Elevii care stau la ore fără camera video nu pot fi considerați absenți dacă răspund cerințelor profesorilor / La evaluări sunt obligați să aibă camera pornită, potrivit modificărilor făcute prin ordin de ministru

119.873 de vizualizări
Foto: © Studiomay | Dreamstime.com
Noi precizări pentru elevi în școala online. Printr-un ordin de ministru semnat pe 16 decembrie 2020 este prevăzut faptul că elevii care stau la ore fără camera video, dar comunică cu profesorii și răspund solicitărilor acestora, nu pot fi considerați absenți. Situația se schimbă însă în cazul evaluărilor, când elevii sunt obligați să aibă sistemul audio-video pornit. Modificările vin cu câteva zile înainte de vacanța de iarnă, la o lună și jumătate de la trecerea tuturor cursurilor în mediul online.

Ordinul de ministru nr 6.200/16.12.2020 completează una dintre obligațiile elevilor din OMEC 5.545/2020, cel care prevede regulile în predarea online din acest an școlar.

Forma veche a acestui articol modificat era următoarea: elevii “au obligația de a participa la activitățile desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului; în caz contrar, elevul este considerat absent și se consemnează absența în catalog, cu excepția situațiilor justificate”.

Articolul 14, litera f din OMEC 5.545/2020, modificat prin OMEC 6.200/2020 prevede acum că elevii:

“Au obligația de a participa la activitățile desfășurate prin intermediul tehnologiei și al internetului; în caz contrar, elevul este considerat absent și se consemnează absența în catalog. Absența poate fi motivată, în cazul justificate, în baza unei cereri scrise a elevului major/a părintelui/a tutorelui legal instituit.

În situația în care elevul răspunde cerințelor cadrului didactic, indiferent dacă are sau nu în funcțiune sistemul audio-video, nu i se poate consemna absența la ora de curs; excepție fac orele destinate exclusiv evaluării elevilor, la care aceștia trebuie să fie conectați audio-video.

Prin urmare, potrivit acestei modificări/precizare făcută prin ordin de ministru, dacă elevul stă la ore fără camera video pornită și nu “răspunde cerințelor cadrului didactic”, poate fi considerat absent, dacă răspunde și comunică cu profesorul, nu poate fi considerat absent la ora de curs.

De asemenea ordinul introduce în acest punct și mecanismul prin care pot fi motivate absențele de la școala online. Este vorba despre o simplă cerere chiar de la elev, dacă e major, sau de la părinte în cazul minorilor. Evident, aceasta trebuie să conțină justificarea absenței elevului.

“Absența poate fi motivată, în cazul justificate, în baza unei cereri scrise a elevului major/a părintelui/a tutorelui legal instituit.”

Același ordin de ministru prevede și că directorii de școli sunt obligați să raporteze la inspectorat profesorii care nu fac ore online.

Foto: © Studiomay | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


44 comments
  1. @G
    Serios???? Ia uita-te aici:
    CEARȘÁF, cearșafuri, s. n. 1. Obiect de rufărie pentru pat, confecționat din pânză, care se așterne peste saltea sau cu care se îmbracă plapuma. 2. (Înv.) Pânză de turban; șal. [Var.: cearceáf s. n.] – Din tc. çarșaf.

  2. Am verificat in aceasta dimineata, Ordinul de ministru nr 6.200/16.12.2020 nu a fost publicat (inca) in Monitorul Oficial. La acest moment este un act transmis pe retelele de socializare, intre profesori, parinti, directori, sindicate, presa, in schimb nu apare pe nici un site al ISJ. Este interesant ca Ordinul 6201, care il precede pe acesta cu absentele, a fost deja publicat in MO. Asadar in acest moment OM 6200 nu are aplicabilitate. Stiu ca sunteti o sursa corecta si credibila de informare. Credeti ca puteti obtine o informatie oficiala vizavi de acest Ordin? Va multumesc.

  3. Dacă lucrați în Coreea (sigur nu era aia de Nord?) și copiii dvs fac orele acolo, atunci de ce vă interesează ce se întâmplă în școala românească?

