Ministrul Educației, Ligia Deca, a explicat de ce elevii de clasa a IX-a iau bursa de merit pe baza notelor de la Evaluarea Națională, în conferința de presă de luni, 25 martie. Întrebată de ce pentru toți copiii consideră esențial să ia burse pe baza notelor pe care profesorii le dau la clasă, iar pentru elevii de clasa a VIII-a acest criteriu nu mai este valabil, Ligia Deca a răspuns că „atunci când acordăm bursele pe baza mediilor din anii anteriori, ne referim la același colectiv de profesori, la clasa a IX-a nu mai este această situație. Vorbim de copii care provin din școli diferite, din clase diferite, notați de profesori diferiți”.
Din acest motiv, a ales pentru echitatea rezultatelor să fie luată în considerare media de admitere pentru bursa de merit. „Știm că baza de raportare este una unitară. Altfel, am compara lucruri care sunt greu de comparat”, a adăugat Ligia Deca.
„Practic, la clasa a IX-a vorbim de copii care la liceu provin din școli diferite și evident din clase diferite, notați fiind de colective de profesori diferiți. Este foarte greu să comparăm o medie generală la clasa a VIII-a să zicem de 7 dintr-o școală și dintr-o clasă cu altă medie de 7 dintr-o altă școală și dintr-o altă clasă”, a declarat Ligia Deca.
Intervenția ministrului Educației, Ligia Deca, despre bursele de merit pentru elevii de clasa a IX-a
Rep.: De ce elevii care sunt în momentul de față în clasa a VIII-a vor obține bursa de merit în urma mediei de la Evaluarea Națională și nu în urma rezultatelor obținute în clasa a VIII-a, cum a fost până acum?
Ligia Deca: Nu a fost niciodată luată în considerare media generală pentru clasa a VIII-a pentru acordarea burselor la clasa a IX-a, iar motivația pentru care ne raportăm în continuare la media de admitere are de-a face cu uniformitatea notării.
Practic, la clasa a IX-a vorbim de copii care la liceu provin din școli diferite și evident din clase diferite, notați fiind de colective de profesori diferiți. Este foarte greu să comparăm o medie generală la clasa a VIII-a să zicem de 7 dintr-o școală și dintr-o clasă cu altă medie de 7 dintr-o altă școală și dintr-o altă clasă.
Cea mai unitară formă de comparație este cea dată de media de la Evaluarea Națională, plus eventualele probe suplimentare care se dau la admiterea în liceu pentru diferite profiluri și filiere.
Rep.: Se specifică în legea educației că elevii de clasa a VIII-a vor lua bursa de merit în urma notelor de la Evaluarea Națională?
Ligia Deca: Condițiile de acordare ale burselor se specifică prin metodologie, iar bursa în sine nu este un premiu, ci este un instrument de stimulare al performanței școlare. Premii avem pentru alte tipuri de performanțe, performanțele de la olimpiadă ș.a.m.d.
Bursele în sine trebuie să fie un instrument prin care, în cazul burselor de merit, să împingem copiii înainte si cred că acest acest motiv pentru care acordăm bursele influențează și modul în care creionăm metodologii.
Rep.: Pentru toți copiii considerați esențial să le dați burse pe baza notelor pe care profesorii le dau la clasă, iar pentru elevii de clasa a VIII-a acest criteriu nu mai este valabil?
Ligia Deca: Când acordăm bursele pe baza mediilor din anii anteriori, ne referim la același colectiv de profesori. La clasa a VII-a se acordă da bursele în funcție de mediile generale de la clasa a VI-a, aceeași profesori notează toți elevii dintr-un colectiv școlar, la clasa a IX-a nu mai este această situație. Vorbim despre copii care provin dintr-o multitudine de colective școlare.
Acesta a fost motivul pentru care am ales pentru echitatea rezultatelor să ne raportăm la această medie de admitere. Sigur că se referă la probele de la Evaluarea Națională plus ce alte probe de admitere mai sunt, dar cu siguranță știm că baza de raportare este una unitară. Altfel, am compara lucruri care sunt greu de comparat.
Informații de context despre bursele de merit pentru elevii de clasa a IX-a
Discuția privind criteriile de acordare a bursei de merit pentru elevii de clasa a pornit de la proiectul privind metodologia de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024, consultat de Edupedu.ro, în care se preciza că elevii de clasa a IX-a vor primi burse de merit pe baza mediei generale din anul școlar trecut.
Fără nicio analiză de impact și doar pe baza propriei păreri, având ca pretext propunerea Consiliului Național al Elevilor, susținută de mai multe persoane din ONG-uri satelitare Ligiei Deca, aceasta din urmă a propus în proiectul de lege a învățământului preuniversitar ca bursa de merit să nu mai fie dată pentru 30% dintre elevii unei școli, ci pentru 30% dintre elevii fiecărei clase, indiferent de medie. Asociațiile și companiile care au susținut că bursa de merit fără prag pentru 30% din elevii fiecărei clase „poate crește concomitent echitatea din sistem și motivația elevilor de la toate nivelurile și filierele” au fost: ARDOR, Teach for Romania, Asociația ROI, BRIO, Școala Questfield, Organizația Umanitară Concordia, Tineri pentru Tineri.
Asta în timp ce Avocatul Poporului trăgea un semnal de alarmă public, într-o scrisoare adresată ministrului Educației, Ligia Deca: măsura „nu va conduce, în opinia noastră, la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă (…)”.
Pe 8 septembrie 2023, ministrul Ligia Deca a anunțat pe Facebook o schimbare în draftul ordinului de ministru privind metodologia de acordare a burselor școlare, fără explicații. A susținut doar că rămâne neschimbat criteriul de acordare a burselor pentru elevii de clasa a IX-a, și anume media de admitere la liceu.
Așa a apărut bursa de merit „Ligia Deca”, pentru medii sub 5 pentru elevii de clasa a IX-a.
În anul școlar 2024-2025, elevii de clasa a IX-a vor primi burse de merit dacă au medii de admitere în învățământul liceal sau profesional și dual egale sau mai mari de 9,50, conform proiectului de metodologie cadru de acordare a burselor școlare, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației.
„Bursele de merit se acordă după cum urmează:
c) elevilor din fiecare clasă a IX-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu medii de admitere în învățământul liceal sau profesional și dual egale sau mai mari de 9,50; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;”
Bursa de merit reprezintă o formă de stimulare a performanței elevilor, conform Art. 108, (4), din Legea învățământului preuniversitar.
Această prevedere va fi înlocuită cu „bursa de reziliență și bursa de merit reprezintă forme de stimulare a elevilor, în vederea obținerii progresului în învățare și a performanţei școlare”, conform proiectului de modificare a Legii învățământului preuniversitar.