Elevii beneficiază de abonamente gratuite doar până în ultima zi de școală din iunie – notă a Inspectoratului Mureș către școli

8.795 de vizualizări
Foto: © Photovs | Dreamstime.com
O notă a inspectoratului școlar Mureș către școli transmite că trebuie să acorde gratuitate elevilor la transport doar până în ultima zi de școală, în luna iunie. Acest lucru încalcă legea Educației. Conform Ordinului de ministru, nr. 3800/2023 privind structura anului școlar 2023—2024, anul școlar se încheie pe 31 august 2024.

Inspectoratele vor să facă economii de bani pe seama elevilor și le transmit școlilor că gratuitatea la transport e doar pe durata cursurilor, lucru care contrazice Legea educației.

Deși în nota ISJ Mureș se precizează că potrivit legii Educației elevii beneficiază de gratuitate la transport pe tot parcursul anului şcolar, inspectoratul transmite școlilor că gratuitatea la transport e doar pe durata cursurilor.

Cursurile se încheie în zile diferite în funcție de clasă: cei din clasa a VIII-a pe 14 iunie, iar cei de clasa a XII-a și a XIII-a seral şi frecvență redusă pe 7 iunie. Restul elevilor termină școala pe 21 sau 28 iunie.

Nota Inspectoratului școlar Mureș către școli precizează că elevii au abonament gratuit de transport până în ultima zi de școală, făcând referire la luna iunie, nu și la restul lunilor iulie și august, care fac parte din anul școlar.

“În legătură cu perioada de emitere/acordare a abonamentelor gratuite pentru elevii din
învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, vă comunicăm următoarele:

  • conform Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, Art. 83, elevii din
    invatamantul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul
    unitatilor de învăţământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de
    învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, prevăzut la art. 117 alin. (10) lit. r) pet. (iv), beneficiază de gratuitate, în condițiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a Il-a, pe tot parcursul anului şcolar, în scopul asigurării dreptului la educație, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de Guvern inițiate de Ministerul Educatiei și Ministerul Transporturilor și
    Infrastructurii, cu consultarea structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale.
  • conform HG nr. 810/2023 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilitatilor de transport pentru elevi, Art. 1. lit. a, an scolar — perioada anului calendaristic în care se desfășoară activitatea de învăţământ preuniversitar a cărei durată este stabilită prin ordin al ministrului educatiei conform prevederilor art. 115 alin. (2) lit. r) din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare;
  • conform HG nr. 810/2023, Anexa 2 (Norme Metodologice privind acordarea gratuității
    la transportul public rutier local și metropolitan rutier, transportul public rutier județean și interjudețean pentru elevi), Art. 1. — (1) Prezentele norme metodologice
    reglementează mecanismul de acordare a facilităților de transport pentru elevii din
    învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, în cadrul unei unități administrativ teritoriale sau asociații de dezvoltare intercomunitară, după caz, care se deplasează în altă localitate pentru a fi şcolarizați,
    în scopul asigurării dreptului de educatie, inclusiv pentru cei înmatriculați în cadrul unităților de învăţământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, pe durata cursurilor școlare, prin:
  • conform OME nr. 3800/2023 privind structura anului scolar 2023—2024, Art. 1. — (1)
    Anul școlar 2023—2024 începe la data de | septembrie 2023, se încheie la data de 31 august 2024 şi are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. Cursurile anului şcolar 2023—2024 încep la data de 11 septembrie 2023.
    (2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), se stabilesc următoarele:
    a) pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvență redusă, anul scolar are o durată
    de 34 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 7 iunie 2024;
    b) pentru clasa a VIII-a, anul scolar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri şi se
    încheie la data de 14 iunie 2024;
    c) pentru clasele din învăţământul liceal — filiera tehnologică, cu exceptia claselor
    prevăzute la lit. a), si pentru clasele din învăţământul profesional, anul scolar are o
    durată de 37 de săptămâni de cursuri şi se încheie la data de 28 iunie 2024;
  • pentru celelalte clase din învățământul obligatoriu se încheie la data de 21 iunie 2024;

În consecință, la solicitarea/emiterea abonamentelor pe luna iunie, vă rugăm să aveti în vedere aceste prevederi legale”, se menționează în nota ISJ Mureș.

Așa cum scrie și în nota ISJ Mureș, Legea Educației prevede că abonamentele se acordă gratuit pe tot parcursul anului şcolar, care se încheie la data de 31 august 2024, în cazul elevilor care folosesc serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a Il-a,.

Potrivit metodologiei an școlar înseamnă “perioada anului calendaristic în care se desfășoară activitatea de învățământ preuniversitar a cărei durată este stabilită prin ordin al ministrului educației, în conformitate cu prevederile art. 115 alin. (2) lit. r) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023“.

Însă, în același timp, legislația secundară emisă de Ministerul Educației prin HG 810/2023, metodologia privind acordarea gratuității pentru elevii navetiști care primesc sume forfetare pentru abonamente este menționat “pe durata cursurilor școlare” și nu “pe tot parcursul anului şcolar“.

