Elevii cer criterii noi pentru trecerea școlilor online / Fiecare școală să decidă propriul scenariu în funcție de anumiți parametri

10.380 de vizualizări
Foto: © Tetiana Soares | Dreamstime.com
Consiliul Național al Elevilor a propus ministerelor Educației și Sănătății să fie luați în calcul alți parametri pentru stabili când să intre în online școlile. Silviu Morcan, reprezentantul Consiliului Național al Elevilor, a spus pentru Edupedu.ro că va merge cu aceste propuneri vineri, la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă.

“Nu ar trebui să se închidă unitar școlile. O nouă trecere online și nici o vacanță forțată nu sunt oportune. E necesar ca ministerele sănătății și educației să ia o decizie privind funcționarea școlilor de acum încolo și să conteze mai mulți parametri atunci când vine vorba despre stabilirea unui scenariu. Adică nu doar vaccinarea profesorilor, ci și vaccinarea elevilor, incidența din localitate, suprapopularea claselor, utilizarea transportului în comun de către elevi și profesori. Ar trebui să existe parametri pe care fiecare școală să îi poată decide în funcție de infrastructura de la nivel școlar, de posibilitatea de testare, de dotarea cu măști și dezinfectant din fiecare unitate de învățământ, și alte lucruri pe care fiecare școală le știe cel mai bine. Fiecare școală să decidă propriul scenariu în funcție de anumiți parametri care să fie aprobați prin ordin comun al celor doi miniștri, așa cum se procedează când se ia în calcul carantinarea unei localități. Pe baza unui punctaj să se treacă în online și practic Consiliile de Administrație să poată decide ce e cel mai bine pentru școala respectivă”, a spus Silviu Morcan, reprezentantul Consiliului Național al Elevilor.

“Depinde și de epidemiologi, noi am propus aceste criterii ministerelor Educației și Sănătății. Vom vedea dacă epidemiologii le vor aproba sau aduc noi propuneri vineri la întâlnirea cu domnul premier”, a mai declarat acesta.

În prezent, de la pragul de 3 la mie intră în vigoare criteriul ratei de vaccinare în rândul profesorilor și angajaților școlii pentru funcționarea cu prezență fizică. Dacă acest prag este sub 60%, elevii fac cursuri online, iar copiii de grădiniță stau acasă. Potrivit ministrului Educației, în București, din cele 655 de unități de învățământ, la ultima raportare 57 aveau rata de vaccinare a personalului sub 60%.

Rata de incidență a infecției cu coronavirus în București a depășit, astăzi, 12 ianuarie, pragul de 3 la mie. Mai exact, rata de infectare calculată miercuri este de 3,32 cazuri la mia de locuitori în 14 zile în București.

La nivel de județ sunt 4 județe care au depășit incidența de 3 cazuri la mie: Cluj, Suceava, Timiș și București, potrivit datelor din ultimele 24 de ore.

Poziția Consiliului Național al elevilor privind testele și autotestarea în școli

Elevii susțin și ideea șefului DSU privind autotestarea în școli, despre care, de altfel și ministrul Educației a spus la B1 TV că este de acord.

Silviu Morcan, reprezentantul elevilor a subliniat de asemenea că e o idee bună: “Susținem autoadministrarea testelor pentru elevii de gimnaziu și liceu și trebuie găsită o formulă pentru elevii preșcolari și din clasele primare, care ar trebui să primească sprijin din partea personalului din școli. Suntem de acord cu autoadministrarea la scoală pentru relevanță și pentru evaluarea riscului dintr-o comunitate”.

În prezent, testarea anti-Covid-19 a elevilor este blocată din cauza licitației, după ce doi participanți au contestat licitația. Aseară, la Digi 24, Sorin Cîmpeanu a precizat când ar putea veni următoarele teste: “Mie îmi place să cred că peste o săptămână, două săptămâni maxim vom avea testele. Se fac eforturi în acest sens”.

