UPDATE Elevă din Argeș, internată la spital cu meningită meningococică. Ministrul Sănătății: 39 de elevi au luat contact direct. Nu sunt cazuri noi de îmbolnăvire

1.725 de vizualizări
SURSA: gov.ro
UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat joi într-o conferinţă de presă că în urma investigațiilor medicale făcute de Direcția de Sănătate Publică, „au fost stabiliţi contacţii direcţi şi a fost administrată chimioprofilaxie”.

„Avem 51 de contacţi, 39 de elevi, 12 persoane din cadrul personalului didactic şi auxiliar şi contacţii din familie, respectiv părinţi. Specialiştii susţin că dacă până acum nu au apărut cazuri noi de îmbolnăvire la contacţii direcţi, nu este pericolul să apară şi alte cazuri transmise de fată. Perioada de incubaţie fiind de câteva ore, până acum ar fi fost semnalate cazuri de infectare. În unitatea de învăţământ de asemenea au fost dispuse măsuri de curăţenie şi dezinfecţie. În ce priveşte starea de sănătatea fetei, nu există modificări. Ea este sub atenta supraveghere a specialiştilor de la Matei Balş. Meningita meningococică se tranismite pe cale aeriană numai în urma unui contact apropiat cu persoana bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu supravieţuieşte în mediu fiind foarte sensibil la variaţiile de temperatură şi uscăciune”, a declarat ministrul Sănătății.

Sorina Pintea a mai spus că „nu este cazul de panică pentru că în România au fost înregistrate doar cazuri izolate fără legătură între ele”.

„Avem pacienta de la Liceul Gheorghe Lazăr, pacienta din Vaslui, fata din Botoşani şi acum eleva din Piteşti. În România sunt diagnosticate anual câteva zeci de cazuri cu circa 20% decese. Meningita meningococică depistată la această pacienta din Argeş nu este acelaşi lucru cu menigita menigococică pe care a contactat-o fata care a decedat de la Liceul Lazăr”, a explicat Pintea.

Vaccinul nu este în schema obligatorie a Ministerului Sănătății.

„În momentul în care un vaccin se introduce în schma obligatorie este nevoie de propunerile comisiilor de specialitate . Şi are la bază anumite criterii. Unul dintre criterii este numărul de îmbolnăviri anual într-o ţară. În acest moment numărul de îmbolnăviri nu este îngrijorător astfel încât să se impună vaccinarea obligatorie şi pentru această patologie. Dar există vaccin care poate fi efectuat. Eu sunt pro-vaccinare şi cred că vaccinul ne salvează de multe”, a mai spus Pintea.

O pacientă în vârstă de 16 ani, elevă a unui liceu din Pitești, judetul Argeș, a fost internată la spital cu meningită meningococică, a transmis miercuri seara Ministerul Sănătății, într-un comunicat de presă.

Eleva a fost transferată de la Spitalul de Pediatrie Pitești, la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. dr “Matei Balș” din București, în dimineața zilei de 15 mai 2019.

„Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș a întreprins toate măsurile care se impun în astfel de situații, conform metodologiei stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică. Astfel, au fost stabiliți contacții direcți și a fost administrată chimio – profilaxie pentru 34 de elevi, 10 cadre didactice și personal auxiliar, precum și pentru alți 2 contacți din familie”, se arată în comunicatul ministerului.

De asemenea, în unitatea de învățământ au fost instituite măsuri de curățenie și dezinfecție, mai spun autoritățile.

Luna trecută, patru elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București au fost depistați pozitiv cu meningită meningococică, iar o elevă a murit. De asemenea, o adolescentă de 15 ani din Vaslui a decedat luna trecută la Spitalul Județean din Iași de aceeași boală.

Simptomele meningitei – care sunt semnele de boală

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat pentru EduPedu.ro care sunt vaccinurile contra meningitei și cum pot recunoaște părinții semnele bolii.

Febra, durerile foarte mari de cap și erupțiile pe piele care seamănă cu niște vânătăi sunt principalele simptome care dau de gol meningita, a explicat Craiu.

Pentru a depista boala la timp, părinții trebuie să fie foarte atenți atunci când copilul are simptome de răceală și să urmărească dacă nu cumva apar și niște mici erupții pe piele care evoluează în câteva ore.

„Boala poate fi recunoscută repede în forma sa concretă când ai dureri îngrozitoare de cap, vomiți, te deranjează zgomotele obișnuite, adică ești evident foarte bolnav. Dar poate fi recunoscută și până să fie pacientul în fazele finale de boală. La început apare o erupție pe corp care seamănă cu niște vânătăi, ca niște ciupituri de țânțari sau de purici, după aceea se extind în următoarele ore ca și cum te-ai fi lovit.

