Eficiența interdicției de folosire a telefoanelor inteligente în școlile din Anglia va fi analizată în profunzime de secretara Educației din guvernul de la Londra, Bridget Phillipson, scrie The Guardian. Inițiativa apare în contextul în care crește presiunea pe autoritățile laburiste să ia măsuri în ceea ce privește efectele social media asupra adolescenților, presiune amplificată de valurile de discuții produse de serialul Netflix „Adolescence” („Adolescență coruptă” în română), difuzat de Netflix și care abordează această temă.
Potrivit sursei citate, secretara educației va declanșa o monitorizare a unui grup de școli, pentru a înțelege eficiența măsurilor de interzicere a telefoanelor mobile în unitățile de învățământ. În Anglia, această interdicție, deși aplicată în general la nivelul școlilor, este, tehnic, doar recomandată de autoritățile centrale, iar recomandarea nu este însoțită de sugestii privind modul de implementare. Ea spune că „toate școlile ar trebui să interzică folosirea telefoanelor mobile pe întreg parcursul zilei școlare – nu doar în timpul orelor, ci și în pauze și în pauza de masă”.
Totodată, ministerul condus de aceasta va desfășura, în premieră, o analiză de profunzime a comportamentelor ce se manifestă în școli la nivel național, „pentru a vedea care sunt cele mai bune soluții pentru aborda interdicțiile aplicate și provocările cu care se confruntă școlile”.
Potrivit The Guardian, verificarea ar avea loc în contextul în care guvernul nu intenționează să legifereze interdicția privind telefoanele în mediul școlar. Dar monitorizarea va crește presiunea pentru ca unitățile de învățământ să ia măsuri, ea vizând mai multe aspecte: cât de bine este aplicată interdicția, câte școli o aplică efectiv, respectiv ce impact are măsura asupra comportamentului copiilor, acolo unde este aplicată.
Alte teme legate de folosirea telefoanelor vor fi incluse în sondajele naționale privind comportamentele manifestate în școli.
Inițiativa se face auzită în contextul în care prim-ministrul britanic, Keir Starmer, a declarat că este necesar ca Parlamentul și alte autorități să intervină în fața „unei probleme emergente și în creștere”, evidențiată de noul serial de televiziune „Adolescence”, relatează BBC, după cum a semnalat Edupedu.ro joi.
Serialul în patru episoade, co-scris și interpretat de actorul Stephen Graham, urmărește drama unei familii a cărei viață este distrusă după ce fiul adolescent este arestat pentru uciderea unei colege. Lansat săptămâna trecută, „Adolescence” analizează influența negativă a rețelelor sociale și a figurilor misogine din mediul online asupra tinerilor. Producția a fost cea mai vizionată emisiune pe Netflix la nivel global în weekendul trecut, conform sursei citate.
Citește și:
Premierul britanic, avertisment asupra influenței toxice a rețelelor sociale. Keir Starmer a dat exemplu în Parlament serialul „Adolescence”: Avem o problemă în creștere / Violența comisă de tineri este abominabilă
Foto: © Bongkarn Thanyakij | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.