Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost actualizată, după cum a anunțat Ministerul Educației, potrivit inspectoratelor școlare. Actualizarea aplicației înseamnă că noile salarii ale profesorilor, pe baza majorărilor din OUG 57/2023, pot fi calculate. Conform ordinului nr. 86 din 2005 al Ministerului de Finanțe, care stă la baza reglementării datelor din lună la care se primesc salariile pentru bugetari, angajații din Educație primesc regulat salariile pe data de 14 a lunii.
- Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că aplicația încă nu era actualizată, ceea ce însemna că statele de personal și plată pentru luna iunie 2023 nu se puteau lucra în EduSAL.
În documentul care însoțește noua versiune a aplicației de salarizare sunt precizate modificările în privința salariilor angajaților din Învățământ:
„Modificările aduse la versiunea 2.39 constau în:
- implementarea salariilor de bază conform OUG nr.57 din 2023
- adăugarea indemnizației pentru hrană în baza de calcul a indemnizației pentru concedii de odihnă
Începând cu luna iunie 2023 au fost implementate grilele salariale conform OUG57, precum și actualizat calculul drepturilor salariale. Veți remarca faptul că:
- în forma de Încadrare grilele au fost defalcate în grile OUG57 și grile Legea 153 (care conține grilele valabile până la luna mai 2023).
- în secțiunea de Drepturi lunare, începând cu luna iunie 2023 se evidențiază drepturile salariale calculate conform OUG57.”
Greva angajaților din Educație a început pe 22 mai, iar luni, 12 iunie, sindicatele din Educație au anunțat că se suspendă greva.
Condiția pentru suspendarea grevei a fost adoptarea unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.
Informații de context
Conform Ordonanței de urgență nr 57/2023, Guvernul trebuie să crească salariile de bază din Învățământ cu 1.300 de lei brut din luna iunie pentru cadrele didactice și didactice auxiliare și cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic.
De asemenea, ordonanța prevede că, de la 1 ianuarie, salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, precum și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă.
„Art. III – (2) Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.
(3) Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024.”
Creșterile salariilor pentru angajații din Învățământ pornesc de la 760 de lei net și ajung până la 1.420 de lei, conform ordonanței de urgență nr. 57 din 2023, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. Angajații din Educație o să primească salariile majorate în luna iulie, deoarece atunci se face plata pentru luna iunie.
10 comments
Cum se calculeaza diferentele conform ordonantei 48 daca nu se pot calcula 15% spor de handicap si 10% spor de suprasolicitare? In EduSal sunt blocate la nivelul anului 2018.
Sunt incalcate legile din 2021,2022,2023.
Contabilii nu stiu sa ceara deblocarea casetelor respective.
Nu exista concordanta intre strucura anului scolar 2023/2024 si 2018.
Eu pierd lunar intre 700 si 900 lei la aceste sporuri.
la doctorat 440 lei si era in 2017, 950 lei …
BUNA ZIUA EU CA ASISTENT SOCIAL AM DUPA NOUA VERSIUNE 347 LEI? SPER SA SE REGMENENTEZE SITUATIA PE CA ESTE UN ABUZ EXTREM DE GRAV.
plina de erori…
-lipsa cfp contabil
-lipsa salariul oug 57 la contabil sef(venituri 0 )
etc…etc
Inca o observatie. La persoana respectiva in statul de plata nu calculeaza spor CFP.
Inca o observatie. La statul de plata la persoana respectiva nu apare suma CFP, numai procentul de 10% si nici la final nu o adauga suma.
Varianta de program aparuta este plina de greseli. Contabilul , soferul, infirmiere etc nu au ca salar decat indemnizatia de hrana 347 lei. Se asteapta alta varianta, dar ni se impune sa transmitem statul de personal azi. Cum sa imi asum erori?!!!
Nu dati asa ceva. Raspundeti de banii oamenilor.
Cu salariile infirmierelor ce se intampla??? Auxiliar sau nedidactic??? De ce nu 1300 ci 400???
Cu salariile educatorilor puericultori ce se intampla??? Puericultori sau nu???
Aveti dreptate!