Elevii ar putea primi la examene texte din autori contemporani cu ei. Ministerul Educației ia în considerare să revizuiască programele de evaluare / Ligia Deca: Am înțeles apelul elevilor și al societății să avem și texte mai recente

2.065 de vizualizări
Foto: © Adrea | Dreamstime.com
Ministerul Educației ar putea lua în calcul introducerea în programele școlare a autorilor contemporani cu actualele generații de elevi, spune ministra Ligia Deca, după ce la Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a textele extrase au fost din Constantin Chiriță, născut în anul 1925 – „Cireșarii” (publicat în 1956) și din Cella Delavrancea, născută în 1887.

Întrebată de reporterul Euronews Ioana Nicolescu la conferința de presă de miercuri, 3 iulie, la afișarea rezultatelor inițiale de la Evaluarea Națională, dacă Ministerul Educației are în vedere modificarea programei de limba română la gimnaziu și liceu „astfel încât să fie introduși printre autori canonici și autori din ultimii 40 de ani, poate, spre exemplu, Mircea Cărtărescu”, Deca a răspuns:

„După cum știți, reforma curriculară în gimnaziu a avut loc. Există o programă de evaluare care preia din programa existentă pentru gimnaziu acele componente considerate a fi relevante pentru evaluare. Sigur, am înțeles apelul atât al elevilor, cât și al societății, să avem și texte mai recente.

Și da, vom lua în discuție să vedem în ce măsură aceste programe de evaluare pot să fie mai aproape de experiența cotidiană elevilor. Din ce am înțeles, în zona textelor contemporane, ele sunt mai degrabă la subiectele la alegere sau la subiectele, mă rog, inițiale, mai puțin în zona de analiză. Dar, da, putem lua în calcul și extinderea autorilor”.

Niciun autor din ultimele patru decenii în programele de literatură – Bacalaureat

Programa de Bacalaureat la literatura română nu conține niciun autor din ultimii 50 de ani, a atras atenția scriitoarea Adina Popescu într-un interviu pentru Edupedu.ro de la începutul anului: „Este fantastic. Vedem că tinerii nu prea mai citesc și practic nu îi ajutăm să se împrietenească cu textele literare”, a spus autoarea.

Situația a fost semnalată și într-un reportaj Euronews România. „Cred că acei scriitori pe care îi învață și studenți azi i-au învățat părinții mei în facultate. Deci o continuitate de 50 de ani probabil, la nivel de nume canonice, reprezentative, cum li se spune. În programa de bacalaureat regăsesc aceleași nume traversând deceniile”, a explicat Oana Fotache, decanul Facultății de Litere a Universității din București pentru sursa citată.

„Programa de literatură română era cam aceeași. Era o listă de autori canonici ca cea de astăzi, cărora li se adăuga o singură autoare, Hortensia Papadat Bengescu. Asta e singura diferență. Era singura scriitoare prezentă într-o listă de scriitori bărbați, un dezechilibru inadmisibil pentru că elevii care termină clasa a XII-a pot să rămână cu impresia că femeile nu pot scrie literatură, de vreme ce 12 ani de școală nu au studiat în lista canonică autori femei”, a spus scriitorul Radu Vancu pentru Euronews România.

Foto: © Adrea | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


4 comments
  1. Doamna ministru, cu toată stima și respectul ce le posed la momentul de față (și în mare cantitate nu sunt pentru dumneavoastră) pe bună dreptate vă spun că nu se va rezolva mai nimic dacă faceți o asemenea schimbare.
    Am avut la simularea județeană “O vară cu Isidor”, de Veronica D. Niculescu. Rezultatele s-au apropiat cu cele de la examenul de anul acesta, nu cred că trebuie să continui…
    Problema nu este că la examene nu se dau texte din opere contemporane, ci faptul că acest examen este prost gândit și la fel de prost pus în practică. Dar la ce să mă aștept din partea unui sistem corupt…

  2. Vai de mama lor…… ce să le dea, dragă, să recite ultim ”șlagăr” al lui Florin Salam????? Îmi este din ce în ce mai clar că lumea a luat-o pe calea ce duce direct la dezastru! Rămăi fără cuvinte …. ce hal de reporteri avem, dacă astfel de întrebări adresează ministrului!

  3. Sa le dea din Dani Mocanu si Tzanca Uraganu. Ca oricum nu au evoluat dincolo de acel nivel. Elevii din ziua de azi sunt dovada clara ca in viata, chiar daca cineva iti pune 500 de euro in palma, tu ramai tot sarac si prost pentru ca nu ai vrut sa faci acel minim efort de a strange pumnul.

  4. Să le selecteze texte din autori contemporani precum Dani prințul Banatului, Babașa ori Gheboasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like