Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) susţine că eleva care a prezentat situaţia colectării ilegale de fonduri de la Liceul Callatis din Mangalia a fost intimidată de conducerea unităţii de învăţământ şi de profesori. AEC ameninţă că va depune plângere penală pentru şantaj pe numele profesorilor implicaţi, scrie news.ro.
Reprezentanții elevilor condamnă presiunile făcute la adresa Dariei Mateciuc, membrul AEC care a transmis tabelul cu colectarea fondului şcolii de la Liceul Callatis din Mangalia.
“Marţi, 25 ianuarie, AEC a publicat un tabel intitulat ‘datorii la xerox’ şi a scos la iveală afacerea colectării ilegale de fonduri din Liceul Teoretic ‘Callatis’ Mangalia.
În urma publicării tabelului, Daria Mateciuc, membru AEC şi elevă în cadrul liceului, a fost supusă la diverse presiuni din partea colectivului de profesori, încercând să o intimideze. Iniţial, Daria a fost chemată în biroul directorului Daniela Diaconu pentru a discuta pe subiect, aceasta spunându-i că a lezat imaginea liceului, intimidând-o timp de peste o oră. În urma apariţiilor în presă a subiectului, Daria a fost scoasă ulterior din ora de română şi dusă în biroul directorului, unde a fost convocat un ‘Consiliu Profesoral’, aceasta fiind pusă să dea explicaţii cu privire la publicarea tabelului”, se arată în comunicatul AEC.
Sursa citată menţionează că mai mulţi profesori au încercat să o intimideze pe elevă în timpul şedinţei.
“În cadrul şedinţei au participat mai mulţi profesori, aceştia încercând să o intimideze. La finalul şedinţei, aceasta a fost forţată să promită că va stopa demersurile începute şi că nu va continua cu alte declaraţii, fiindu-i spus că va fi chemată mâine cu părinţii la şcoală pentru a «semna o declaraţie» în acest sens. Condamnăm aceste încercări josnice de intimidare aduse la adresa Dariei şi precizăm faptul că orice document semnat în sensul reducerii ei la tăcere nu are nicio valoare juridică, neexistând vreo bază legală pentru semnarea vreunei astfel de declaraţii. Asociaţia Elevilor din Constanţa este solidară cu colega noastră, Daria, şi o asigurăm de tot sprijinul necesar! Solicităm directorului Liceului Teoretic Callatis din Mangalia să stopeze presiunile aduse la adresa elevilor reprezentanţi şi să nu mai încerce să ascundă gunoiul sub preş. AEC va depune plângere penală pentru şantaj fiecărui cadru didactic care încearcă să o reducă la tăcere pe Daria”, se mai arată în comunicatul AEC.
Reamintim că, luni seara, AEC a publicat un mesaj pe pagina de Facebook a Asociației prin care semnala faptul că „la nivelul Liceului “Callatis” Mangalia, conducerea liceului ține liste cu “datoriile la xerox” ale elevilor, acestea referindu-se la sume foarte mari solicitate în mod ilegal elevilor pentru a printa lucrările scrise și fișele de pe care aceștia exersează la oră”.
„În cadrul unor discuții cu membrii AEC, doamna director și-a exprimat acordul față de fenomen, în ciuda faptului că strângerea de fonduri este complet ilegală. Solicităm de urgență conducerii liceului să stopeze strângerea fondurilor! Dacă aceasta nu va fi stopată, nu vom ezita să depunem plângere penală pe numele directoarei!”, potrivit mesajului elevilor.
Tabelul atașat mesajului:
Articol în curs de actualizare
33 comments
Dar statul de ce nu asigură materialele necesare? De ce sa se certe profesorii, elevii si parintii, sa ajunga la astfel de situatii, iar reprezentantii Ministerului sau cei de la Primarie sa stea linistiti? La fel cum parintilor nu le place sa scoata bani din buzunar, nici profesorilor nu le place si totusi o fac. Ei pe cine sa reclame?
