Efectul Brexit: Nicio universitate din Uniunea Europeană nu mai este în top 25 cele mai bune universități din lume

29.233 de vizualizări
FOTO: Parlamentul European
Prin ieșirea oficială a Marii Britanii din Uniunea Europeană efectele asupra cercetării universitare și învățământului superior sunt importante. Un raport al Comisiei Europene notează faptul că după acest „divorț” nicio universitate din Uniunea Europeană nu mai este în top 25 cele mai bune universități din lume. Practic, Marea Britanie era cea care avea 5 universități în „liga I” a învățământului superior mondial, ligă dominată de instituțiile americane.

Acordul de Retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat miercuri seara de către Parlamentul European cu 621 voturi pentru, 49 împotrivă și 13 abțineri.

Ieșirea Regatului Marii Britanii din construcția comunitară înseamnă ieșirea Ununii Europene din topul învățământului superior mondial.

„Deși primele universități au fost înființate în Europa, cele mai bune universități din lume nu mai sunt tot europene”, se arată în raportul citat. Topul celor mai bune universități din lume este dominat de universitățile americane și de câteva universități din Marea Britanie. Dar nicio universtate din UE 27 nu se află în vârf.

FOTO: Parlamentul European


7 comments
  1. Ce a fumat jurnalistul care a publicat asta?! Imaginea inserata in text e din 2016! Scrie pe ea! Si mai scrie ceva acolo: ETH Zurich, locul 9! Pe unde o veni Zurich asta? Hai sa consultam sursele citate… Oops! Stai asa! Primul link duce in Nicaieri, al doilea arata un top in care… ghiciti? Zurich, iar! Pe 13, nesimtitul.
    Pai ce facem aici, edu-pedu?

    1. @Andreea Imaginea inserată în text este din raportul Comisiei Europene publicat în anul 2019 – linkul este spre pagina publicatiei, o gasiti in acel document viewer. Topul folosit este The Times Higher Education World University Rankings – unul dintre cele mai credibile si serioase topuri din lume, iar clasificarea este pentru anul universitar 2016-2017. In articol exista link spre topul actual, care este neschimbat, si care clasifica aceleasi universitati pentru anul 2018-2019. La întrebarea (retorică sper) „pe unde o veni Zurich asta?” răspunsul este unul singur: în niciun caz în Uniunea Europeană. Vă mulțumim pentru comentariu și vă asigurăm că jurnalistul nu a fumat nimic altceva decât tutun clasic, ca orice jurnalist fumător 🙂 Toate bune! semnat jurnalistul

  2. UE are Institute de cercetare care fac cercetare de nivel similar cu OXbridge, MIT sau Caltech. Nu o sa le vezi in Times Higher Education. Clasamentul de mai sus nu are treaba cu Brexitul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

David Popovici a luat Bacalaureatul cu „o medie muncită” și a anunțat că își face studiile superioare în România, la Facultatea de Psihologie și Științele Educației de la Universitatea din București / Notele de la fiecare probă

Campion mondial la înot, David Popovici a susținut Bacalaureatul anul acesta, în sesiunea specială pentru olimpici și sportivi, ale cărei rezultate au fost anunțate vineri de Ministerul Educației. David a…
Vezi articolul

Fostul ministru PSD al Sănătății, Florian Bodog, care și-a pierdut titlul de doctor pentru că a plagiat aproape integral teza, nu va mai fi profesor asociat la UMF Cluj. Rector: Probabil că nu o să îi mai oferim un contract, deși pe noi ne-ar ajuta să avem un profesor aici

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Anca Dana Buzoianu, a recunoscut că universitatea i-a oferit un contract de profesor asociat fostului ministru al Sănătății, Florian Bodog, deși acestuia…
Vezi articolul