păi normal că au tăiat atâtea burse…Au gândit ei bine…că doar n o să taie de la ei mai bine de la copii…care învățau bine dacă reușeau să ia peste 9 50.Păcat. Au dezamăgit atâția copii…dar ce mai contează…
Buna ziua,
Am o intrebare pertinenta, bursele de merit se acorda doar elevilor din invatamantul de stat? elevii din scolile private de ce nu pot beneficia de aceste burse daca au rezultate foarte bune? Multumesc!