Elevi amendați pentru că se jucau fotbal și baschet în curtea școlii – Asociația Elevilor din Constanța cere primăriei să-i lase pe elevi pe terenurile de sport, în permanență

2.267 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Asociația Elevilor din Constanța îi cere noii administrații locale să le ofere elevilor și studenților acces la bazele sportive din curtea școlilor, în permanență. “Copiii au dreptul la spații sigure în care să se recreeze”, spun într-un apel public reprezentanții elevilor. Apelul acestora vine după ce vineri, 2 octombrie, câțiva elevi de clasa a IX-a au fost amendați pentru că stăteau în curtea Școlii Gimnaziale Nr. 29 din Municipiul Constanța, precizează aceștia, într-un comunicat remis Edupedu.ro.

Elevii de liceu au petrecut ziua jucând fotbal și baschet pe terenul de sport din curtea școlii.

Reprezentanții elevilor din județul Constanța sunt de părere că elevii ar trebui să beneficieze de acces permanent la terenurile de sport ale școlilor gimnaziale sau liceelor și că este necesară crearea unui cadrul legal pentru ca tinerii să nu mai fie sancționați.

Aceștia menționează că amendarea unor elevi pentru simplul fapt că își petreceau timpul în curtea școlii desfășurând diferite activități nu reprezintă o normalitate și că problema trebuie rezolvată în cel mai scurt timp. 

În Municipiul Constanța, nu există spații pentru ca elevii să poată desfășura diferite activități sportive sau de recreere, altele decât terenurile din unitățile de învățământ, deci nevoia de a oferi acces la terenurile de sport este evidentă, spune Asociația Elevilor din Constanța (AEC). 

Tinerii atrag atenția că “prin această măsură ar fi promovat și sportul în rândul copiilor, un lucru mai mult decât necesar pentru o viață activă și creștere sănătoasă”.  

“AEC precizează că soluția optimă pentru a rezolva problema spațiilor în care elevii să se relaxeze/ să desfășoare activități sportive este adoptarea unei hotărâri de consiliu local prin care copiii să aibă acces în permanență la acestea. Terenurile ar trebui să beneficieze și de pază umană (agenți de pază)  pe timpul zilei, astfel încât siguranța să fie sporită”, se arată în comunicatul remis Edupedu.ro.

Elevii atrag atenția că “măsura a fost implementată cu succes în Bacău, unde tinerii (elevi și studenți) au acces și în afara orelor de program la terenurile de sport, încă din anul 2009“.

“În acest sens, solicităm adoptarea de către Consiliul Local Municipal Constanța a unei hotărâri prin care elevii să beneficieze de acces permanent la terenurile de sport ale unităților de învățământ”, anunță AEC. 

“Este absurd ca niște copii să fie sancționați pentru că se jucau în curtea școlii. Terenurile de sport sunt singurele spații sigure unde elevii se pot juca în siguranță. Vrem să promovăm sportul și o viață sănătoasă, dar avem lacătul pus pe curțile școlilor sau amendăm elevii pentru că se joacă”, susține Andreea-Sabina Spătariu, președinte AEC. 

Photo by Brandon Nickerson from Pexels


6 comments
  1. Cand niste.. “olimpici” sar gardul ei pătrund în curtea scolii în plina pandemie, aceia devin infractori.
    În plus, vecinii scolii au declarat ca grupul “pandemic” era gălăgios și zanganea cutii goale de conserve.
    Politia a procedat corect.

  2. Va salut! Situatia nu este singulara, acest lucru se intampla in mai multe orase. La Piatra Neamt, la Scoala Gimnaziala Nr.2, a venit politia ca sa ii dea afara de pe terenul de sport a scolii pe copii care jucau baschet intr-un weekend inainte de inceperea scolii. ( nu i-a amendat probabil pentru ca erau minori). Dar solutia pe care a gasit-o conducerea scolii ca sa nu se mai joace copii care credeti ca este? In urmatoarea saptamana au taiat cosurile de baschet de pe terenul scolii. Suntem vai de mama noastra cu asa directori de scoala (si mai avem pretentii de la ei sa organizeze invatamantul online, hibrid etc). Cred ca ar merita sa investigati si sa ii faceti de rusine, sa vada o tara intreaga cam ce exemplu dau ei copiilor nostri. Cu consideratie!

  3. Si cine ii supraveghează?Copii sunt copii si indiferent de IQ ei fac numai prostii.
    Pe de altă parte mai mult ca sigur știau că nu au voie si totusi s-au dus , mi se pare normal ca ei să aibă acces doar supravegheați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Eșecul vaccinării anti-COVID și rezultatele elevilor la testele PISA, corelate de ministrul Sănătății: 43% dintre copiii de clasa a VIII-a nu stăpânesc bine științele, asta arată că ceva grav se petrece în societate

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat aseară la Digi24 că un posibil factor pentru care românii nu se vaccinează poate fi reprezentat de rezultatele slabe la testărilor PISA: „Acele cifre…
Vezi articolul

Unul din 3 adolescenţi simte o presiune legată de înfăţişarea fizică, iar 42% declară că au fost hărțuiți sau agresați pe motive de gen, arată un sondaj UNICEF. 52% sunt îngrijoraţi de amendamentul care interzice schimbul de informații privind egalitatea de gen în școli și universități

42% dintre tinerii care au participat la un sondaj UNICEF au declarat că au fost hărțuiți sau agresați pe motive de gen. Principalele probleme pe care le remarcă adolescenții din…
Vezi articolul