Foto: © Tetiana Soares | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


17 comments
  1. Traim pana la urma intr o pandemie.Sanatatea inainte de toate.
    Si o alta parere personala este ca ministrul Campeanu e un ministru esuat si ar trebui schimbat cu altul care poate face ceva.
    Unde sunt GREVELE,dragi români?Voi nu vedeti ca suntem luați de fraieri mereu?Pana si educația e la pamant.Ar trebui sa ne revoltam si noi pentru lucruri utile,dar e liniste totala.
    Puteam sa dormim in pace!Ca are cine sa ne conducă (Robo de Cotroceni-o corcitura,hibrid,niste lingăi si slugoi,la educatie un om care nu are legătură cu domeniul respectiv si asa mai departe).Ei sunt cei ce ne conduc!
    Traiasca Romanica Mare…

  2. Sunt profesor, mi-a fost rau astazi in scoala, simptome aparte. Am rugat asistenta medicala din liceu sa îmi facă un test rapid si a spus ca nu are voie.
    Daca unui elev ii era rau,ii facea testul.
    Profesorii suntem numai vite de tras la jug pentru ministrii Educatiei si Sanatatii.
    Rusine!!!

    1. Ați făcut cerere?În mod normal școala are obligația legala de a va deconta testul.In general directorii refuza sa respecte aceasta lege pentru ca….

  3. Toți elevii trebuie sa meargă la școală, să învețe, nu să își dea cu părerea despre vaccinuri, teste, samd. Nu este nevoie de nici un test și nici un vaccin. Copiii sunt sănătoși, nu a murit niciunul de covid…

    1. Dar nu asa cum ai fost tu invatat. Peste 15 copii (date din octombrie 2021 din pacate) au decedat din cauza Covid19. Le datorezi scuze acelor familii. E daunator pentru restul ca tu sa traiesti intr-o societate, cu alti oameni. Nu ma intereseaza ce lucrezi, cat castigi, ce facultati ai si cate taxe platesti. E irelevant. E vorba de convietuire, iar tu, esti lipsit de umanitate. Sper sa nu te intalnesc vreodata

  4. Foarte bine. Să se aibă în vedere mai multe criterii pt trecerea sc in online, nu doar rata de vacc a angajaților din sc. Și dacă rata de vacc este de peste 60 la suta în rândul angajaților unei sc, de ce nu se ia în calcul și rata de vacc în rândul elevilor din sc respectiva , că doar se pot vacc si elevii de la 12 ani, dacă tot vrem sc fizic la o rata de infectare din localitate de peste 3 la mie.

    1. Nu vrem ore online. Profesorii isi fac datoria, dar multi colegi nu au semnal si dispozitive. Eu sunt de la tara. Vrem ore fizic. Sunt eleva bursiera si asa vreau sa raman.

      1. Exact Andrada… Noi suntem la tara.. Nu vrem ore online… Profesorii iso fac datoria , dar majoritatea colegilor nu au dispozitive și semnal.. Dintr-o clasa de 17 elevi intra doar 5

        1. Nu e semnal,nu e nimic si din cauza celor din parlament ca nu s au ocupat de nimic,nu e nimic din cauza lor.E atat de greu de inteles?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Elevii nu vor primi testele de salivă pentru testările de săptămâna viitoare. Raed Arafat a explicat graficul de livrare, iar cele 7 milioane de teste care mai sunt disponibile ar ajunge în școli abia în săptămâna Crăciunului

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență mai are de livrat 7 milioane de teste pe bază de salivă în școli, iar acestea sunt programate în perioada 17 (vineri) – 21…
Vezi articolul

Sorin Ion, secretar de stat: Planul național de combatere a violenței școlare este încă în lucru / Documentul ar trebui să intre în vigoare la finalul lunii martie, potrivit calendarului cu actele care aplică legile Educației

“Planul Național de Combatere a Violenței Școlare este încă în lucru”, anunță secretarul de stat Sorin Ion, într-un interviu pentru Prima News. El nu a precizat însă când va fi…
Vezi articolul

Ministrul Educației: Elevii din clasele primare și gimnaziu, care au ”abateri de la program”, vor sta mai mult la școală din semestrul 2

Elevii din învățământul primar și gimnazial care au ”rămâneri în urmă de la nivelul clasei”, vor face ore suplimentare, în școală. Declarația a fost făcută miercuri, 2 ianuarie, la Antena 3 de…
Vezi articolul