Doar 79% dintre elevii români de clasa a VIII-a participanți la testarea internațională TIMSS 2023, ce a evaluat performanțele lor la matematică și științe, au atins nivelul minim de dificultate la testul de științe, ceea ce înseamnă că 21% nu au obținut rezultatele minime pentru acest nivel. Totodată, 52% nu au atins pragul următor de evaluare a performanțelor, intermediar. Rezultatele TIMSS 2023, publicate marți, sunt însoțite de exemple de întrebări sau probleme pentru fiecare dintre aceste praguri, iar o întrebare de nivel minim este legată de materialele atrase de un electromagnet.
- Pentru a atinge nivelul minim de performanță (Low Benchmark – minim 400 de puncte), elevii de clasa a VIII-a participanți la TIMSS 2023 – Științe aveau de demonstrat că știu să aplice unele cunoștințe științifice (biologie, chimie, fizică, științele pământului), inclusiv să știe ce materiale sunt atrase de un magnet.
Astfel, problema exemplificată în documentația ce însoțește rezultatele evaluării internaționale urmărește ca elevul să „recunoască dacă un electromagnet atrage obiecte din diverse materiale).
Este prezentată o schemă cu o bandă pe care circulă gunoi din diverse materiale – o parte dintre ele ajung la capăt, altele sunt atrase de un electromagnet. Întrebarea este: Ce se întâmplă cu diverse materiale – care dintre ele trece de electromagnet, care e selectat? Opțiuni de răspuns: conserve de oțel, pahare de plastic, conserve de aluminiu, ziare, cuie de fier.
21% dintre elevii români de clasa a VIII-a nu au atins nivelul de performanță la care este încadrată această întrebare.
La următorul nivel, al doilea dintr-un total de patru, Intermediate Benchmark (punctaj – 475), doar 48% dintre elevii români de clasa a VIII-a au reușit să ajungă, însemnând că restul fie s-au încadrat în Low Benchmark, fie nu au atins nici acel nivel. Ce fel de întrebări au fost incluse la Intermediate Benchmark?
La acest nivel, elevii trebuie să demonstreze că înțeleg unele concepte de biologie, chimie, fizică și științele pământului și se implică în practici științifice, să arate că pot aplica diverse informații legate de sănătate, energie, ecosisteme, interacțiuni cu mediul etc..
Un prim exemplu pentru acest nivel de evaluare este întrebarea: Ce avantaj le oferă păsărilor faptul că au oase goale?
Un alt exemplu, tot din biologie: Trăsăturile cărui părinte sunt moștenite de 10 pui de iepure: ale mamei, ale tatălui, 50%-50%, respectiv toți puii vor avea trăsături moștenite de la ambii părinți.