Elevii ar fi copiat răspunsurile la grile, la Matematică, din palmele profesorilor la Școala Gimnazială Șieu din Maramureș, la Evaluarea Națională, spune inspectorul general Mihai Pop: E o suspiciune clară că membrii comisiei și alte persoane care nu erau autorizate le-au dat copiilor subiecte sau părți de subiecte

Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com

Mai mulți elevi ar fi copiat răspunsurile la proba de matematică din palmele profesorilor și membrilor comisiei, a spus inspectorul general școlar Maramureș, Mihai Pop. El a explicat pentru Edupedu.ro care au fost faptele care au dus la demiterea directoarei Școlii Gimnaziale Șieu, Ana-Maria Nan după suspiciunea de fraudă la proba de matematică de la Evaluarea Națională. “E o suspiciune clară că membrii comisiei și alte persoane care nu erau autorizate, le-au dat copiilor subiecte sau părți din subiect scrise în palmă, se vede pe cameră”, spune șeful ISJ Maramureș. Amintim, și în acest caz există o anchetă a poliției și a Parchetului, sesizat de Inspectorat.

Mihai Pop, șeful ISJ Maramureș, a spus că directoarea Școlii Gimnaziale Șieu, Ana-Maria Nan a fost demisă pentru că pe imaginile video “se surprind momente în care membri din comisie se apropie de copii și deschid podul palmei unde există suspiciunea că ar fi trecute litere de la grilă“. El face referire și la “patru copii oarecum favorizați care primesc foi doar de afară, de pe hol. Ceilalți primesc de pe catedră”, mai spune șeful ISJ Maramureș.

În plus, directoarea, în calitatea de președinte al centrului de examinare, nu a asigurat supravegherea audio-video corespunzător în sala în care elevii de clasa a VIII-a au susținut proba la matematică la Evaluarea Națională 2024.

“E o suspiciune clară că membrii comisiei și alte persoane care nu erau autorizate, le-au dat copiilor subiecte sau părți din subiect scrise în palmă. Se vede pe cameră clar cum deschid palmele și cum doamna director / președinte de centru, duce către patru copii, foi, fără ca ei să le ceară. Deci ei nu cer, nu se aude în înregistrări că ar fi cerut, vă rog dați-mi o broșură. Plus cei patru copii oarecum favorizați primesc foi doar de afară, de pe hol. Ceilalți primesc de pe catedră. Plus, se vede clar: se surprind momente în care membri din comisie se apropie de copii și deschid podul palmei unde există suspiciunea că ar fi trecute litere de la grilă. De aceea am și sesizat Parchetul. Deci, clar, suspiciunea există și noi am sesizat parchetul, iar demiterea a fost făcută pe procedură, pe nerespectarea procedurii: din nou directorul nu pregătește centru de examen, așa cum procedura o cere cu 72 ore înainte, trebuie să se asigure că este monitorizare audio-video. Nici acolo nu avem camere din față nu au și video pe ele. La română cred că nici nu există video. La matematică există pe un laptop din spate un fel de audio, dar nu se înțelegea nimic din ce se vorbește”, a spus Mihai Pop.

Potrivit inspectorului adjunct școlar, Ioan Muntean, sesizarea în acest caz a fost făcută de mai mulți părinți.

Inspectorul școlar general Mihai Pop a invocat un articol din Legea Educației pentru a o demite pe directoarea de școală care era și președinte a centrului de examen, articol care încă nu poate fi aplicat.

”În urma verificărilor efectuate de către echipele desemnate de inspectorul școlar general în două centre de examen din județul Maramureș, au fost identificate deficiențe în organizarea și desfășurarea examenului de Evaluare Națională. În conformitate cu prevederile art. 198 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar, Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș a avizat eliberarea din funcție a directorilor celor două unități de învățământ desemnate centre de examen, care au avut și calitatea de președinți ai comisiilor din aceste centre”, a declarat inspectorul școlar general Mihai Pop.

Ce prevede Legea Educației

Art. 198 alin. (4) lit. a) din Legea nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar, prevede situațiile în care directorul, respectiv directorul adjunct al unității de învățământ de stat, numiți în urma concursului național, pot fi eliberați din funcție, în acest caz fiind vorba despre propunerea inspectorului ISJ Maramureș. Însă articolul menționează direcțiile județene de învățământ preuniversitar/Direcția Municipiului București de Învățământ Preuniversitar, care deocamdată nu au fost înființate.

