Electrocardiograma este o investigație neinvazivă, care măsoară ritmul cardiac. Se poate face de la orice vârstă și este chiar indicată în cazul copiilor, pentru că studiază activitatea electrică a inimii și poate semnala eventuale tulburări ale ritmului cardiac. Cu ajutorul acestei investigații, medicul cardiolog poate depista semnele unei afecțiuni cardiovasculare: de la aritmii până la malformații cardiace congenitale.
Cum se face electrocardiograma?
Procedura este nedureroasă și durează numai câteva minute. Se efectuează în cabinetul medical, de către o asistentă și ulterior rezultatul este interpretat de un medic cardiolog. Electrocardiograma poate fi repetată de oricâte ori este nevoie, pentru că nu iradiază și nu îl afectează în niciun fel pe copil.
În cabinetul medical, cel mic va fi întins pe pat, cu fața în sus. Aparatul electrocardiograf este prevăzut cu mai mulți electrozi atașați de diverse dispozitive de prindere – clești pentru mâini și picioare și ventuze pentru zona pieptului. Asistenta medicală va atașa patru electrozi la mâini la picioare, cu ajutorul cleștilor, și alți șase pe torace, pe suprafața de proiecție a inimii. Electrozii se atașează direct pe piele – cel mic poate resimți un ușor disconfort legat de faptul că metalul cleștilor este rece sau că ventuzele aparatului îl ciupesc. Este bine să îi explicați de acasă în ce va consta investigația și să îl pregătiți pentru acest moment. Mulți copii se sperie de clești și de ventuze, deși nu este un proces dureros.
În timpul înregistrării activității inimii cu ajutorul electrocardiografului, pacientul trebuie să stea nemișcat și să aibă o respirație normală. Copiii foarte mici, vor fi ținuți de părinți. Rezultatele electrocardiogramei nu sunt concludente dacă cel mic plânge sau nu respiră liniștit în timpul efectuării acesteia.
În funcție de rezultat și de istoricul medical al pacientului, medicul cardiolog poate recomanda investigații suplimentare, precum ecografia cardiacă sau ecografia transesofagiană.
Cine trebuie să facă electrocardiograma?
Pentru că nu prezintă riscuri, electrocardiograma poate fi făcută la orice vârstă, chiar de la naștere. Orice copil ar trebui să facă măcar o elctrocardiogramă, pentru a exclude prezența unor afecțiuni cardiovasculare care îi pot pune viața în pericol. În cazul copiilor care practică un sport, această investigație trebuie repetată periodic.
Mergeți cu cel mic la medic și solicitați efectuarea unei electrocardiograme dacă:
- Respiră mai greu atunci când face efort, sau respiră repede și sacadat.
- Face infecții pulmonare adesea, obosește ușor sau are palpitații.
- Are picioarele sau abdomenul tumefiate sau venele de la gât umflate și pulsatile.
- Nu crește suficient în înălțime și greutate.
- Are extremitățile corpului (degete, buze) de culoare albăstruie atunci când face efort (plânge, tușește, aleargă).
- Aveți în familie persoane care suferă de afecțiuni ale inimii.
Edupedu.ro cu susținerea Centrelor ARES a lansat o secțiune dedicată educației pentru sănătate. Vedeți aici mai multe informații esențiale despre sănătatea inimii, care se derulează în cadrul campaniei “ARES – Educăm inimi”
Citește și:
Electrocardiograme gratuite pentru copii, în cadrul campaniei “Nicio zi fără joacă”
-
Prevenția bolilor de inimă. Sfaturi pentru schimbarea stilului de viață: ce înseamnă o dietă sănătoasă
-
Cum prevenim bolile de inimă? Sfaturi de la medicii cardiologi
-
Sunt tinerii predispuși la infarct? Dar copiii?
-
Infarctul – ce este și cum îi recunoaștem simptomele?
-
Malformațiile cardiace congenitale. Care sunt cele mai frecvente malformații care pot fi tratate fără operație
-
Malformații cardiace congenitale. Ghid pentru părinți: Ce sunt, cum le recunoaștem și de ce apar