Si in Ploiesti se practica acest lucru, mai ales pentru gardieni. Dupa parerea mea, parintii sunt de vina ca accepta sa dea bani. Eu una am refuzat. Din punct de vedere legal nu sunt obligata sa platesc eu salariile altora. Si as merge pana in panzele albe pentru a stopa acest fenomen.
Mda… elevii și părinții au pretenții dar eu m-am cam saturat sa cumpăr foi și rechizite pentru copiii trimiși la scoala cu mâinile în buzunare. Majoritatea profesorilor fac xeroxuri din banii personali tocmai pentru a-și ajuta mai mult elevii în procesul educativ. Doamne ferește ca elevii să-și plătească fișele! Au fost pregătite tocmai pentru ei doar ca ei nu vor sa muncească și nici sa le plateasca! Copiii sunt fericiți când butoneaza telefoanele! Cum să-ți permiți sa le strici fericirea cu fise de lucru? Cum să-i înveți dacă nu doresc nici măcar o culegere să-și cumpere? Parca li s-a cerut o avere… Fiți linistiti, profesorii care fac fișe sunt chiar implicați, MUNCESC, spre dezamăgirea necunoscatorilor! Bine ca elevii au bani de țigări și distracții iar pe 75% dintre părinți ii doare în cot de educația copiilor lor! Cat despre scoala, ce sa zic…majoritatea școlilor nu-ți decontează un pix ca să nu pomenesc de hârtie, xeroxuri sau cursuri. Dar culmea e ca aveți pretenții! Și culmea culmilor e ca majoritatea profesorilor fac sacrificii și continua sa va plătească educația și lenea. Va înțeleg… aveați nevoie de un vinovat. Profesorii va strica fericirea prin urmare condamnați-i la moarte! În felul acesta cu siguranta nu o sa mai deranjam pe nimeni.
Sunteti cadru didactic dupa modul in care faceti referire citez “m-am cam saturat sa cumpar foi si rechizite pentru…”. Inteleg ca dv scoateti bani din buzunar si nu sesizati ca nu e firesc din partea dv sa faceti asta! Pe de alta parte aduceti acuzatii elevilor si parintilor ca nu vor sa scoata bani din buzunar pentru educatie… ok o fi si cum spuneti dv. Dar totusi, daca nu aveti niciun cadru legal pentru toata povestea asta …. cum de puteti sa sustineti asa aberatii? Cel ma grav este ca sunteti cadru didactic. Ma ingrozeste ca elevii dv va au ca indrumator pentru viata, in educatia lor. E hilar ca nu distingeti ceea ce e este corect si ceea ce nu este corect.
Eu nu cer bani elevilor iar discuțiile pe tema aceasta sunt la ordinea zilei. Cadrul legal” in Romania valorează 0. Te lupți cu morile de vânt. Apropo …pe cadru legal am câștigat un proces cu sentința definitivă și irevocabilă și de 10 ani aștept să fie pusă în aplicare și să recuperez aproximativ 45000 euro …și vă garantez că nu o să-i recuperez în veci fiindcă legea in România este decorativa. Mă deranjează acuzațiile aduse constant profesorilor fara sa se tina cont de faptul că nici elevii nu sunt ceea ce au fost cândva și nici părinții nu se implica in procesul educativ (cam 75 % sunt dezinteresați). Vă aștept la clasa că să vedeți ce fel de profesor sunt. Înainte să judecați trebuie să aveți toate datele problemei. Zi buna!