Alin (4) – Directorul, respectiv directorul adjunct al unității de învățământ de stat, numiți în urma concursului național, pot fi eliberați din funcție:

a) la propunerea motivată a directorului general al DJIP/DMBIP, cu avizul consiliului de administrație al DJIP/DMBIP;

b) la propunerea motivată a 2/3 dintre membrii consiliului de administrație al unității de învățământ;

c) la propunerea consiliului profesoral, cu votul secret a 2/3 dintre membri. În această situație, este obligatorie realizarea unui audit de către DJIP/DMBIP. Rezultatele auditului se analizează în consiliul de administrație al DJIP/DMBIP. În funcție de hotărârea consiliului de administrație al DJIP/DMBIP, directorul general emite decizia de eliberare din funcție a directorului, respectiv directorului adjunct al unității de învățământ;

d) pentru încălcarea cu vinovăție a obligațiilor stabilite prin contractul de management, cu respectarea procedurii de cercetare disciplinară prevăzută de prezenta lege.

Întrebat de Edupedu.ro cum s-a aplicat acest articol de lege având în vedere că nu există deocamdată direcțiile județene de învățământ preuniversitar, inspectorul școlar adjunct Ioan Muntean a spus că “juristul ISJ a verificat și acest aspect și a explicat într-o recomandare că sunt câteva măsuri tranzitorii care fac referire și la art. 198”.

Regulile din timpului examenului

Articolul 8 din Metodologia privind desfășurarea Evaluării Naționale prevede:

alin. (6) Se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să
transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne,
notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.


alin. (7) Încălcarea regulilor menţionate la alin. (4) – (6) va fi considerată fraudă/tentativă
de fraudă, iar candidaţii respectivi sunt eliminaţi de la proba respectivă, indiferent dacă
materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse
de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi
indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările
scrise etc.


alin. (8) Candidaţii eliminaţi de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc
nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.


alin. (9) Înainte de începerea probelor, asistenţii prezintă candidaţilor prevederile metodologice legate de organizarea şi desfăşurarea corectă a evaluării naţionale şi
prevederile alin. (2) – (8) şi le solicită să predea toate eventualele materiale şi obiecte
care, potrivit reglementărilor în vigoare, sunt interzise în sala de examen.

Art. 13, alin 2 din Metodologie prevede la alin (2):

Până la începerea probelor scrise, comisiile judeţene/Comisia municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale iau/ia toate măsurile, în colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale, pentru asigurarea dotării tuturor sălilor de examen cu camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

(3) Activitatea de monitorizare a desfăşurării evaluării naţionale prin intermediul
camerelor de supraveghere se va desfăşura în conformitate cu o procedură stabilită de
Comisia Naţională de Organizare a Evaluării Naţionale.


(4) În vederea asigurării desfăşurării corecte a evaluării naţionale, în conformitate cu
prevederile reglementărilor în vigoare, comisiile din unităţile de învăţământ – centre de
examen şi comisiile judeţene/Comisia municipiului Bucureşti de organizare a evaluării
naţionale verifică, prin sondaj, înregistrările audio-video din sălile de examen, după
încheierea probei scrise. În cazul în care, la verificarea prin sondaj, se constată nereguli,
fraude sau tentative de fraudă ori în cazul în care există sesizări privitoare la nereguli,
fraude sau tentative de fraudă, verificarea se face pentru înregistrările din toate sălile
menţionate la alin. (1) din unitatea de învăţământ respectivă.


(5) Dacă, în urma verificărilor menţionate la alin. (3) şi (4), se constată existenţa unor
nereguli, fraude sau tentative de fraudă, respectiv nerespectarea reglementărilor în
vigoare de către candidaţi, comisia din unitatea de învăţământ – centru de examen ia
măsurile care se impun, în conformitate cu prevederile metodologiei de organizare şi
desfăşurare a evaluării naţionale, care pot merge până la acordarea notei 1 (unu) pentru
fraudă sau tentativă de fraudă.


