Elevii care intră în clasa a IX-a în septembrie vor avea un curriculum tranzitoriu, spune ministrul Educației, după ce planurile-cadru pentru liceu au fost amânate

30.091 de vizualizări
Elevii care intră în clasa a IX-a, în septembrie 2021, vor avea un curriculum tranzitoriu, după ce aprobarea planurilor-cadru pentru liceu a fost amânată, potrivit ministrului Educației Sorin Cîmpeanu. Declarația a fost făcută la conferința „Educația digitală asimptomatică”, organizată de Edupedu.ro și World Vision România.

Începând cu luna septembrie 2021, da, va fi un curriculum care poate fi apreciat ca tranzitoriu. Știut fiind faptul că la modificări de sub 25% este posibilă utilizarea manualelor pe care le avem, știut fiind faptul că importanța profesorului este mult mai mare decât importanța manualului, fără să neg importanța manualului, vom avea un an tranzitoriu din această perspectivă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă acești elevi vor termina liceul pe un curriculum de tranziție sau vor învăța pe curriculumul nou, care ar trebui să fie realizat pe parcursul anului școlar următor, Cîmpeanu a răspuns:

Sunt convins că experții în educație vor găsi o soluție prin care în clasa a X-a să intre într-un, să spunem, program normal de formare. Competențele vor fi aceleași, că este sau că nu este an de tranziție”.

Mircea Miclea a atras atenția că noul plan-cadru trebuie să țină cont de faptul că elevii care intră clasa a IX-a în 2021 sunt primii care au studiat din clasa a V-a, ca materie obligatorie, informatica (TIC), pentru a nu se pierde din vedere competențele acumulate în tot acest timp. Potrivit programei de liceu din prezent, materia studiată de acești elevi în clasele V-VIII se reia de la zero în clasa a IX-a.

Noile planuri cadru pentru liceu au fost lansate în dezbatere publică pe 5 ianuarie. După ce ministerul a anunțat că au fost primite peste 10.000 de propuneri de schimbare a celor aflate în consultare, ministrul a spus că adoptarea acestora va fi amânată.

Prin amânarea acestor planuri-cadru elevii care intră în toamnă în clasa a IX-a vor face ore după vechile planuri-cadru. Se întrerupe astfel ciclul actual de schimbare curriculară început în 2012, ajuns acum la clasa a VIII-a.

Momentan nu există niciun anunț că se lucrează oficial la noile planuri-cadru pentru liceu sau despre echipa care gândește noul curriculum.

Foto: pexels.com


6 comments
  1. Vă mai bateți joc mult de această generație? Nu sunteți în stare ca, după atâția ani de când au început să studieze după alt curriculum, să reușiți să fiți pregătiți la începutul școlii cu manuale și tot ce este nevoie pentru buna desfășurare a orelor. Numai efortul profesorilor (efort pe care chiar îl fac) nu este suficient. Nici pentru examenul de evaluare nu avem culegeri în conformitate cu programa stabilită. Așteptăm în fiecare săptămână câte un test de antrenament. Toată lumea(elevi, profesori și părinți) sunt debusolați. Păcat, se putea mult mai mult, dar nu se dorește.

    1. Fapt este că au trecut ani buni, mulți, de când clasele IX și X nu au nici un manual pe manuale.edu.ro… Iar cele tipărite sunt de mult timp atât de uzate, că nu se nai distribuie…

      Nu mai amintesc disciplinele tehnice, foarte sărace în manuale, la tiate clasele!

      Nu mai amintesc școala profesională, complet lipsită de manuale ale ministerului, fizic sau online, la toate clasele.

      Nu mai amintesc alte forme, precum învățământul special…

      Toate acestea intră în „pata oarbă” din „ochiul” ministerului… [comentariu editat pentru a elimina majusculele]

  2. Oricum copiii care vor incepe clasa a9a nu au avut in niciun an școlar manuale asa vor ajunge să termine ani de liceu fără manuale tiparite la timp. Va-ți batut joc de această generatie. Oare unde vor ajunge acești copiii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Avocatul Poporului critică eliminarea burselor rurale pentru liceeni: Se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei din mediul urban, ceea ce contravine chiar Proiectului România Educată

Prin eliminarea burselor sociale pentru liceenii care învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu „se mențin și se vor adânci inechitățile între elevii din mediul rural și cei…
Vezi articolul

Guvernul s-a răzgândit: nu mai oferă voucherele de 250 de lei pentru rechizite, cărți și echipament sportiv pentru elevi. SURSE: Banii necesari, tăiați la rectificarea bugetară

Ministerul Educației a retras din dezbatere publică proiectul de Hotărâre de Guvern privind programul „Merg la școală”, prin care aloca 250 de lei sub formă de vouchere pentru fiecare elev…
Vezi articolul