Elevii care dau Evaluare Națională și Bacalaureat 2024 primesc bursa de merit pentru toată luna iunie și pe câteva zile din iulie, conform Ministerului Educației / Până când primesc burse de merit și tehnologice elevii din învățământul profesional și tehnic

48.875 de vizualizări
Foto: © Aaron Amat | Dreamstime.com
Absolvenții clasei a VIII-a și clasei a XII-a care susțin examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat 2024 primesc burse de merit până la afișarea rezultatelor finale, după etapa de soluționare a contestațiilor, conform unei note a Ministerului Educației, transmisă la solicitarea Edupedu.ro. Astfel că, elevii clasei a VIII-a și cei care susțin Bacalaureatul vor primi bursa de merit integral pe luna iunie, adică 450 de lei, la care se adaugă banii pe 7, respectiv 10 zile pe luna iulie. 

Pe 9 iulie 2024 se afișează rezultatele finale la Evaluarea Națională 2024 și pe 12 iulie rezultatele finale la Bacalaureat, conform calendarelor oficiale. 

Bursele de merit pentru elevii care termină clasa a VIII-a se acordă și pe timpul pregătirii și susținerii Evaluării Naționale 2024, iar pentru elevii de liceu și din învățământul profesional și tehnic și pe perioada examenului național de bacalaureat, de certificare a calificării profesionale și a pregătirii practice, potrivit Ministerului Educației, citând prevederile art.3 din Metodologia-cadru de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024, aprobată prin ordinul nr. 6238/2023.

„Art. 3 – Bursele se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare, cu excepția cazurilor menționate la art. 6 alin. (1) și la art. 12 alin. (1).” 

Absolvenții clasei a VIII-a și clasei a XII-a care susțin examene naționale beneficiază de burse până la afișarea rezultatelor finale, după etapa de soluționare a contestațiilor”, a transmis Ministerului Educației. 

Elevii care primesc burse și în vacanța școlară, adică excepțiile menționate la Art. 3, sunt elevii care primesc burse de bursă de excelență olimpică I și II și elevii cu burse sociale.

Sumele pe care le primesc elevii care susțin examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat 2024

Potrivit metodologiei, pentru lunile din anul școlar în care sunt vacanțe, modalitatea de calcul a burselor de excelență, de merit și tehnologice este (CmB / NZL) x (NZL – NZV), unde:

CmB = cuantumul minim al bursei (stabilit prin lege/ordin de ministru)
NZL = număr zile lucrătoare în luna respectivă
NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă, exclus zilele de sâmbătă și duminică.

În calculul de mai sus sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare.

Bursa de merit este minimum 450 de lei pe lună, bursele sociale sunt 300 de lei, cea tehnologică este 300 de lei și bursa acordată mamelor minore este de 700 de lei lunar.

  • Iunie: 20 de zile lucrătoare, 20 de școală pentru elevii care susțin examenele naționale – 450 de lei bursa de merit
  • Iulie: 22 de zile, 7 zile de cursuri pentru elevii care susțin Evaluarea Națională, 10 zile de cursuri pentru elevii care susțin Bacalaureatul: 136.95 lei, respectiv 195.65 de lei.

Elevii care termină școala pe 21 iunie vor primi 352 de lei [editare ulterioară] bursa de merit.

Bursele elevilor din învățământul profesional și tehnic

Bursele de merit și bursele tehnologie se vor acorda și pe perioada examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice, suma variind în funcție de data afișării rezultatelor finale și a încheierii pregătirii practice. 

Astfel conform metodologiei, elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul tehnologic de stat beneficiază de bursă tehnologică. Prin excepție, în anii școlari 2023-2024 și 2024-2025, bursa tehnologică se acordă doar elevilor înmatriculați în cadrul specializărilor din învățământul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC.

  • Potrivit structurii anului școlar 2023-2024, pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024. Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 7 iunie 2024.

Modalitatea în care este organizat anul școlar 2023-2024 pentru filiera tehnologică se regăsește în ordinul ministrului educației nr. 3.941 din 7 aprilie 2023.

a) „pentru clasa a XII-a învățământ zi:

  • 29 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică;
  • 5 săptămâni de stagii de pregătire practică;

b) pentru clasa a XIII-a învățământ seral:

  • 29 de săptămâni de pregătire teoretică și pregătire practică;
  • 5 săptămâni de stagii de pregătire practică.”

