Consiliul Național al Elevilor și Asociația Elevilor din Constanța cer suspendarea cursurilor în școli, pentru a preveni răspândirea noului Coronavirus

7.640 de vizualizări
Foto: CNE
Consiliul Național al Elevilor și Asociația Elevilor din Constanța îi solicită ministrului Educației și Guvernului să suspende cursurile în școli, pentru a preveni răspândirea noului Coronavirus. “Infecția cu Coronavirus reprezintă o reală urgență națională care trebuie gestionată cu responsabilitate de către Guvernul României, pentru a preveni instaurarea pandemiei pe teritoriul țării noastre”, spune CNE.

“Având în vedere faptul că elevii își petrec până la 7 ore zilnic la școală, se impune suspendarea cursurilor timp de două săptămâni pentru a preveni răspândirea Coronavirus. Această măsură preventivă trebuie asumată ținând cont de faptul că școlile din România nu dispun de resursele igienico-sanitare și nici de o cultură a siguranței pentru ca acest virus să nu fie răspândit”, se arată în comunicatul Consiliului Național al Elevilor (CNE).

Și Asociația Elevilor din Constanța a emis un comunicat, prin care susține “necesitatea suspendării cursurilor tuturor unităților de învățământ din România în vederea reducerii interacțiunii constante între copii și, astfel, a riscului de multiplicare a virusului care a curmat mii de vieți în jurul globului și a ajuns și în România, la ora actuală existând 15 cazuri confirmate și alte zeci de persoane suspectate de faptul că ar fi contractat virusul sau aflate în carantină”.

Comunicatul integral trimis de Consiliul Național al Elevilor către EduPedu.ro:

Consiliul Național al Elevilor solicită ministrului Educației și Cercetării suspendarea cursurilor timp de două săptămâni pentru a preveni răspândirea Coronavirus

Infecția cu Coronavirus reprezintă o reală urgență națională care trebuie gestionată cu responsabilitate de către Guvernul României, pentru a preveni instaurarea pandemiei pe teritoriul țării noastre. Având în vedere faptul că elevii își petrec până la 7 ore zilnic la școală, se impune suspendarea cursurilor timp de două săptămâni pentru a preveni răspândirea Coronavirus. Această măsură preventivă trebuie asumată ținând cont de faptul că școlile din România nu dispun de resursele igienico-sanitare și nici de o cultură a siguranței pentru ca acest virus să nu fie răspândit.

În ultimele două săptămâni, ne-am confruntat cu cazuri de Coronavirus în unitățile de învățământ preuniversitar din România, iar dacă s-ar decide asupra suspendării cursurilor doar după confirmarea virusului, această măsură ar denota iresponsabilitate din partea decidenților din domeniul educației. Autoritățile publice locale trebuie să respecte legea privind dotarea școlilor cu materiale igienico-sanitare nu doar în situații de criză, ci permanent, în vederea protejării tuturor elevilor din România.

Mai mult decât atât, este regretabil faptul că această măsură se regăsește pe agenda decidenților atât de târziu, având în vedere faptul că epidemia de Coronavirus este un subiect discutat pe agenda globală încă din luna ianuarie a acestui an. Siguranța elevilor trebuie prioritizată, iar Consiliul Național al Elevilor susține digitalizarea procesului educațional prin metode de tipul cursurilor desfășurate virtual, în absența oricărui pericol. În comunitățile școlare din întreaga țară se resimte nesiguranță și lipsă de încredere, fapt care ne determină să credem că această criză națională nu este propice unui mediu sigur de învățare și dezvoltare, care ar trebui centrat pe nevoile elevilor din România.

Reprezentanții elevilor din România nu sunt specialiști în problematici ce țin de securitatea națională, însă, având în vedere răspândirea Coronavirus pe teritoriul României, solicităm ministrului Educației și Cercetării suspendarea cursurilor timp de două săptămâni ca o măsură preventivă absolut necesară în situația de față. Trebuie să recunoaștem: școlile din România, în care nu avem hârtie și săpun în grupurile sanitare, nu sunt pregătite pentru a face față acestei situații tensionate. Este necesară o gestionare eficientă a situației de către Guvernul României, care să aibă ca obiectiv protejarea cetățenilor, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Comunicatul integral trimis de Asociația Elevilor din Constanța către EduPedu.ro:

Cu viețile copiilor din România nu te joci! Închiderea tuturor școlilor obligatorie pentru reducerea riscului de contaminare cu Coronavirus!

Asociația Elevilor din Constanța, prima structură independentă de reprezentare a elevilor din România, solicită începerea demersurilor în vederea suspendării cursurilor tuturor unităților de învățământ în contextul creșterii alarmante a cazurilor de infectare cu Coronavirus.

