VIDEO Elevii care vor să se vaccineze au la dispoziție 476 de cabinete medicale complet echipate în școli, anunță Valeriu Gheorghiță / Cabinetele sunt în 2,7% din totalul școlilor

Valeriu Gheorghiță / Foto: gov.ro

Elevii care vor să se vaccineze au la dispoziție doar 476 de cabinete medicale cu dotare completă care pot servi și ca centre de vaccinare în cele 17.656 unități de învățământ (adică 2,7% din totalul rețelei școlare, potrivit calculelor Edupedu.ro), a spus marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Declarațiile au fost făcute la conferința săptămânală de la Guvern pe tema vaccinării și evoluției pandemiei, doar că această conferință avea loc întotdeauna de la ora 14:00. Astăzi, ea a fost mutată neașteptat de la ora 10:00, fix când avea programată conferința de bilanț de mandat ministrul demisionar USR-PLUS al Sănătății, Ioana Mihăilă.

“Au fost stabilite măsurile pentru asigurarea vaccinării în unitățile de învățământ a elevilor, studenților, a familiilor acestora și a personalului propriu. Practic, este cadrul metodologic după care se va desfășura procesul de vaccinare în unitățile de învățământ. Se transmite în cursul acestei dimineți această instrucțiune, atât către Ministerul Sănătății, direcțiile de sănătate publică, cât și către Ministerul Educației pentru a colabora în vederea implementării programului de vaccinare”, a afirmat Valeriu Gheorghiță despre stabilirea cadrului în care se organizează vaccinările în școli.

“În vederea limitării riscului de infectare cu SARS-COV-2 în comunitate, precum și în unitățile de învățământ, se va desfășura o campanie specială pentru vaccinarea în unitățile de învățământ a elevilor, familiilor acestora, studenților, a personalului didactic și nedidactic încadrat în unitățile respective.

Este important de precizat că această acțiune de vaccinare se derulează pe o perioadă de circa două luni pentru învățământul preuniversitar și două luni pentru învățământul universitar pentru doza 1. Ulterior, în oglindă, se va continua cu administrarea celei de-a doua doze.

Practic, pentru sistemul preuniversitar, activitatea de vaccinare debutează pe 13 septembrie și se va încheia pe 15 noiembrie, iar pentru învățământul universitar debutează la 1 octombrie și se finalizează pe 1 decembrie. De menționat că în învățământul universitar există posibilitatea de a se organiza chiar mai devreme aceste puncte de vaccinare.

Pentru învățământul preuniversitar, acțiunea de vaccinare se desfășoară în trei modalități, fie cu echipe mobile de vaccinare, fie prin înființarea de cabinete proprii de vaccinare în cabinetele medicale proprii, fie prin arondarea centrelor de învățământ la centrele de vaccinare din proximitate, care folosesc unul dintre cele două vaccinuri care au recomandare de administrare la persoanele cu vârstă peste 12 ani (Pfizer sau Moderna).

Pentru învățământul universitar, se vor organiza cabinete de vaccinare în incinta cabinetelor medicale din campusurile universitare, sau în alte spații corespunzătoare. Vaccinarea se va asigura fie de personalul medico-sanitar propriu, încadrat în cabinetul medical respectiv, fie de echipe mobile de vaccinare, alocate prin grija direcțiilor de sănătate publică.

(…)

Minorii vor fi însoțiți la vaccinare de către aparținătorii adulți. Toate vaccinările se fac doar după exprimarea consimțământului informat și formularul de exprimare a consimțământului informat poate să fie descărcat anterior prezentării la vaccinare pentru a fi vizualizat de către aparținători, se regăsește pe platforma de vaccinare, tot acolo se regăsește și chestionarul pentru triajul minorilor.

S-au derulat acțiuni de informare în unitățile de învățământ, în momentul acesta sunt 215 acțiuni desfășurate la nivel național în 15 județe și sunt 33 de acțiuni în pregătire în alte 20 de județe. Am catagrafiat cu ajutorul Ministerului Sănătății o situație a cabinetelor medicale școlare care îndeplinesc condițiile de a înființa un cabinet de vaccinare. Din centralizarea datelor, a rezultat aproximativ 476 de cabinete cu dotare completă – frigider, calculator, imprimantă, acces la internet și inclusiv personal medico-sanitar care poate să deruleze activitățile de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Exit mobile version