Data până la care primesc bursa tehnologică și de merit elevii înmatriculați în cadrul specializărilor din învățământul profesional, inclusiv dual, nivel 3 EQF/CNC, conform calendarului examenelor de certificare pentru absolvenții din învățământul profesional și tehnic, în 2023-2024:

„Art. 11. — Se aprobă graficul de desfășurare a examenului de certificare a calificării profesionale a absolvenților învățământului profesional – nivelul 3 de calificare, sesiunea iulie 2024:

— înscrierea candidaților: 1—5 iulie 2024; 

— desfășurarea probelor de examen: 8—12 iulie 2024; 

afișarea rezultatelor finale: 15 iulie 2024.

Art. 15. — Se aprobă graficul de desfășurare a examenului de certificare a calificării profesionale a absolvenților învățământului profesional și stagiilor de pregătire practică – nivelul 3 de calificare, sesiunea august 2024:

— înscrierea candidaților: 19—21 august 2024; 

— desfășurarea probelor de examen: 22—23 august 2024; 

afișarea rezultatelor finale: 26 august 2024.”

Foto: © Aaron Amat | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


6 comments
  1. In metodologie nu se specifa in mod clar dc absolvetii de liceu iau bursa sociala in iulie si august, anul scolar se termina la 31 august. Iau sau nu bursa sociala??

  2. Diomede, esti “destept ca noaptea”. Ce legatura are ce spui tu cu subiectul articolului? Oricum, din numeroasele greseli de ortografie din mesajele tale se poate deduce ca pentru tine nu au avut efect examenele….

  3. Dacă pentru “edupedu” contează doar opiniile voastre pe care vreți sa le impuneți obligatoriu, opiniile ceilalți sunt cenzurate, cred că, trebuie sa “bifez”, că nu ma interesează publicația voastră si nici acceptarea primirii articolelor “. Asta sa fie parte a “lecției de educație pentru elevii României educate” ?.

  4. Am auzit “pe unii sau alții, mai buni mai …” ca, examenele sunt “teroorizante” pentru elevi, fie”bac sau capacitate “o fi așa ?”, o fi prost împăratul Napoleon Bonaparte când a hotărât asta ?. Ce ar fi să nu mai de-a nimeni examene !!!, sa avem doctori care caută inima in zona stomacului, plămânii in zona bilei, “mintea in ciorapii care îmbracă picioarele…etc”. Examenele “sunt o sumă a tot ce au învățat elevul in anii de școală”, fără el … un neant cosmic din care să răzbată un cenușiu tulbure și necunoscut. Intrebarea este, cine are interesul ca elevii, să treacă prin ciclul școlar, după care, să rămână doar amintiri si un gol inutil în viață. Examenul reprezintă suma a ceea ce ai învățat, la care nu te obligă nimeni sa participi dacă, ai trecut prin școală ca “peștele prin apă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rezultatele evaluărilor naționale de la a II-a, a IV-a și a VI-a vor fi folosite pentru planurile individualizate de învățare și sunt trecute în portofoliul educațional / Primii elevi pentru care se aplică sunt acum în clasa pregătitoare

Rezultatele de la evaluările de clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor fi consemnate în portofoliul educațional al elevului, potrivit metodologiei privind desfășurarea evaluărilor publicată pe 10 septembrie.…
Vezi articolul

Niciun elev din România nu mai primește mâncare la școală în programul „Masa caldă“, deși am intrat în a treia săptămână de școală. Guvernul a alocat bani doar până în iunie, iar secretarul de stat Florian Lixandru anunță că Ministerul Educației abia acum pregătește normele de aplicare, cu bani rămași din perioada grevei profesorilor, pentru septembrie-decembrie

Niciun elev din România nu a primit Masa caldă în școală de pe 11 septembrie de când au început cursurile acestui an școlar. Abia în aceste zile se lucrează la…
Vezi articolul

DOCUMENT “Instrucțiuni” suplimentare pentru aplicarea noilor reguli în scenariul roșu, transmise școlilor: Pot veni fizic la școală doar 15 elevi dintr-o clasă de-a VIII-a și 17 de-a XII-a, profesională/postliceală an terminal. Ceilalți elevi din aceste clase sunt obligați să participe la cursurile online

Pot veni fizic la școală doar 15 elevi dintr-o clasă de-a VIII-a și 17 de-a XII-a, profesională/postliceală an terminal, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro, cu “instrucțiuni” suplimentare pentru aplicarea…
Vezi articolul