Nu știu de ce toată lumea cauta vina doar la profesori. Vina nu este doar la ei, vina este a toturor, începind cu ministerul care nu are nici o legătură cu secolul prezent, cu profesorii care sa fim serioși au un salar de mizerie, ar baga și ei ceva în buzunar, elevii care majoritatea provin din familii care au același salar de mizerie ca profesorii, terminind cu personalul auxiliar care lucrează după principiul sănătos,, lasă că e bine și asa”, platiti tot după același principiu. Eu am 4 copii cel mic în clasa a doua cel mare clasa a 12 a. De a lungul anilor doar o singura profesoara nu mi a cerut bani, (și am copii la 4 scoli din Timisoara) restul profesorilor care i au avut copiii mei au cerut bani. Toți, cu tupeu, multi bani, chiar nesimțit de multi. Nivelul la care i au pregătit pe copiii mei? Jalnic. Dar nu trebuie sa spui nimic, ca nu se face. Rușinica. Trăiască partidul comunist pâna în măduva român
Ministerul educației clar e de vina din cauza ca în loc sa asigure materiale și sa sprijine scoli
Ei în loc să majoreze alocațiile copiilor le pasa doar de ei
Rușine
👍
Conducerea scolii are obligatia sa faca un necesar care se trimite la primarii. Aceasta este procedura. Mi se pare ca acest caz este prezentat asa cum se face de obicei in presa intr-un mod tendentios. Au vrut sa scoata in evidenta atitudinea cadrelor didactice si atat. Din puctul meu de vedere, nici presa nu mai este ce era odata. Ne mai miram de reactiile oamenilor? Fiecare interpreteaza cum vrea. Cand lucrurile sunt prezentate corect nu sunt puncte de interpretat.
Obligația da , dar rămâne să și primească. Ce faci când nu ți sa dau cele necesare și ai nevoie de ele? Le plătești din buzunar? Că și lecții online. Curent propriu , laptop ,tableta proprie cumpărate, și alte utilități. Ăștia sunt bani care îi dă din buzunar un profesor. Dvs la locul de munca dați ceva din buzunar cat va faceți meseria?
Nici nu ma asteptam la altceva de la profesori…
Da, n-am știut că profesorii au obligația să-ți cumpere foi și să facă xeroxuri din banii personali. Afla ce nicio școală nu decontează așa ceva. Și mai află că mai sunt profesori nefericiți ca mine care se sacrifica. Nu cer bani de la elevi dar cheltuiesc din banii personali și chiar nu-mi convine! Cred că măcar un mulțumesc am merita macar o parte dintre noi ( nu vorbesc de uscaturile care nu au ce căuta în învățământ dar na … uscaturi exista în toate domeniile și în toate pădurile). Sper sa fie clar!
Imi e rusine ca fac parte din aceasta specie…mi se pare rusinos felul in care gandim…TOTI.si cei pro si cei contra acestor practici…comentez doar ca sa va anunt ca se vede la orizont de mai bine de un deceniu Colapsul Civilizației. cu fiecare micro-gand mizer,micro-alegere gresita,micro-ipocrizie,cu fiecare biped inevoluat care se complace in situatia in care este..toate nimicurile pt care va certati la infinit or sa aduca asupra voastra si a copiilor vostri un final Dur,Violent, Neașteptat si cu adevărat Grotesc,atunci cand sististemele de organizare sociala vor cadea si nici chiar dictaturile nu vor mai putea tine organizate masele de bipezi flamanzi,insetati,disperati si indurerati…odata cu distrugerea biosferei ne vom putea bucura de finalul rusinos al unei civilizații din care imi este rusine ca am facut parte…
Astept răbdător si sincer,este mica mea plăcere vinovată sa privesc cum primiti exact ceea ce ați semănat și ceea ce meritati.
Amin.
Nu cred ca este vre o școală în care sa nu se ia bani într un mod sau altul ! La scola nr 7 ,Timișoara, fiecare elev plătește 100 lei ,pentru asociația “x” ,care aparține scolii ,sunt 1700 de elevi ! Cică se asigura tonere,materiale ,etc ! Toate auxiliare câte 6^8 caiete băgate pe gât, iar manualele acasă ca nu sunt bune ! Paza 100 lei de elev .Școală gratuita ,care școală?
Manualele chiar sunt de ultima speta, daca vreti calitate evident ca se va lucra din niste auxiliare facute de profesori competenti, dar care nu sunt gratuite, ca doar nu te pui sa faci o carte de unul singur asa benevol si cu rasplata in ceruri. Inca un lucru: tonerele, hartia si etc le asigura primaria (pe Hartie). In realitate se asigura speranta de mai bine. Si atunci cum ati procedam voi oameni buni si plini de solutii? Sa le platesc eu la toata clasa hartiile xeroxate? Sau sa isi plateasca fiecare? Da, Romania educata este doar despre cai verzi pe pereti. Dar incercati sa vedeti situatia din toate perspectivele.
