Elevii care au primit burse sociale sub pragul minim de 200 de lei trebuie să se adreseze secretariatului, spune secretarul de stat în ministerul Educației, Florian Lixandru / Unele școli nu au primit destui bani, dar acest lucru se va regla săptămâna viitoare

2.091 de vizualizări
Florian Lixandru / Foto: edu.ro
Mai mulți părinți au semnalat, în urma articolului Edupedu.ro despre cum se calculează bursele în funcție de numărul de zile de școală, faptul că unele școli au acordat elevilor și burse sociale reduse, ceea ce este interzis prin Ordinul nr. 5.379/7.09.2022 care aprobă criteriile generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar. Acesta prevede că “bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare, cu excepția cazurilor menționate la art. 18” (n. red. bursa de ajutor social), lucru precizat clar și de secretarul de stat Florian Lixandru în urmă cu o săptămână, când explica modul de calcul. Întrebat astăzi de situația semnalată de părinți, Florian Lixandru a venit cu precizări și sfaturi.

În urmă cu o săptămână, Edupedu.ro a semnalat că bursele elevilor se calculează în funcție de numărul de zile de cursuri și că astfel, elevii primesc doar două luni pe an, în martie și mai, burse întregi, adică la valoarea minimă stabilită prin Hotărârea de Guvern nr. 1138 / 2022. “În afara burselor sociale, celelalte să plătesc pentru zilele de școalădoar bursele sociale se plătesc integral, indiferent de numărul de zile de școală și pe toată perioada anului școlar“, explica atunci secretarul de stat Florian Lixandru.

Mai mulți părinți ne-au scris în urma acestui articol că și bursele sociale au fost tăiate, sub pragul minim de 200 de lei prevăzut de Hotărârea de Guvern nr. 1138 / 2022, lucru interzis prin lege. Una dintre școli este la Școala Gimnazială Comenius, în județul Covasna.

Contact de Edupedu.ro în această situație, secretarul de stat Florian Lixandru a precizat că primăria nu a trimis suficienți bani pentru luna octombrie acestei școli pentru plata burselor, iar directoarea școlii a decis ca toți elevii să primească burse, așa că le-a plătit parțial. “A primit însă suplimentare joi de la primărie și urmează să primească diferența săptămâna următoare”, spune Florian Lixandru. “Toate bursele sociale se plătesc întregi, probabil că și la celelalte școli unde v-au fost semnalate, situația e la fel. Decât să nu primească toți elevii banii, mai bine le plătesc parțial (n. red. secretariatele școlii) și apoi restul. Nu am avut cazuri sesizate în care bursele sociale să fie tăiate”, mai spune Lixandru.

Amintim că Guvernul a aprobat recent la rectificarea bugetară 196 de milioane de lei pentru bursele elevilor. Lipsa fondurilor ar putea fi motivul pentru care elevii nu au primit banii pe burse în octombrie, scria Edupedu.ro.

În județul Covasna s-au alocat 1.949.000 lei pentru bursele pe perioada octombrie-decembrie.

Secretarul de stat în ministerul Educației Florian Lixandru mai spune că elevii care primesc bursele sociale parțial trebuie să se adreseze secretariatului pentru a semnala situația.

Citește și:
Bursele elevilor se calculează în funcție de numărul de zile de cursuri sau de zile libere, care nu sunt prevăzute în structura anului școlar? Precizări de la secretarul de stat Florian Lixandru
Guvernul a alocat 196 de milioane de lei pentru bursele elevilor la rectificarea bugetară / Lipsa fondurilor ar putea fi motivul pentru care elevii nu au primit banii pe burse în octombrie

8 comments
  1. bună ziua …..sa spus căci bursele sociale se virează în cont în fiecare luna după data de 15 ale lunii.Neati pus sa facem conturi minorilor pt ce?Santem în data de 23-01-2023…unde au fost virați banii copiilor?? numai minciuni

  2. noi niciodată nu am luat bursa socială întreaga întotdeauna au intrat mai puțin,am întrebat la școală și au spus că nu știu de ce ,că e posibil ca banca sa perceapă comisioane,am întrebat și la banca și au spus că ei nu rețin nici un fel de comision la alocații ,burse și tot ce țin de copii….. Ce este de făcut în această situație?

  3. si cei care nu au primit bursa pe septembrie si pe octombrie unde trebuie sa se adreseze .De ce nu se iau masuri? Baia de Aries jud Alba

  4. Școala specială Sf. Marina din Curtea de Argeș nu a dat elevilor bursa restantă din anul școlar anterior. Mai avem vreo sperantă ?

  5. Bună ziua vă rog frumos as dori sa menționez ca nici în județul Bacău comuna Ungureni sat Bibiresti nu sau dat nici restanțele din ianuarie corect sau tăiat din bani chiar și pentru bursele sociale și ni s-a transmis ca pentru acest an vom lua la anul pai este normal asa ceva este data o hotărâre de guvern de ce nu se respecta!? Cui trebuie sa ne adresam!? Mulțumesc frumos pentru înțelegere.

  6. Bună seara, cât trebuie sa mai așteptăm pentru aceste burse ,ca am luat doar pe septembrie 153 de lei per copil în rest nam mai luat nimic, menționez ca sunt din județul Iași com.Mironeasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO De ce ar fi utile grădinile în curtea școlilor, cultivate în regim de permacultură? „Noi nu doar facem agricultură, ci realizăm un echilibru. Facem adăposturi pentru arici, iar copiii pot învăța cum se îmbină ecosistemele”

Dacă în școli din Europa se face educație ecologică prin exemple practice, în România, odată cu deschiderea curților școlilor pentru activități sportive extrașcolare, s-ar putea crea contextul potrivit pentru realizarea…
Vezi articolul

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București anunță că și-a recuperat contul inițial de Facebook, cu ajutorul ministerului Cercetării, la aproape două luni după ce a fost spart

Contul inițial de Facebook al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMFCD) a fost recuperat de instituția de învățământ superior, potrivit unei postări de joi pe pagina…
Vezi articolul
Raed Arafat / Foto: gov.ro

Raed Arafat: Este necesară educația timpurie a copiilor, din clasele primare, pentru a dezvolta gândirea critică / Pandemia a fost exemplul perfect pentru cum putem ucide oameni prin dezinformare

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), susține că este necesară educația timpurie a copiilor, încă din clasele primare, pentru a dezvolta gândirea critică, astfel…
Vezi articolul