Efectul Brexit: Nicio universitate din Uniunea Europeană nu mai este în top 25 cele mai bune universități din lume

29.233 de vizualizări
FOTO: Parlamentul European
Prin ieșirea oficială a Marii Britanii din Uniunea Europeană efectele asupra cercetării universitare și învățământului superior sunt importante. Un raport al Comisiei Europene notează faptul că după acest „divorț” nicio universitate din Uniunea Europeană nu mai este în top 25 cele mai bune universități din lume. Practic, Marea Britanie era cea care avea 5 universități în „liga I” a învățământului superior mondial, ligă dominată de instituțiile americane.

Acordul de Retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost aprobat miercuri seara de către Parlamentul European cu 621 voturi pentru, 49 împotrivă și 13 abțineri.

Ieșirea Regatului Marii Britanii din construcția comunitară înseamnă ieșirea Ununii Europene din topul învățământului superior mondial.

„Deși primele universități au fost înființate în Europa, cele mai bune universități din lume nu mai sunt tot europene”, se arată în raportul citat. Topul celor mai bune universități din lume este dominat de universitățile americane și de câteva universități din Marea Britanie. Dar nicio universtate din UE 27 nu se află în vârf.

FOTO: Parlamentul European


7 comments
  1. Ce a fumat jurnalistul care a publicat asta?! Imaginea inserata in text e din 2016! Scrie pe ea! Si mai scrie ceva acolo: ETH Zurich, locul 9! Pe unde o veni Zurich asta? Hai sa consultam sursele citate… Oops! Stai asa! Primul link duce in Nicaieri, al doilea arata un top in care… ghiciti? Zurich, iar! Pe 13, nesimtitul.
    Pai ce facem aici, edu-pedu?

    1. @Andreea Imaginea inserată în text este din raportul Comisiei Europene publicat în anul 2019 – linkul este spre pagina publicatiei, o gasiti in acel document viewer. Topul folosit este The Times Higher Education World University Rankings – unul dintre cele mai credibile si serioase topuri din lume, iar clasificarea este pentru anul universitar 2016-2017. In articol exista link spre topul actual, care este neschimbat, si care clasifica aceleasi universitati pentru anul 2018-2019. La întrebarea (retorică sper) „pe unde o veni Zurich asta?” răspunsul este unul singur: în niciun caz în Uniunea Europeană. Vă mulțumim pentru comentariu și vă asigurăm că jurnalistul nu a fumat nimic altceva decât tutun clasic, ca orice jurnalist fumător 🙂 Toate bune! semnat jurnalistul

  2. UE are Institute de cercetare care fac cercetare de nivel similar cu OXbridge, MIT sau Caltech. Nu o sa le vezi in Times Higher Education. Clasamentul de mai sus nu are treaba cu Brexitul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea Babeș Bolyai începe luni semestrul al II-lea. Facultățile vocaționale se deschid în format clasic. David: Putem decide de la o săptămână la alta modificarea oricărui scenariu în funcție de cum evoluează condițiile epidemiologice

Universitatea Babeș Bolyai din Cluj va continua predarea în format online la majoritatea facultăților, la fel ca în semestrul I, și clasic la cele vocaționale sau hibrid la cele care…
Vezi articolul

Decanul Facultății de Litere din București, apel la vot către studenți: Suntem în fața unei opțiuni dramatice: ori-ori. România va rămâne un stat ce recunoaște valorile UE sau nu există decât o singură altă direcţie: Rusia

„Încetaţi să vă omorâţi speranţele cetăţeneşti, dispreţuind votul. (…) Daţi-vă o şansă. Ieşiţi la vot!”, este îndemnul decanului Facultății de Litere, Emil Ionescu, de la Universitatea din București. Profesorul a…
Vezi articolul

Cazul acuzațiilor de plagiat aduse directorului SIE, Gabriel Vlase, în 2018, reluat de Pressone după șase ani / „Cel puțin 66 de pagini de conținut plagiat” în teza de doctorat, Vlase nu neagă „nici măcar o singură dată”

Acuzațiile de plagiat aduse directorului SIE, Gabriel Vlase, într-un articol semnat de jurnalistul Sorin Semeniuc în Newsweek, în 2018, sunt reluate acum într-o investigație publicată de jurnalista Emilia Șercan pentru…
Vezi articolul

Universitățile pot înființa departamente cu minimum 2 persoane specializate, care să ofere servicii pentru studenții cu dizabilități și/sau cu cerințe educaționale speciale  – proiect

Universitățile pot înființa departamente cu minimum 2 persoane, care să ofere servicii pentru studenții cu dizabilități și/sau cu cerințe educaționale speciale si pot angaja pe perioadă determinată, în regim plată…
Vezi articolul