Elevii Colegiului Pedagogic din Iași învaţă de un an „împrăştiaţi prin oraş”, în timp ce primăria nu reuşeşte să atribuie licitaţia – Ziarul de Iași

510 vizualizări
Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, din Iași / Foto: Facebook.com
Licitaţia pentru reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași a fost contestată, după ce primăria a stabilit de trei ori acelaşi câştigător, dar, de fiecare dată, rezultatele au fost contestate, relatează Ziarul de Iași. În cea mai recentă contestaţie, firma care a depus-o cere obligarea Primăriei să reia procedura de atribuire, acuzând că oferta câştigătoare, depusă de asocierea Grup Construcţii Est – Stef Invest, ar fi nelegală. Valoarea contractului de lucrări este de aproximativ 70 milioane lei, notează publicația citată.

Compania care a depus acum contestația, Iasicon, a ocupat locul III la licitaţie și susține că firma câștigătoare nu a dovedit experienţa personalului cheie, acuză intrarea în stare de insolvenţă a unei firme parte din asociere (Stef Invest), nedeclararea existenţei unui document constatator negativ privind ofertantul (un astfel de document este motiv de excludere de la licitaţie) şi datoriile pe care le înregistrează Stef Invest la bugetul de stat, scrie Ziarul de Iași. Publicația notează că firma cere și reevaluarea ofertei depuse de asocierea clasată pe locul II (Katar Conneg – Mădbeton), în cazul căreia acuză că ar exista un document constatator negativ.

Primăria Iași ar fi stabilit pentru a treia oară acelaşi câştigător ignorând măsurile dispuse de Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) şi de Curtea de Apel Iaşi, susține Iasicon în contestația depusă, citată de publicația locală.

Primăria Iaşi, condusă de liberalul Mihai Chirică, a lansat licitaţia pentru reabilitarea Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu” în martie 2023, iar în ultimul an elevii și profesorii Colegiului și-au desfăşurat activitatea în alte școli, urmând ca în perioada celor 3 ani în care vor fi executate lucrări de reabilitare a clădirii, cursurile să fie ţinute într-o şcoală modulară care urmează să fie amplasată în curtea unităţii de învăţământ, notează Ziarul de Iași.

Fondurile pentru reabilitarea Colegiului Pedagogic vin de la Guvern, prin intermediul unui program naţional dedicat consolidării clădirilor cu risc seismic în care funcţionează unităţi de învăţământ, precizează publicația locală.

Amintim că Guvernul a inclus Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași, aflat într-o clădire cu risc de prăbușire la cutremur, în programul guvernamental de consolidare, în urmă cu un an. Printre liceele selectate de Executiv pentru a fi reabilitate se află și corpul principal și cantina Colegiul Pedagogic „V. Lupu” din Iași, după cum a relatat Edupedu.ro la acea vreme.

Colegiul Naţional Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași, numită în 1864 Şcoală Normală, este urmaşa „Şcolii Preparandale” care a funcţionat la Mănăstirea „Trei Ierarhi” de la sfârşitul anului 1855 până la inaugurarea, în 1891, a clădirii de astăzi, relatează Ziarul de Iași, care precizează că vechiul corp al Colegiului este înscris în Lista Monumentelor Istorice.

Citește și:
Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași, aflat într-o clădire cu risc de prăbușire la cutremur, unde părinții au protestat când elevii au fost relocați, inclus în programul guvernamental de consolidare alături de alte 9 școli – LISTĂ
VIDEO Elevii relocați din Colegiul Pedagogic “Vasile Lupu” din Iași vor învăța în alte școli în perioada consolidării seismice a clădirii, chiar dacă părinții au protestat în fața primăriei. Luciana Antoci, șefa ISJ: Trebuie să înțelegem că nu există soluții alternative în acest moment
Protest anunțat al părinților elevilor de la Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași, după ce peste 600 de elevi au fost mutați în alte școli din cauza riscului seismic ridicat al clădirii principale / Colegiul a fost inclus pe lista Ministerului cu școli în risc seismic I în urmă cu o lună
DOCUMENT Lista primelor instituții de învățământ cu risc seismic care vor intra în reabilitare prin Programul Național “Şcoli sigure şi sănătoase”
Peste 20 de clădiri școlare în risc seismic I de pe lista Ministerului Educației nu au intrat în programul guvernamental de reabilitare “Școli sigure și sănătoase”
Clădirea în care se află sediul Ministerului Educației va intra în reabilitare prin Programul Naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat / 15 școli au fost incluse pe aceeași listă aprobată pentru finanțare de Ministerul Dezvoltării

1 comment
  1. Liceul pedagogic se află într-o zonă deosebita , de mare interes imobiliar ( Aleea Sadoveanu – Copou). Restul e cancan .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pregătirea olimpicilor internaționali rămâne subfinanțată, atrag atenția mai mulți profesori. Ministerul Educației acordă câte 100 de lei per participant, din bugetul propriu, pentru taberele celor mai performanți elevi, fără o reglementare exactă pentru aceste fonduri

Finanțarea pentru pregătirea olimpicilor internaționali ai României este făcută de Ministerul Educației la un nivel derizoriu, după cum semnalează mai mulți profesori consultați de Edupedu.ro. Aceștia mai spun că cei…
Vezi articolul

BREAKING Semestrul I se va întinde până pe 14 ianuarie 2022, spune ministrul Educației / Nu voi mai propune un plus de vacanță suplimentară pe motiv că nu mai poate fi recuperată / Dacă situația o impune, rămâne doar varianta școală online

Semestrul I se va întinde până pe 14 ianuarie, spune ministrul Educației la Digi24. Sorin Cîmpeanu a spus că în ianuarie vom merge la școală cu prezență fizică pentru că…
Vezi articolul

Profesorul Liviu Drăghici: Eu îi las pe elevii mei la teste cu manualele, caietele și telefoanele pe bancă. Scopul meu nu e să-mi rețină și să-mi reproducă o informație, ci să o găsească, să o selecteze pe cea potrivită și să vină cu opinie proprie asupra informației respective

Liviu Drăghici, profesor de Științe Economice la Liceul Tehnologic Administrativ și de Servicii „Victor Slăvescu” din Ploieşti, a declarat la TVR 1 că la teste îi lasă pe elevi cu…
Vezi articolul