Vreau sa spun ca și eu am făcut plângere cu privire la colectarea banilor de la elevi și ca de data aceasta politia a fost cea care a apelat la intimidare. Am semnat o declarație în care susțin ca a avut loc o eroare și ca am înțeles eu greșit lucrurile din cauza presiunii familiei, care a fost speriata de politie. În plus, cei doi agenți cu care am discutat nici măcar nu erau puși la curent cu faptul ca astfel de practici sunt penalizate.
@Dl Gigi bine, punctat!
Dezamăgitor!!!!!!!!
Rușine liceului și cadrelor didactice pentru modul în care au intimidat-o pe Daria! Sper sa regrete ceea ce au făcut și sa își ceara scuze pentru ceea ce i-au spus fetei!
În plus școala nu ar trebui sa asigure ea materialele necesare pentru lucrări, cursuri, markere, caiete, etc ?
De ce, plătesc elevii și părinți bani pentru materiale pe care școala ar trebui să le asigure gratuit? Educația nu ar trebui sa fie gratis??? Nu pot sa cred!
Și acesta e comportamentul pe care îl are un cadru didactic în relație cu elevul?!!!!!! Unul urat și agresiv!
Îmi pare rău pentru Daria! O înțeleg! Nu vreau sa fie niciun elev în situația ei!
@Student, aveți perfecta dreptate!
Te întreb domnule student”De unde?” Școală tine de primărie, iar primăriile abia decontează utilitățile. Nu se pune problema pentru alte cheltuieli. Abia dacă achita necesarul elementelor de birotica. Un xerox nu consuma mai hârtie ci și tuș(cartuș) curent, și din când în când întreținere. Cine le plătește? Elevilor ar trebui sa li se de-a fisa de lucru 1 pe clasa și să și o tragă la xerox fiecare , la toate materiile. Și atunci vor vedea cât costa fișele. E ușor să vorbiți in loc să judecați întâi.
Ce face xeroxu ala de 2000lei ? Cu suma asta poti cumpara unul nou.. sa fim seriosi putin.
Imi pare rau ca eu, profesor, nu am tinut o evidenta a banilor cheltuiti pe markerele, buretii, copiile xerox ale testelor, tezelor si fiselor printate in douazeci si sapte de ani vechime si mai ales pe investitia facuta in pandemie pe dispozitive, abonament net si curent electric. Elevii si parintii nu fac si astfel de calcule . Atat timp cat elevii si parintii nu vor fi in aceeasi “tabara” cu profesorii nu va fi bine pentru copii. Cu banii aparuti in lista din articol s-au cumparat cele necesare la clasa pentru ca nu toti profesorii sunt ” prosti”, ca mine.
@Profesor, poate nu stiati stimat profesor oropsit, dar pentru astfel de doleante aveti la dispozitie conducerea unitatii de invatamant unde activati si NU ELEVII.
de asemenea… pentru papagalii mai de jos din comentarii, a cumpara un lucru in contul unui tert si a-l obliga sa plateasca intra in codul penal;)..
… vai cu cât respect v-ați exprimat. Da, școala ar trebui să ofere, dar nu se face față. Un toc de hârtie abia supraviețuiește o zi într-o cancelarie. Sunt foi de printat nu numai pentru teste ci și diverse documente întocmite pentru dirigenție (informații burse, BAC, capacitate, concursuri, etc.), etc. La multe tipuri de ore se folosesc fișe de lucru, suplimentar pe lângă manual. Acestea trebuiesc printate.
Vă dați cu părerea cu o cunoștință a cauzei superficială și cu dispreț față de niște oameni prost plătiți.
Și eu sunt profesoară. Doar în ultimele 2 săptămâni am cheltuit 124 de lei pe diverse pentru școală; markere, tras la xerox fișe de lucru, cumpărat toc de hârtie (îmi calculez și notez toate costurile; mâncare, transport,etc… altfel nu fac față). De câte ori am avut nevoie de hârtie în ultimele luni, de două ori am găsit.