Acesta e un semn de mare alarmă și părinții ar trebui să fie atenți la asta. Dacă ai lor copii par că sunt răciți cu dureri de cap și le apar astfel de leziuni pe piele, este obligatoriu să se ducă imediat la medic, nu a doua zi, ci imediat. Boala poate să fie mortală la adolescenți în 70% din cazuri, în sub 24 de ore, cum s-a și întâmplat. Ea evoluează foarte repede”, a explicat medicul pediatru.

Care sunt vaccinurile contra meningitei

Vaccinul pentru meningită nu este unul obligatoriu fiindcă afecțiunea este foarte rară. În România, este aprobat de către Ministerul Sănătății doar vaccinul conjugat tetravalent împotriva meningococului de tip A, C, Y, W135. MCV4 se poate administra la vârsta de 12 luni, sau de la vârsta de doi ani, cu recomandarea medicului de familie. De asemenea, acesta este vaccinul pe care ar trebui să îl faceți în cazul în care călătoriți în țări unde riscul de a contacta boala este mai mare.

„Afecțiunea este extrem de rară, știm din țările unde există o raportare riguroasă, ca SUA, Canada sau Marea Britanie, unde afecțiunea apare cu o frecvență de câteva cazuri de la 0,5 până la 5 cazuri la 100.000 de persoane pe an. Am vorbi, pentru România, între 7-17 cazuri pe an. E posibil ca în luna următoare să nu mai auzim la știri de niciun astfel de caz. De aceea, în multe țări ale UE, nu numai în România, statul a decis că afecțiunea este atât de rară, încât numai persoanele la risc trebuie vaccinate și acestea sunt în două mari grupe: cei care nu au splină (fie au avut un accident și a trebuit scoasă sau s-au născut fără splină funcțională) sau cei care au un deficit imun.

Aceste categorii de persoane, care sunt puține, trebuiesc vaccinate. Dar pentru restul persoanelor, nu e obligatoriu”, a spus Craiu.

Cum se transmite meningita

Boala se transmite prin contact direct cu fluidele unei persoane purtătoare (salivă, secreții nazale) și este deosebit de periculoasă, rata mortalității este chiar de 70% în cazul adolescenților, a explicat pentru Edupedu.ro doctorul Mihai Craiu.

Ce este meningita

Meningita este o afecțiune bacteriană care este produsă prin multiplicarea în organismul uman al unui microb care se numește meningococ. În familia acestui microb sunt mai multe serotipuri, cel mai frecvent în România fiind serotipul B, a mai explicat pentru Edupedu.ro medicul Craiu.

„Cele mai multe cazuri grave și mortale sunt din serotipul B și pe locul doi e serotipul C. Se poate lua de la un purtător sănătos sau de la un bolnav. Nu este o afecțiune care se ia din mâncare, se ia din produsele biologice ale omului cum este saliva, mucusul. Boala este mai periculoasă la adolescenți din cauza comportamentelor care favorizează transmiterea prin sărut, băut în comun din aceeași sticlă, își dau țigara de la unul la celălalt. Nu este o slăbiciune a organismului, este vorba de activitatea de contact la copii care este mult mai frecventă”, a declarat Mihai Craiu, pentru Edupedu.ro.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii din clasele a V-a și a IX-a ar urma să susțină Evaluarea Națională și Bacalaureatul, peste 4 ani, în forma actuală / Secretarul de stat Bogdan Cristescu: Orice decizie cu privire la examene se va adresa elevilor care intră în acel ciclu după adoptarea proiectului legii

„Orice decizie care va fi luată în privința examenelor naționale se va adresa elevilor care intră în acel ciclu după adoptarea legii”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației,…
Vezi articolul

Glume și ironii academice de 1 aprilie, între Universitatea din București și Universitatea Babeș Bolyai. Prima „anunță” că și-a descoperit în curte originile – o școală secretă din 1460, înrudită cu Hogwarts. UBB îi răspunde: Începem să înțelegem de ce UB era mai reticentă când criticam astrologia și numerologia

Ziua de 1 aprilie, cunoscută universal drept ziua păcălelilor, nu a ratat să fie prilej de ironii și glume pentru două cele mai mari universități din țară. Universitatea din București…
Vezi articolul

Primarul Iașului, Mihai Chirică, proaspăt suspect într-un dosar DIICOT și plasat sub control judiciar, se afișează cu elita școlară și universitară, căreia îi promite că administrația locală va continua să “valorifice avantajul tinereții”

Două evenimente asociate cu excelența școlară și academică din Iași au fost ocazii pentru primarul orașului, Mihai Chirică, să “iasă în lume” în momentul în care tocmai a devenit suspect…
Vezi articolul