Elevii care intră în clasa a IX-a în septembrie vor avea un curriculum tranzitoriu, spune ministrul Educației, după ce planurile-cadru pentru liceu au fost amânate

30.090 de vizualizări
Elevii care intră în clasa a IX-a, în septembrie 2021, vor avea un curriculum tranzitoriu, după ce aprobarea planurilor-cadru pentru liceu a fost amânată, potrivit ministrului Educației Sorin Cîmpeanu. Declarația a fost făcută la conferința „Educația digitală asimptomatică”, organizată de Edupedu.ro și World Vision România.

Începând cu luna septembrie 2021, da, va fi un curriculum care poate fi apreciat ca tranzitoriu. Știut fiind faptul că la modificări de sub 25% este posibilă utilizarea manualelor pe care le avem, știut fiind faptul că importanța profesorului este mult mai mare decât importanța manualului, fără să neg importanța manualului, vom avea un an tranzitoriu din această perspectivă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă acești elevi vor termina liceul pe un curriculum de tranziție sau vor învăța pe curriculumul nou, care ar trebui să fie realizat pe parcursul anului școlar următor, Cîmpeanu a răspuns:

Sunt convins că experții în educație vor găsi o soluție prin care în clasa a X-a să intre într-un, să spunem, program normal de formare. Competențele vor fi aceleași, că este sau că nu este an de tranziție”.

Mircea Miclea a atras atenția că noul plan-cadru trebuie să țină cont de faptul că elevii care intră clasa a IX-a în 2021 sunt primii care au studiat din clasa a V-a, ca materie obligatorie, informatica (TIC), pentru a nu se pierde din vedere competențele acumulate în tot acest timp. Potrivit programei de liceu din prezent, materia studiată de acești elevi în clasele V-VIII se reia de la zero în clasa a IX-a.

Noile planuri cadru pentru liceu au fost lansate în dezbatere publică pe 5 ianuarie. După ce ministerul a anunțat că au fost primite peste 10.000 de propuneri de schimbare a celor aflate în consultare, ministrul a spus că adoptarea acestora va fi amânată.

Prin amânarea acestor planuri-cadru elevii care intră în toamnă în clasa a IX-a vor face ore după vechile planuri-cadru. Se întrerupe astfel ciclul actual de schimbare curriculară început în 2012, ajuns acum la clasa a VIII-a.

Momentan nu există niciun anunț că se lucrează oficial la noile planuri-cadru pentru liceu sau despre echipa care gândește noul curriculum.

Foto: pexels.com


6 comments
  1. Vă mai bateți joc mult de această generație? Nu sunteți în stare ca, după atâția ani de când au început să studieze după alt curriculum, să reușiți să fiți pregătiți la începutul școlii cu manuale și tot ce este nevoie pentru buna desfășurare a orelor. Numai efortul profesorilor (efort pe care chiar îl fac) nu este suficient. Nici pentru examenul de evaluare nu avem culegeri în conformitate cu programa stabilită. Așteptăm în fiecare săptămână câte un test de antrenament. Toată lumea(elevi, profesori și părinți) sunt debusolați. Păcat, se putea mult mai mult, dar nu se dorește.

    1. Fapt este că au trecut ani buni, mulți, de când clasele IX și X nu au nici un manual pe manuale.edu.ro… Iar cele tipărite sunt de mult timp atât de uzate, că nu se nai distribuie…

      Nu mai amintesc disciplinele tehnice, foarte sărace în manuale, la tiate clasele!

      Nu mai amintesc școala profesională, complet lipsită de manuale ale ministerului, fizic sau online, la toate clasele.

      Nu mai amintesc alte forme, precum învățământul special…

      Toate acestea intră în „pata oarbă” din „ochiul” ministerului… [comentariu editat pentru a elimina majusculele]

  2. Oricum copiii care vor incepe clasa a9a nu au avut in niciun an școlar manuale asa vor ajunge să termine ani de liceu fără manuale tiparite la timp. Va-ți batut joc de această generatie. Oare unde vor ajunge acești copiii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Scăderea notei la purtare cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an la elevii de gimnaziu și liceu, propusă în proiectul de statut al elevului – surse / Și elevilor de ciclu primar li s-ar putea scădea calificativul la purtare, gradual

În proiectul de statut al elevului obținut de Edupedu.ro, apare o modificare legată de neparticiparea la orele de curs și prevede sancțiuni și pentru elevii claselor primare, inclusiv la clasa…
Vezi articolul

Articol susținut de platforma LearnGate.ro

De ce experimentele îi ajută pe copii să învețe mai ușor chimia, fizica, biologia și matematica. Laura Băjenaru, profesor de științe și examinator Cambridge: Experimentele sunt esențiale pentru că toate științele sunt vizuale, iar elevii au o inteligența vizual-spațială pe care noi o ignorăm – interviu

Laura Băjenaru este profesoară de științe și examinator pentru Cambridge Assessment International Education. A absolvit Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor (Politehnica București) și are un Masterat în Biofizică…
Vezi articolul

Material susținut de Joblandia

Profesoară: Elevii pot fi captați ușor, de profesori implicați este nevoie. Încerc să le ofer o plajă cât mai largă și mai diversificată de activități, atât în cadrul orei de dirigenție, cât și în cadrul săptămânii „Școala altfel” / Interviu cu un elev, un părinte și un cadru didactic despre orientarea în carieră a tinerilor

Făcută în mod profesionist, orientarea în carieră devine cheia pentru un viitor profesional stabil și o viață cu satisfacții. Odată ce se apropie momentul pentru o decizie, fie că este…
Vezi articolul

BREAKING Noile planuri-cadru pentru liceu nu vor fi gata nici anul acesta, nici anul viitor, anunță ministrul Educației: Așteptăm rezultatele școlilor-pilot, astfel încât să avem planuri-cadru pentru liceu

Noile planuri-cadru pentru liceu nu vor fi implementate nici anul acesta, nici anul viitor, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute joi la Guvern. Oficialul amână astfel aplicarea reformei curriculare…
Vezi articolul