Așa că da, vai ce profesor “oropsit” … dacă mai am de-a face cu specimene ca dumneavoastră, cred că-mi spăl mâinile și mă duc într-o meserie mai puțin discutată, unde nu vine oricine vrea să-mi spună ce și cum.
@gigi ciocan ,te adresezi scolii …da .și poate îți dă daca are. Dar cum toate școlile țin de primărie, nu au nici să asigure necesarul la secretariat dar pentru fise. Din câte am văzut eu tabelul e pe clasa făcut. Deci la min 20elevi în clasa pe o lună să zicem , nu costa elevul nici măcar cât un corn. Nu mai vorbim de un pachet de țigări. Iar foaia de xerox în oraș ajunge intre0.30lei și 0.50lei.Inmultiti cu câte fise se fac in clasa sila fiecare disciplină și vedeți ce obțineți. Daca purtați grija “profesorului oropsit”
👍
Bravo pentru curaj
Elevii au alte preocupări decât să învețe…ascund lenea și indolența încercând sa calce în picioare și bruma de autoritate a cadrelor didactice.
@ Colonelu…… Stimate domn, dumneavoastră știti ca profesorii și-au uitat menirea, unii predau doar de fatada. Evaluarea și notarea o fac pe categorii sociale, numai vorbim de modul cum le vorbesc elevilor. Nu spun ca sunt toți asa, dar 90% din cadrele didactice asa sunt în ziua de azi. Domnilor profesori ca să fiți respectați arătați respect fata de elevii dumneavoastră.
Vaaai, ce jumuleala!!!
Unele clase nu au dat, alte clase au dat intre 1 leu si 4 lei de elev.
Or fi fost banii pentru markere, ca de altceva nu ajungeau.
Este strigător la cer! O dovada ca nu am scăpat de comunism. Nu avem libertatea de exprimare…..este o caracatiță politica care a sufocat învățământul romanesc. Rușinos!
Pai dacă banii se foloseau pentru a printa fise de lucru, inseamna ca “datorii la xerox” este corect. Cei care au copiii la scoala stiu ce inseamna lucru pe fise suplimentare, se practica din clasa pregatitoare. Sa ne intrebam daca scoliile au buget de asa ceva. Sa ne uitam la salariile proesorilor, care unii din ei, de teama unor astfel de scandaluri, chiar platesc din buzunar printarea acestor fise de lucru. Cat priveste sumele foarte mari, (“un adevarat jaf”) a semnalat deja un alt comentator: ridicol. Daca dra eleva nu-si permitea, sigur se gasea o formula. Aceasi scoala romaneasca pe care o huliți aici ofera burse de ajutor pt copiii saraci. Dar aici cred ca este doar cazul unui spirit activist, un fel de Greta reinterpretata, din dorinta de a fi “cool” si de a atrage atentia. Iar faptul ca media aplauda aceste exemple, doar incurajeaza denunturile de trista amintire. Iar Asociatiile de elevi indeplinesc, ca pe vremuri detasamentele de pionieri, rolul unor redute ideologice. Asta nu disculpa, insa, intimidarea, daca aceasta se confirma. Eu petsonal as fi lasat stirea sa se propage. Ridicolul “afacerii” iese usor la iveala. Dar cu totii i cepem sa traim tama unui posibil denunț…fata de norma cirectitudinii politice. Trist.
Stimata doamna, sa va lamuresc eu. Predau la clase de pregatitoare o disciplina la care nu a existat si nu exista manual. NICIODATA. Ce varianta am decat: auxiliar cumparat de parinti si fise? Cum scoala mea este la tara, intr-o comunitate saraca, nu se pune in discutie cumpararea de auxiliare, mai ales pentru o disciplina care nu este de baza. Ce am facut eu? Am cumparat auxiliarul(caiet) si fac fise acasa din banii mei. Am doua clase de pregatitoare. Atat. Nu spun mai mult. Si cu asta am clarificat lucrurile pentru toata lumea.