  4. @EduPedu ce e cu mizeria asta de articol? Cu presa m-am obișnuit să fie o mizerie, de la voi aveam pretenții mai mari.
    In titlu zice ca elevii pot fi puși absenți daca au camera oprita si nu răspund cerintelor. In legea pusa in conținut zice ca nu pot fi puși absenți daca au camera oprită și răspund cerințelor.
    Prima afirmație înseamnă că rămâne la latitudinea profesorului daca considera absent elevul care are camera oprita si nu raspunde(și ar juca rolul de îndrumare a profesorului), a doua limiteaza situatiile in care poate pune profesorul elevul absent(și joaca rolul de restricție a profesorului), lucruri total diferite.

  5. O mare porcarie… pc urile nu sunt prevăzute cu camere…cum facem…se subvenționează achiziția???…sunt familii ce de la un salariu la.altul.qbia își acoperă cheltuielile…darămite să mai facă și investiții…in gadgeturi. Eu una prefer sa ii iau o hăinuță,o pereche de pantofi…ceva ce își dorește la capitolul îmbrăcăminte, încălțăminte hrana.consider că da o pereche de căști cu microfon cam au toți…nu contează că e de telefon…

      1. Plus transportul ajunge la peste 50 de lei.Asigurati dumneavoastră cei 50 de lei pentru toti elevii care nu au posibilități?

      1. Dar din păcate stam 7 ore in fata unui calculator de la ora 7-14 sau de la 14-20:30
        Și se cam suprapun și mai ales cum ni se cerea înainte sa Stam cu camera aprinsa la fiecare ora nu mai aveam viața privată din aceasta cauza și nici acum nu prea avem deoarece uni profesori abuzează de puterea de profesor și noi ca elevi nu avem ce sa facem .

        1. Cand erai fizic la scoala, in cele 6-7 ore cat stateai acolo, aveai un cearceaf in cap ca sa nu fii vazut de profesori si iti vedeai de viata privata? Nu vrei sa ti se vada posterele de pe pereti? Ok. Ai functie de blurare fundal in majoritatea aplicatiilor video. Foloseste-o! (daca stii cum!). Sau doar vrei sa tragi un pui de somnic in timpul orelor, sa te bucuri de viata privata?
          PS. Macar la ora de limba română incearca sa fii atent. Ti-ar folosi. De analfabeti e plina tara asta, nu cred ca vrei sa te numeri printre ei, nu?

          1. presupun ca dupa cum vorbesti, nu faci parte din generatia care merge la scoala online. in cazul asta, n ai dreptul sa te afirmi in legatura cu un subiect in care nu esti documentat/a si n-ai experienta

  6. Ar trebui introdus si , cumva, modelul universitar, macar pt. liceu: ‘SESIUNEA’-obligatoriu FIZIC. 2 saptamani ! macar niste scoli pilot. cine stie cat naiba tine pandemia asta!

  7. Ziua si aberatia din partea desteptilor din minister. Asa se intampla cand nu esti in stare sa redactezi logic un amarat de ordin de ministru. Pai cum sa corespunda daca NU are nici audio si nici video? Cum participa? Telepatic? Cum comunici cu patratul ala negru in care scrie doar G de la Gigel? Iar Gigel doarme de rupe patul sau, si mai tare, Gigel o pune pe matusa sa intre la ora in locul lui de la bun inceput, ca oricum n-are nici audio, nici video?
    Dar asa e cand o mana de habarnisti in frunte cu habarnista sefa produc pe banda rulanta idiotenii din astea.

    1. Există chat, domnule/doamnă/creatură G. Chiar și fără cameră video sau microfon, tot există mijloace de comunicare. În ceea ce privește intratul altor oameni la oră în locul elevului, mi se pare o aberație, mai mult ca sigur nu se întâmplă atât de des pe cât credeți. În fond și la urma urmei, este pierderea elevului dacă nu intră la ore, iar de asemenea, în sfârșit pot să nu mai acord atenție materiilor neimportante (sunt multe).