Reprezentanții elevilor susțin necesitatea suspendării cursurilor tuturor unităților de învățământ din România în vederea reducerii interacțiunii constante între copii și, astfel, a riscului de multiplicare a virusului care a curmat mii de vieți în jurul globului și a ajuns și în România, la ora actuală existând 15 cazuri confirmate și alte zeci de persoane suspectate de faptul că ar fi contractat virusul sau aflate în carantină.

Duminică, 8 martie a.c, autoritățile române au anunțat o serie de măsuri adoptate în încercarea de a evita răspândirea virusului nou-apărut, printre acestea numărându-se și elaborarea unei proceduri de suspendare a cursurilor în unitățile de învățământ în care este confirmat un caz de COVID-19.

În cadrul aceleiași zile, a fost anunțată măsura prin care sunt interzise întrunirile publice cu peste 1000 de oameni în vederea reducerii riscului de transmitere a virusului de la un individ la altul în cadrul unor colectivități. De asemenea, o serie de universități de medicină au anunțat suspendarea cursurilor, chiar dacă nu a fost confirmat vreun caz de Coronavirus în cadrul respectivelor unități de învățământ universitar.

Or, dacă corelăm prevederile măsurii luate cu faptul că într-o unitate de învățământ gradul de interacțiune între elevi și, implicit, riscul de contaminare este ridicat, ei aflându-se într-o colectivitate, unele dintre școli și licee având peste 1000 de elevi școlarizați, putem sesiza necesitatea suspendării cursurilor tuturor unităților de învățământ înainte ca acestea să aibă confirmat un nou caz.

Astfel, este prevenită răspândirea virusului prin faptul că persoanele infectate, cei care prezintă simptome și, în special, cazurile asimptomatice, nu ajung în contact cu colegii lor sau cu cadrele didactice și nu transmit virusul mai departe. Această măsură a fost adoptată până acum în 13 țări, printre care se numără și Italia, ce au închis școlile la nivel național în efortul de a opri răspândirea virusului.

Amintim faptul că, în urmă cu câteva zile, a fost confirmat, în județul Timiș, cazul unui elev care a contractat virusul de la unchiul său și care, ajuns la școală, a infectat alte două colege. Deci, virusul a fost transmis de la un membru al familiei unui copil și acesta, continuând să meargă la școală, neștiind ce i s-a întâmplat, a intrat în contact cu colegii săi, fiind create, astfel, permise răspândirii COVID-19.

Așadar, Asociația Elevilor din Constanța solicităm Comitetul național special pentru situații de urgență și Guvernului României să înceapă demararea procedurilor în vederea suspendării cursurilor tuturor unităților de învățământ. Ușurința răspândirii unui virus în cadrul unei unități de învățământ este alarmantă și în cazul unei banale gripe de sezon, or, în cazul virusul ce a pus în alertă întreaga populația globului, pericolul este iminent.

“Elevii trebuie protejați cu orice preț. Dacă suspendarea cursurilor este necesară pentru a ne asigura că fiecare copil este în siguranță, atunci vom susține această măsură. Iar până la suspendarea cursurilor, autoritățile ar trebui să-și facă treaba și să se asigure că în toate unitățile de învățământ există săpun, dezinfectanți și hârtie.”-Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC


3 comments
  1. Cineva care gândește in țara asta ! Oameni buni ,scoala este importanta dar ca elevul sa fructifice ce a învățat în școală trebuie sa trăiască mai întâi!
    Protejați copiii !!!

    1. O măsură bine luată!Dar ar fi cazul sa se suspende cursurile in mai multe localități cum ar fi de ex si in Galati.pt k aici in oras sunt deja cateva cazuri confirmate cu acest urât virus”pt.k unii oamenii se întorc în țară și sunt deja bolnavi sau purtători de viruși.Ar trebui interzis primirea din alte țări străine (macar 1luna)k sa prevenim mai multe îmbolnăviri.Luati masuri mai ales in scoli si puneti dezinfectant.apa calda si hârtii.Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

University College London, reclamată în instanță de mii de studenți, din cauza grevelor și a studiilor din timpul pandemiei de Covid-19. Plătitori de taxe, studenții acuză că universitatea și-a încălcat contractul

Mii de studenţi au reclamat în instanţă faimoasa universitate britanică UCL (University College London) din cauza perturbării studiilor în cursul pandemiei de COVID-19 şi al unor greve, relatează miercuri Reuters,…
Vezi articolul

Rectorul de la Universitatea „Dunărea de Jos”, Lucian Puiu Georgescu, este acuzat de delapidare – Parchet / Procurorii cer Universității să decidă dacă se constituie parte civilă în procesul penal / Solicitarea apare în plin conflict între Georgescu și Ministerul Educației, pe seama viitorului mandat de rector

Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Lucian Puiu Georgescu, aflat acum în centrul unui conflict cu Ministerul Educației legat de următorul mandat la conducerea instituției de învățământ superior, este…
Vezi articolul