Elevii care urmează să explice materia unui coleg asimilează mai profund și pentru mai mult timp informația decât cei care învață pentru un simplu test – studiu

5.100 de vizualizări
Foto: © Pressmaster | Dreamstime.com
Când un elev învață pentru un test, iar altul învață cu așteptarea că va trebui să explice subiectul unui coleg, al doilea va asimila, cel mai probabil, informația pentru mai mult timp și și o va înțelege mai bine decât primul, potrivit unui nou studiu publicat de Journal of Educational Psychology al Asociației Americane de Psihologie, semnalat de site-ul educațional Edutopia.

Studiul pleacă de la premisa, confirmată deja de alte studii, că învățarea este îmbunătățită atunci când cel care învață o face pentru a “preda”. Noua cercetare confirmă că acest lucru este valabil și atunci când există doar o așteptare ca materia să fie predată altcuiva, nefiind nevoie ca elevul să predea efectiv informația unui coleg. Analiza a urmărit să verifice în ce măsură acest lucru este valabil în privința memorării, respectiv înțelegerii materiei și dacă asimilarea este de durată.

După cum sunt redate rezultatele studiului de către Edutopia, cercetătorii au împărțit elevii din eșantion în două grupuri și au cerut fiecărui grup să învețe, la Științe, câte un pasaj despre efectul Doppler. Un grup a învățat pentru a se pregăti pentru un test, în timp ce elevii din celălalt grup au învățat așteptându-se să fie puși să transmită materia respectivă unui coleg.

  • Aceștia din urmă nu au mai fost nevoiți să “predea” materia. Dar toți elevii participanți au fost testați pentru a vedea în ce măsură au memorat informațiile și cât de bine au înțeles informația.

Analiza a dovedit că elevii din al doilea grup – cei care au învățat cu scopul de a transmite materia unui coleg – au dat rezultate mai bune atât din punct de vedere al duratei, cât și profunzimii învățării. Când au fost testați la o săptămână după momentul învățării, rezultatele lor au fost cu 9% mai bune din punct de vedere al memorării. Din punct de vedere al capacității de a trage concluzii, rezultatele au fost cu 24% mai bune.

Potrivit sursei citate, cercetarea sugerează că învățarea poate fi influențată semnificativ atunci când elevilor li se cere să se pregătească să predea materia unui coleg sau dacă sunt încurajați să se gândească: “aș putea să explic acest lucru cuiva?”.

Foto © Pressmaster | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


3 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Radu Vancu, despre subiectele la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2023: Poți obține nota 8 fără să tratezi subiectul de elaborare a unui text. Important e tipul de societate pe care îl proiectează aceste examinări: vrem o societate în care oamenii să fie și creativi, să poată argumenta o idee?

Subiectele pe care absolvenții de clasa a VIII-a le-au avut de rezolvat astăzi, 19 iunie 2023, la examenul de Limba și literatura română „încearcă să se asigure că elevii pot…
Vezi articolul

Material susținut de Dove

Cei mai mulți profesori doresc să-și ajute elevii pe care îi văd în suferință, dar se simt neputincioși, pentru că nu au instrumentele potrivite pentru a-i sprijini. Webinar gratuit pentru profesori, pe 28 noiembrie, susținut de psihologul Domnica Petrovai

Cei mai mulți profesori doresc să-și ajute elevii pe care îi văd în suferință, dar se simt neputincioși, pentru că nu au instrumentele potrivite pentru a-i sprijini, a declarat psihologul…
Vezi articolul

Birocratizarea educației: Peste 20 de instituții, comisii, consilii, centre naționale vor fi înființate prin proiectul legii învățământului preuniversitar lansat de Ligia Deca

Peste 20 de instituții, comisii, consilii, direcții, centre naționale, corpuri pentru profesori, birouri teritoriale vor fi înființate și reorganizate prin proiectul Legii învățământului preuniversitar publicat de ministrul Ligia Deca. Modul…
Vezi articolul