Articolul 1

(1) Prezentele norme metodologice reglementează mecanismul de acordare a facilităților de transport pentru elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, în cadrul unei unități administrativ-teritoriale sau asociații de dezvoltare intercomunitară, după caz, care se deplasează în altă localitate pentru a fi școlarizați, în scopul asigurării dreptului de educație, inclusiv pentru cei înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, pe durata cursurilor școlare, prin:

a) transportul public rutier județean și transportul interjudețean între localitatea de domiciliu a elevului și localitatea în care sunt școlarizați;

b) acordarea sumelor forfetare în zonele și pentru distanțele în care nu este organizat serviciu de transport public, transport interjudețean, transport de tip curse școlare, organizate în condițiile art. 83 alin. (11) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, și nici transport cu mijloacele de transport aparținând unităților de învățământ și unităților administrativ-teritoriale;

c) transportul public local și metropolitan.

Informații de context

Peste 110 mii de elevi navetiști au nevoie de transport pentru a ajunge la școală, conform datelor centralizate de Ministerul Educației, obținute de Edupedu.ro. 

Procedura prin care elevii navetiști ar trebui să beneficieze de transport gratuit, potrivit legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 este una birocratică. Părinții și elevii completează un formular la început de an școlar în care precizează ruta și mijlocul de transport folosit de elev, apoi școlile fac tabele cu numele elevilor pe care le transmit mai departe transportatorilor. Aceștia în baza tabelelor emit abonamente lunare gratuite elevilor.

Anul acesta nu se mai decontează transportul elevilor, ci legea prevede că se asigură gratuitatea în diverse situații:

Articolul 83 – (1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, prevăzut la art. 117 alin. (10) lit. r) pct. (iv), beneficiază de gratuitate, în condițiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de Guvern inițiate de Ministerul Educației și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, cu consultarea structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale.

Pentru că procedura s-a modificat anul acesta școlar, prin noua lege a Educației, luni de zile elevi navetiști din 14 județe Ministerul Educației nu a putut deconta transportatorilor abonamentele elevilor din septembrie până în prezent pentru că consiliile județene nu au contracte încheiate cu transportatorii. 

Legea Educației nu a prevăzut și această situație pentru că “la momentul aprobării legii nu s-a gândit nimeni la aceste situații particulare, care, iată, nu sunt tocmai particulare”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, în cadrul unei dezbateri online recente, organizate pentru modificarea legii.

Abia după ce a început școala și au ieșit la iveală situațiile din multe județe, unde elevii nu primeau abonamente gratuite, Ministerul Educației a propus un proiect de hotărâre de Guvern cu un nou mecanism de alocare a unor sume forfetare pentru acei elevi aflați în situația descrisă.

În ultima ședință de Guvern din decembrie, Guvernul a aprobat Proiectul Hotărârii de Guvern privind modul de calcul al sumelor forfetare pentru transportul elevilor, inclusiv pentru județele în care Consiliile Județene nu au încheiate contracte cu operatorii de transport și mecanismul prin care se face plata către elevi.

Ministerul Educației nu știe câți elevi navetiști sunt în situația în care trebuie să primească sume forfetare care nu pot fi decontate prin legea actuală și a pus în dezbatere un proiect de HG care să le permită și acestor elevi să primească sume forfetare, abia în decembrie.

Pe 18 ianuarie, elevii mai multor asociații au protestat pentru a doua oară în fața Ministerului, acuzând-o pe Ligia Deca că nu respectă legea și nu acordă transport gratuit elevilor. Primul protest a fost în prima zi de școală din 2024 în fața Ministerului cerând demisia Ligiei Deca.

Foto: © Photovs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Monument de imbecilitate funcționărească.

    Deci se așteaptă ca operatorii de transport să elibereze abonamente cu termene diferite, pentru niveluri diferite de învățământ, ca să le satisfacă tâmpenia?

    Ce se va întâmpla e simplu de anticipat – ori operatorii nu mai eliberează abonamente deloc, de teamă să rămână cu ele necompensate, ori elevii vor acoperi diferența din buzunar. Și atât.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Ministrul Educației, care inițial a declarat că „luptă” pentru profesori: Creșterile salariale pe noua grilă vor fi etapizate până în 2026. Prin OUG-ul adoptat astăzi reușim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice / Ministrul Muncii: Marți urmează ca în fiecare unitate de învățământ cadrele didactice să analizeze această OUG și să ia o decizie

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat într-un briefing de presă organizat la finalul ședinței de Guvern în care executivul a aprobat prin OUG creșterile salariale respinse aseară de profesori că,…
Vezi articolul

DNA a solicitat primăriei Sectorului 1 contractele privind documentația pentru modernizarea mai multor licee și școli / Clotilde Armand: ”Firma aleasă de PSD care a realizat devizele umflate are legături cu Vladimir Plahotniuc”

DNA a solicitat primăriei Sectorului 1 contractele – privind devizele și studiile de fezabilitate pentru modernizarea mai multor licee și școli din Sectorul 1 – din perioada administrației fostului edil…
Vezi articolul

Criza virusului și decuplarea comerțului global. Acolo unde politicienii au eșuat în a decupla China de Occident, mama natură reușește. Deocamdată, economia globală e relativ robustă. Dar situația nu se va menține dacă virusul va continua să prolifereze

În ce privește limitarea globalizării, coronavirusul izbutește acolo unde politicienii au dat greș. Vechiul experiment mental despre cum bătaia aripilor unui fluture în China poate provoca o tornadă la antipozi…
Vezi articolul