Studiul lingvisticii în programele școlare preuniversitare din toate țările europene este cerut într-un manifest de vineri al Societas Linguistica Europaea, asociația care reprezintă lingviștii din întreaga Europă.
Măsura ar sprijini elevii să își dezvolte competențele lingvistice și să înțeleagă mai bine limbajul, de la ortografie practică până la alfabetizarea funcțională, potrivit documentului publicat pe site-ul societății, dar și pe pagina de Facebook a Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române.
- Manifestul subliniază importanța predării lingvisticii pentru dezvoltarea unei conștiințe sociale mai profunde în rândul elevilor și pentru a stimula curiozitatea față de o gamă variată de limbi. Documentul poate fi descărcat mai jos din articol.
Introducerea acestor studii ar contribui, de asemenea, la independența lingvistic-culturală a elevilor, ar promova o atitudine pozitivă față de limbile minoritare, dialectele locale și idiomurile imigranților, oferind un sprijin educațional într-un context european tot mai multilingv.
Un alt punct cheie al manifestului este importanța cunoștințelor metalingvistice pentru viața de zi cu zi. Elevii ar putea aplica aceste cunoștințe în contexte cotidiene, lucru ce le-ar spori motivația intrinsecă de a învăța limbi străine.
De asemenea, Societatea Europeană de Lingvistică (SLE) evidențiază succesul olimpiadelor locale de lingvistică, care au devenit tot mai populare în Europa, și sugerează că introducerea studiilor lingvistice în școli ar putea consolida această tendință.
Lingviștii mai atrag atenția că predarea lingvisticii ar aduce beneficii semnificative pentru dezvoltarea individuală a elevilor, dar și pentru întărirea coeziunii în cadrul Uniunii Europene, un spațiu care promovează activ multilingvismul.
Documentul amintește că multilingvismul este un principiu fondator al UE, consacrat în Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, și subliniază că educația lingvistică este esențială pentru îndeplinirea acestui ideal.
Manifestul să fie în vizorul autorităților din Educație
Manifestul îndeamnă instituțiile guvernamentale naționale, responsabile de elaborarea curriculei, să ia în considerare recomandările făcute și să introducă lingvistica în programele școlare.
Acesta ar trebui să servească drept reper pentru ministerele educației și organismele europene, precum Agenția Executivă Europeană pentru Educație și Cultură, în vederea sprijinirii unor politici educaționale care să contribuie la dezvoltarea multilingvismului și la coeziunea socială în Europa.
Postarea Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române (textul manifestului în limba română):
DOCUMENT Manifestul SLE de vineri, 11 octombrie (în engleză):
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
2 comments
ar fi benefica introducerea lingvisticii ca materie de studiu în locul religiei inutile și frână în dezvoltarea intelectuală a tinerilor.
Pana la lingvistica, elemente de caligrafie, bastonase si liniute si ortograme. Ca la nivelul asta s-a ajuns in scoli. Predam programa de elevi normali elevilor cu minte de redusi mintal. Mai dati-le drepturi, burse, bani! Oricum nu vor sa invete. Care sunt handicapati din nascare, altii devin handicapati cu capul de atata stat degeaba pe banii statului.