(6) În cazul în care verificările sunt făcute de către comisia din unitatea de învăţământ centru de examen şi se constată existenţa unor nereguli, fraude sau tentative de fraudă,
respectiv nerespectarea reglementărilor în vigoare de către cadrele didactice implicate
în organizarea şi desfăşurarea examenului, aceasta anunţă comisia judeţeană/Comisia
municipiului Bucureşti de organizare a evaluării naţionale care ia măsuri de sancţionare.

Informații de context

Amintim, anul acesta aproape la toate probele de la examenele naționale, subiectele au ajuns în presă la scurt timp după începerea probelor și în toate cazurile poliția a deschis anchete în paralel cu inspectoratele școlare.

În Maramureș, s-au scurs subiectele la limba română de la centrul de examen de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Cantemir” din Baia Mare. Responsabil este un membru al comisiei care și-a recunoscut vina. Și în acest caz a fost demisă directoarea școlii și președinta centrului de examen, “care a văzut ecranul pe care se putea observa cum un membru al comisiei a fotografiat subiectele”, spune șeful ISJ Maramureș, Mihai Pop, din imaginile video din timpul examenului.

“Doamna director nu a luat nicio atitudine. În calitate de director nu a pregătit cu 72 ore înainte de examen monitorizarea audio-video, așa cum procedura o cere”, a mai spus ;eful ISJ Maramureș.

Subiecte de la proba de matematică de la Evaluarea Națională s-au scurs în spațiul public la scurt timp când începuse proba. S-a întâmplat la centrul Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” unde poliția s-a autosesizat și a deschis dosar penal.

Și în județul Gorj au fost două scurgeri de subiecte anul acesta la examenele naționale: la Evaluarea Națională la proba de matematică și la BAC, la proba de limba română. ISJ a declanșat o anchetă la centrul de examinare iar poliția s-a autosesizat după ce subiectele de la proba de matematică – Evaluarea Națională 2024 s-au scurs de la centrul de examinare Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” din Gorj.

Situație similară și la BAC 2024, când varianta de subiecte dată la proba scrisă de Limba și literatura română, la Bacalaureat 2024, a ajuns pe internet la puțin timp după ora 9, oră la care subiectele au fost primite. Stirileprotv.ro a publicat fotografiile la ora 9:20, în condițiile în care elevii termină proba la ora 12:00. Centrul în cauză este Colegiul Tehnologic ”Ion Mincu”, potrivit surselor Edupedu.ro. Pe subiectele apărute în presă se vede clar numele județului și numărul centrului de examinare.

În acest caz, poliția a deschis dosar penal pentru “divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”.

Ministerul Educației a făcut apel de responsabilitate și la presă, pentru a nu mai publica subiectele în timpul probelor și către “toți cei implicați în organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat 2024 să-și îndeplinească cu responsabilitate atribuțiile ce le revin în funcție de rol”.

Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Doi directori de școli din Maramureș au fost demiși pentru nereguli la Evaluarea Națională 2024, anunță Inspectoratul școlar / În cazul scurgerii subiectelor la limba română, responsabil este un membru al comisiei care și-a recunoscut vina
Anchete ale poliției în ambele cazuri flagrante de scurgere a subiectelor de la Bacalaureat 2024, anunțate și de Ministerul Educației, care face apel de responsabilitate și la presă, pentru a nu mai publica subiectele în timpul probelor

UPDATE Poliția s-a autosesizat după ce subiectele de la proba de matematică – Evaluarea Națională 2024 s-au scurs de la un centru de examinare. Este vorba despre Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” din Gorj
Dosar penal pentru “divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”, după ce s-au scurs subiectele de la proba de limba română de la Bacalaureat 2024, de la Colegiul Tehnologic Ion Mincu din Târgu Jiu

Anchetă la centrul de examinare din Gorj de unde s-au scurs subiectele la proba de limba română de Bacalaureat 2024: Cel mai probabil e vorba despre un elev, cu siguranță va fi identificat în baza camerelor de supraveghere – purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj
ULTIMA ORĂ Subiectele de la română, Bacalaureat 2024, fotografiate și trimise pe internet dintr-un centru de examen din Gorj
Exit mobile version