Elevii ar putea să vadă rezultatele anonimizate ale probelor scrise de la Evaluarea Națională și Bacalaureat pe platforma de evaluare, din 2025 / Ministerul Educației spune că „face demersuri” în acest sens

8.598 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Ministerul Educației spune că “face demersuri” pentru ca de anul școlar viitor “rezultatele probelor scrise ale simulărilor examenelor naționale să fie comunicate anonimizat, prin afișare pe platformă”. În prezent notele se comunică doar la clasă părinților și elevilor și nu se trec în catalog. Anul acesta profesorii pot să vadă lucrările împreună cu borderourile de evaluare abia săptămâna viitoare cel târziu, anunță Ministerul.

Rezultatele probelor scrise ale simulărilor examenelor naționale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – ar putea să fie comunicate anonimizat, pe platforma de evaluare, de anul școlar viitor, 2024-2025.

“Ministerul Educației face demersuri pentru dezvoltarea Platformei de evaluare digitalizată, astfel încât, începând de anul școlar viitor, rezultatele probelor scrise ale simulărilor examenelor naționale să fie comunicate anonimizat, prin afișare pe platformă, similar examenelor naționale”, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

În prezent, notele se comunică doar la clasă elevilor și părinților și nu se trec în catalog.

Rezultatele de la simulare nu vor fi făcute publice, dar vor fi comunicate prin profesorii elevilor. Potrivit procedurii de organizare a simulărilor în anul școlar 2023-2024, rezultatele nu se contestă (art. 13, alin. 8 din procedură) și pot fi trecute în catalog la cerere.

Art. 18 – „(1) Prezența și rezultatele elevilor la simulările naționale se înregistrează în aplicația informatică SIIIR. Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice. (…)

(3) Lucrările scrise ale elevilor care au susținut probele din cadrul simulărilor examenelor naționale se arhivează și se păstrează, până la sfârșitul anului școlar următor, în unitatea de învățământ din care provin aceștia”.

Anul acesta a fost primul an când lucrările s-au corectat digital. Astfel profesorii au putut să le corecteze și de acasă, prin platformă.

Lucrările scrise ale elevilor care au susținut simularea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat se află în unitățile de învățământ în care elevii au susținut probele scrise, iar inspectoratele școlare încă trimiteau școlilor rezultatele, vineri după amiază, a anunțat Ministerul Educației.

Abia miercuri, 20 martie, cel târziu, profesorii vor putea discuta pe lucrări cu borderourile în față.

“Borderourile asociate fiecărei evaluări, corespunzătoare celor 33 de tipuri de subiecte, vor fi trimise de către Ministerul Educației inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București până cel târziu marți, 19 martie 2024, urmând a fi transmise de către inspectorate către fiecare unitate de învățământ cel târziu până pe 20 martie 2024.

Profesorii care predau disciplinele la care s-au susținut probele simulării au acces la lucrările elevilor din clasele la care predau, precum și, începând cu 20 martie, la borderourile de evaluare corespunzătoare. Conducerile unităților de învățământ vor pune la dispoziția cadrelor didactice borderourile de evaluare transmise de la nivelul Ministerului Educației prin inspectoratele școlare, pentru a fi folosite în procesul de vizualizare a lucrărilor de către elevi/părinți”, mai transmite Ministerul Educației în același comunicat.

Tot din cauza numărului mare de tipuri de subiecte dar și pentru că până joi inclusiv profesorii au corectat lucrări, „analiza pe gradul de reușită pe fiecare item, la nivel național, va fi făcută publică cel mai târziu pe 22 martie”.

Informații de context

Mai mulți profesori au scris pe Facebook că timpul este scurt pentru evaluarea lucrărilor și numărul mare de lucrări. Un profesor a avut de corectat, de regulă, 50 de lucrări de la simulările pentru Evaluarea Națională (EN VIII) și Bac 2024, inclusiv de acasă, a prevăzut procedura Ministerului Educației. Lucrările au fost scanate și încărcate pe platforma destinată evaluării digitalizate, conform sursei citate. În practică, numărul a ajuns și la 70-80 de lucrări, potrivit surselor Edupedu.ro.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că profesorii care evaluează lucrările de la simularea examenului de Bacalaureat au un număr mare de lucrări și timpul este scurt: „Am primit sesizări în partea colegilor noștri vizavi de numărul de lucrări care le revin pe fiecare disciplină de examen”.

Aceasta a mai spus că Ministerul Educației „ar trebui să țină cont și de solicitările noastre, în numele colegilor noștri, de a se plăti participarea și la aceste simulări”. Liderul sindical a precizat că numărul mare de lucrări care trebuie să fie evaluate este o consecință a faptului că sunt puțini profesori corectori și „ajungem într-o situație oarecum de impas”.

Florin Tudose, profesor de logică, filozofie și sociologie la Liceul Teoretic Benjamin Franklin din București a atras atenția că nu era un efort mare pentru minister dacă ar fi plătit corectarea la simulări. „Ce efort ar fi făcut ministerul dacă aloca 2 euro pe lucrare? a spus el într-o intervenție la TVR Info.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Rezultate simulare BAC 2024: Aproape 40% dintre elevii de clasa a XII-a nu au luat nota 5 la Limba română / La matematică sau istorie, 35% nu au luat peste 5
Analiza pe itemi a rezultatelor de la simulare BAC 2024 va fi gata “cel târziu” peste o săptămână, anunță Ministerul Educației
Profesor evaluator la simularea pentru BAC 2024: Ce efort ar fi făcut ministerul dacă aloca 2 euro pe lucrare, să spunem, și plătea și simulările? Cred că nu seca bugetul ministerului
Rezultate simulare Bac 2024. În județul Timiș, aproape 60% au media sub pragul de promovare
Rezultate simulare BAC 2024. Profesorii au avut termen limită de evaluat lucrările pe platforma online. Notele elevilor vor fi comunicate vineri, 15 martie, la școală
SURSE Noul termen limită pentru evaluarea lucrărilor de la BAC 2024 a fost prelungit până miercuri, 13 martie, după nemulțumirile profesorilor
Câte 70-80 de lucrări primite de profesori la corectat, “până luni”, după simularea de BAC 2024. Mulți evaluatori spun că termenul e imposibil / Profesorii ar trebui plătiți pentru aceste simulări ale examenelor naționale, potrivit liderului sindical Marius Nistor
Rezultate simulare BAC 2024. Profesorii au avut termen limită de evaluat lucrările pe platforma online. Notele elevilor vor fi comunicate vineri, 15 martie, la școală
Peste 22 de mii de elevi au lipsit la simularea pentru Bacalaureat, la proba obligatorie a profilului / S-au prezentat mai mulți elevi decât anul trecut, potrivit datelor Ministerului Educației

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

În Harghita și Covasna, unii copii români și maghiari comunică între ei în limba engleză / Autoritățile reclamă probleme în sistemul de educație / ”Trebuie învățați copiii să înțeleagă, când merg la piață și nu reușesc să vorbească românește”

Unii copii români și maghiari vorbesc între ei în limba engleză în județele Harghita și Covasna, pentru a se putea înțelege între ei, reclamă președintele CJ Harghita, Borboly Csaba. El…
Vezi articolul

LISTĂ În jur de 11.000 de elevi din 14 școli din Capitală intră în online luni și marți. În total, sunt 199 de unități unde activitatea fizică de predare a fost suspendată – Inspectoratul Școlar București

Aproximativ 11.000 de elevi din 14 școli intră astăzi și mâine în sistem online, în Capitală, potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Școlar București. Astfel, în total sunt aproximativ 160.000 de…
Vezi articolul