      1. @T
        Presupunand ca mie mi-ai raspuns, o sa-mi asum eu identitatea creaturii G. Nu pari nici elev (desi partea cu materiile neimportante te-ar recomanda ca fiind un pui de loaza), nici profesor, probabil esti unul din aceia care-si fractureaza indexul “chatuind” pe toate retelele sociale posibile. Da, ce faci tu e o forma de comunicare, doar ca nu e cea potrivita pentru ceea ce inseamna scoala. Iar eu iti spun asta nu dându-mi cu parerea, ci din proprie experienta (multa).
        Apropo de scoala, uite o lectie gratis, sa zici merci: nu mai alatura “iar” si “de asemenea”. E ca si cum ai spune “dar insa”. Ai notat?

  8. Ne imbatam cu apa rece: nu se poate face evaluare obiectiva și corecta online, chiar și cu camera deschisa. Scoala online este mana cereasca pentru chiulangii și puturoși. Ne facem și noi ca facem scoala.

  9. Leptopul fetei mele merge pe vidoe dar se blocheaza microfonul, la baiat merge microfonul nu si pe video, ei intrand fiecare pe programul dat de scoala.
    La mine care intru pe zoom merg video si microfonul asa cum mergeau si la ei cand intrau pe zoom.
    Sunt disperata, profesori care nu inteleg si imi vine..sa le arunc toate aceste gadgeturi si s-o tulim din tara.
    Cei nevoiasi au primit si ei tablete care….de 2 saptamani…nu ii poate conecta nimeni…adica doar bune de primit ….sa fie pe foaie ca le-au dat.

  10. In cazul testelor pe care le primesc in google forms(așa cum este și indicat) elevul , pentru a le accesa in timp real , se lovește de situația în care i se închide/se blochează automat camera pentru că deschide testul de pe același dispozitiv. Nu i se poate impune să intre de pe 2 dispozitive diferite în condițiile în care unii abia au unul singur…. DE aceea, acesta obligație “cu camera deschisă ” îi face imposibila deschiderea testului. Deci, cum putem crede in naivitatea noastră ca putem avea o evaluare scrisă obiectiva???? nici insa sa nu ii permitem sa participe la test nu se poate. Care este soluția ?

  11. Scoala online e o utopie, asemena comunismului. Dintr-o clasa de 24 de elevi, sunt prezenti la ora de chimie doar 6, iar 4 sunt “idle” si nu interactioneaza deloc, nu raspund la intrebari. Asta se intampla la o scoala din Brasov cu pretentii. Utopia balcanica in epoca PNL.

  12. Da bro,hai sa abuzam de dreptul la imagine doar pentru ca sistemul din romania este inapt.:)))))cum as putea sa stau cu microfonul sau camera pornita când am frati lmao)))

  13. Am copil cu dizabilitati. Orele nu sunt adaptate cerintelor și posibilităților lui intelectuale. Nu stie sa scrie si sa citească în limba română, dar i se dau teme la limba germană, franceza… rebusuri și traduceri. Tableta…. Nu am văzut de la școală. Mi-a spus diriginta că tabletele de la scoala nu se pot conecta la google classroom și de aia nu i se da. Despre ce ordin de ministru vorbim aici?

    1. Si daca ai copil cu dizabilitati la stadiul in care nu stie sa scrie si sa citeasca, ce cauta in invatamantul de masa? Sa chinuie niste elevi si niste profesori? Du-l la o scoala cu predare pentru dizabilitati si se va rezolva pentru toata lumea problema.

  14. Evaluarea este continua.
    În cadrul predării, de exemplu la matematica, profesorul prezintă exemple și rezolva aplicatii model.
    Apoi solicita elevilor sa rezolve aplicații asemanatoare, pentru fixarea cunoștințelor. Aplicațiile în general sunt scrise la tabla de catre profesor, după dictarea elevilor, puși pe rand.
    Desigur ca și în acest caz, elevii pot fi notati.Rar exista ore numai cu scopul evaluării, excepție făcând testele scrise.
    Exista ore de rezolvare de probleme, de recapitulare, la care activitatea elevilor la ore este notata.
    Cine a inventat astfel de masuri, scrise în articolul de mai sus, nu este un profesor modern, ci unul care asculta clasic, ca pe vremea domnului Vucea.

  15. Internetul nu face față când sunt toate camerele deschise iar cand sunt mai multe microfoane deschise se face microfonie.

  16. Vă rog să postați și linkuri către documentele în discuție. Acest lucru ar crește gradul de profesionalism de care ați dat dovadă până acum.

