Mai mulți părinți au semnalat, în urma articolului Edupedu.ro despre cum se calculează bursele în funcție de numărul de zile de școală, faptul că unele școli au acordat elevilor și burse sociale reduse, ceea ce este interzis prin Ordinul nr. 5.379/7.09.2022 care aprobă criteriile generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar. Acesta prevede că “bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare, cu excepția cazurilor menționate la art. 18” (n. red. bursa de ajutor social), lucru precizat clar și de secretarul de stat Florian Lixandru în urmă cu o săptămână, când explica modul de calcul. Întrebat astăzi de situația semnalată de părinți, Florian Lixandru a venit cu precizări și sfaturi.
În urmă cu o săptămână, Edupedu.ro a semnalat că bursele elevilor se calculează în funcție de numărul de zile de cursuri și că astfel, elevii primesc doar două luni pe an, în martie și mai, burse întregi, adică la valoarea minimă stabilită prin Hotărârea de Guvern nr. 1138 / 2022. “În afara burselor sociale, celelalte să plătesc pentru zilele de școală, doar bursele sociale se plătesc integral, indiferent de numărul de zile de școală și pe toată perioada anului școlar“, explica atunci secretarul de stat Florian Lixandru.
Mai mulți părinți ne-au scris în urma acestui articol că și bursele sociale au fost tăiate, sub pragul minim de 200 de lei prevăzut de Hotărârea de Guvern nr. 1138 / 2022, lucru interzis prin lege. Una dintre școli este la Școala Gimnazială Comenius, în județul Covasna.
Contact de Edupedu.ro în această situație, secretarul de stat Florian Lixandru a precizat că primăria nu a trimis suficienți bani pentru luna octombrie acestei școli pentru plata burselor, iar directoarea școlii a decis ca toți elevii să primească burse, așa că le-a plătit parțial. “A primit însă suplimentare joi de la primărie și urmează să primească diferența săptămâna următoare”, spune Florian Lixandru. “Toate bursele sociale se plătesc întregi, probabil că și la celelalte școli unde v-au fost semnalate, situația e la fel. Decât să nu primească toți elevii banii, mai bine le plătesc parțial (n. red. secretariatele școlii) și apoi restul. Nu am avut cazuri sesizate în care bursele sociale să fie tăiate”, mai spune Lixandru.
Amintim că Guvernul a aprobat recent la rectificarea bugetară 196 de milioane de lei pentru bursele elevilor. Lipsa fondurilor ar putea fi motivul pentru care elevii nu au primit banii pe burse în octombrie, scria Edupedu.ro.
În județul Covasna s-au alocat 1.949.000 lei pentru bursele pe perioada octombrie-decembrie.
Secretarul de stat în ministerul Educației Florian Lixandru mai spune că elevii care primesc bursele sociale parțial trebuie să se adreseze secretariatului pentru a semnala situația.