Elevii care primesc burse sociale de 200 de lei pe lună vor primi și vouchere de 30 de euro pe lună pentru alimente, rechizite și haine, printre măsurile promise de coaliția de guvernare prin planul „Sprijin pentru economia României”

12.609 vizualizări
Foto: gov.ro
Liderii coaliţiei de guvernare au prezentat pachetul de măsuri economice şi sociale ce urmează să fie luate în contextul valului de scumpiri din ultima perioadă. Se numește “Sprijin pentru economia României” și este în valoare de 17,3 miliarde de lei, dintre care 9 miliarde provin din fonduri europene și 8.3 miliarde de la bugetul de stat, se arată în document.  

Declarațiile premierului Nicolae Ciucă:

„Vouchere pentru elevii care primesc burse sociale: 30 de euro pentru fiecare lună în care sunt organizate cursuri școlare, pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine.

Pentru Protecția Copilului vom majora drepturile acordate copiilor din sistemul de protecție specială, inclusiv ale celor cu dizabilități care se află în acest sistem, precum și mamelor din centrele maternale. Vor beneficia aproximativ 47.000 de copii. Valoarea totală a pachetului de sprijin este de aproximativ 86 de milioane de lei. Alocația zilnică de hrană crește de la 12 lei, cât este acum, la 16 lei pe zi, respectiv de la 16,6 la 22 de lei pe zi, funcție de vârsta copilului. Sumele lunare de care beneficiază copiii și tinerii din sistemul de protecție specială pentru unele nevoi personale se majorează de la 28 de lei la 150 de lei. Cresc cu 58% sumele acordate anual copiilor și tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite, alocația lunară de plasament de la 630 de lei la 900 de lei, iar în cazul copiilor cu dizabilități de la 945 de lei la 1.350 de lei lunar.

Sprijin pentru familiile României. Ne asumăm implementarea unei politici publice de creștere a natalității, sprijinind cuplurile care nu pot avea copii. Extindem astfel numărul persoanelor care pot aplica pentru un astfel de program de la 300 la 5.000 în anul 2022. Valoarea totală a programului este de aproximativ 100 de milioane de lei.

Sprijini pentru tineri. Valoarea totală este de aproximativ 500 de milioane de lei pentru întreg programul.

Anul 2022 este Anul Tineretului în Uniunea Europeană și în România. Şi avem în vedere următoarele. Programul pentru tinere familii – credit în valoare de maxim 75.000 de lei, garantat în proporție de 80% de către stat, pentru plata cheltuielilor cu creșa, grădinița, școala, after-school, plata chiriei, avans din achiziția unei locuințe. Programul Național Student Invest – credit în valoare de maxim 50.000 de lei, în proporție de 80%, garantat de către stat pentru taxe de studii, publicarea unor cărți sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studențești”.

Potrivit documentului “Sprijin pentru economia României”, propus de coaliția de guvernare PSD – PNL, UDMR, printre beneficiarii măsurilor vor fi: 

  • Românii cu venit mediu sub 600 RON 
  • Familiile cu doi copii și monoparentale 
  • Românii cu credite la bănci. 
  • Pensionarii cuvinte cu venituri mai mici de 1500 RON 
  • Persoanele cu dizabilități 
  • Elevii cu burse sociale 
  • Românii cu salariu minim angajații care primesc tichete de masă
  • Pacienții din spitale

Pe scurt, măsurile propuse:

  • Vouchere pentru alimente de bază – 50 de € la fiecare 2 luni pentru familii cu cel puțin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lunăPensionari cu venit mai mic de 1.500 lei/lună Persoanele cu venit minim garantat. Persoanele cu dizabilități4,7 milioane de persoane vor beneficia de vouchere în 2022
    Valoare totala 1 miliard euro
  • Vouchere pentru elevii care primesc burse sociale – 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite și haine
  • 200 de lei în plus pentru salariul minim (creștere voluntară scutită de taxe)
  • Crește cu 50% valoarea tichetelor de masă – de la 20,17 lei la 30 de lei
  • Alocația zilnică de hrană pentru copiii din sistemul instituționalizat crește de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 lei/zi, în funcție de vârstă
  • Sumele lunare de care beneficiază copiii și tinerii din sistemul de protecție specială pentru unele nevoi personale se majorează de la 28 de lei la 150 de lei
  • Cresc cu 58,5% sumele acordate anual copiilor și tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite pentru acești copii instituționalizați și din sistemul de protecție.
  • Extinderea programului de fertilizare în vitro numărul persoanelor care pot aplica crește de la 300 la 5.000 în 2022


2 comments
  1. pomeni… si iar pomeni… nu mai bine se implementeaza un pachet de masuri pentru parintii salariati care au copii in intretinere? va doare de copii? dati o masa calda in scoli… faceti investitii in scoli si in invatamant… ganditi pe termen lung… nu pana la urmatoarele alegeri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Legile Educaţiei 2022-2023 reprezintă un moment ratat, consideră doi parlamentari USR: Ce analize stau la baza propunerilor dacă, după Cîmpeanu, bacalaureatul trebuie să aibă doar o probă grilă din toate materiile, iar după Deca, examenul are cinci probe distincte?

„Legile Educaţiei 2022-2023 reprezintă un moment ratat, un studiu de caz despre cum nu se face legislație, cum este ocolită transparența și cum oamenii nepotriviți sunt mandatați să gestioneze educația…
Vezi articolul
Sfaturi pentru predarea online

Elevii care pot face școală online – lista oficială a motivelor și afecțiunilor pentru care pot fi scutiți de prezența fizică a fost completată cu elevii care au în familie persoane cu risc

În ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației a fost publicată, la articolul 5, lista motivelor și afecțiunilor pentru care elevii pot solicita învățarea online. Pentru preşcolarii/elevii care se află…
Vezi articolul

Florin Cîțu, la prima ședința a Comitetului pentru monitorizarea Proiectului „România Educată”: Primele acte normative vor intra în vigoare cred că prin 9 septembrie

Comitetul interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului ”România Educată” a avut prima ședință. Întâlnirea a fost prezidată de premierul Florin Cîțu. Declarațiile premierului: „Bine ați venit la primul Comitet interministerial pentru…
Vezi articolul

Gabriela Firea: Ca părinte, înțeleg îngrijorarea părinților și aș pleda pentru închiderea școlilor. Ca primar general, sunt obligată să respect deciziile Comitetului pentru situații de urgență

“Ca părinte, înțeleg îngrijorarea părinților și aș pleda pentru închiderea școlilor. Ca primar general, sunt obligată să respect deciziile Comitetului pentru situații de urgență”, a declarat Gabriela Firea, la Antena…
Vezi articolul