  17. Ce se intampla in cazul orelor de sport? Eu trebuie sa vad executia copilului. Nu sa spun: acum facem rotiri de cap. Ati facut? Si ei spun:da! Asta inseamna ca au raspuns cerintelor? La ora de sport eu trebuie sa corectez miscarea, sa vad daca este executata corect. O executie incorecta poate aduce o accidentare. Intereseaza pe cineva acest aspect? Copiii stau de o luna si jumatate acasa. Unii copii fac miscare doar in cele 2 ore de sport pe saptamana. Cei care isi inchid camerele, va garantez ca nici macar acele ore nu le mai fac!

    1. Puteti sa va retrageti dragă😏😏😏. Nu sunt obligați copii sa se prosteasca în fața unei camere, doar pentru ora dumneavoastra de doi lei si degeaba plătită, daca erau la scoala era altceva, dar sunt acasa iar acasa nu ne timp de măscaradă. Lucrez 10 ani în coreea de sud iar copii mei fac ore online în si aici, în timpul orelor online, ei nu fac mascarada sau sport online, iar activarea camerei este la libera alegere a elevului. Nu se pune absent pe o camera oprita, iar elevii comunica liber cu profesorul, aici ne este frica sa spunem ceva gresit ca le pune nota 2

      1. Doamna draga, nu comparati Coreea cu Romania. Stiti cati copii obezi are Romania? Stiti de recomandarile OMS privitoare la cele 30 de min de exercitii fizice zilnic pt o viata sanatoasa? Ati participat la orele mele ca sa va permiteri sa afirmati ca “fac mascarada” si ca “se prostesc” copiii in fata camerei? Sau ca e o ora de doi lei? Elevii mei stau cu camerele pornite si imi multumesc pentru implicarea la orele de sport. Ca dupa atata matematica si romana, pot sa se detaseze si sa-si dezmorteasca corpul. Educati-va copiii sa respecte munca celor din jur pentru ca si noi, ratatii de profesori, respectam efortul si munca odraslelor voastre, dar respectam si cerintele si implicarea parintilor. Dvs sa va dati cu parerea acolo, in Coreea, lasati-ne pe noi sa luptam cu sistemul nostru de educatie si invatamant. Si jigniti doar atunci cand sunteti in cunostinta de cauza!

      2. Scurt si la obiect, doamna Andone. La peste 30 de ani de la Revolutie am ajuns sa ne fie batjocoriti copiii, in casa noastra, pe calculatoarele si internetul nostru. Cum sa impui reguli asa stricte cand copilul este la el in casa? Si la niste ore care ar trebui desfiintate cum ar fi: sport, religie, educatie sociala, educatie tehnologica, muzica, desen…

        1. Pai ia-i tataie si retrage-i de la scoala. Fa-i autodidacti si traiti fericiti facand economii. Si ne mai scutesti si pe noi de tampenii. Sau du-i in Coreea, la tanti aia de mai sus!

        2. Și de ce nu le desființezi mata, @tataie, că văd că știi și care ar trebui? Ia fă matale un plan de învățământ și o programă dacă ai așa idei mărețe!

        3. Tataie, esti de la partid.
          Lucrezi la noile planuri cadru?
          Ti-au spus nepotii in mod explicit ca nu le place sa deseneze, sa cante sau sa se roage?
          Nu cred!

      3. Poate ar fi trebuit sa sacrifici un an dintr-aia 10 in Coreea ca sa inveti sa scrii corect in limba romana. Aveti, unii din voi, pretentii sa va faceti odraslele academicieni, dar nu sunteti in stare sa legati un “a” de un “b”. Atat de mult v-a placut la scoala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Irlanda, prima ţară din UE cu restricţii pentru întreaga populaţie timp de 6 săptămâni, lasă școlile şi creşele deschise. Premierul irlandez: “nu ne vom permite ca viitorul copiilor şi tinerilor noştri să fie o altă victimă a acestei boli”

Irlanda va fi prima ţară din UE care va institui restricţii pentru întreaga populaţie începând din noaptea de miercuri spre joi, în contextul pandemiei de COVID-19, a anunţat luni premierul…
Vezi articolul