Educatorii, învățătorii și consilierii școlari să fie responsabili de emoții – proiecte propuse Inspectoratului școlar Buzău de Agenția Națională Antidrog, pentru discuții și programe despre dependență

2.092 de vizualizări
Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com
Agenția Națională Antidrog (ANA) propune Inspectoratul școlar Buzău o serie de campanii și proiecte naționale legate de prevenirea consumului de alcool, tutun și droguri pentru profesori, părinți, elevi și studenți, dar și cursuri de educație juridică și rutieră la liceu. Într-o notă publicată pe site-ul ISJ, ANA dă exemple de campanii și subiecte de discutat cu elevii, chiar și cu copiii de grădiniță în contextul prevenției și sugerează și un număr de ore care trebuie alocat acestor activități.

Încă de la grădiniță, copiii ar trebui să parcurgă programe legate de emoții, programe ale Agenției Naționale Antidrog și implementate de educatori, sugerează nota ANA care propune o serie de campanii și proiecte naționale privind prevenția consumului de alcool, droguri și tutun.

De la clasele de gimnaziu, a VI-a și a VII-a, ANA propune ca elevii să fie informați despre consumul de tutun și droguri, și se vor susține 2 activități/clasă. Pot fi și grupuri se dezbateri în școli la care să se folosească resurse furnizate de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Buzău (CPECA) Buzău și să fie chemați specialiști ANA.

La clasele a IX-XII-a se propun activități de educație juridică, iar la clasele a-XI-a și a XII-a proiectul național „Drive Clean”, proiect de educație rutieră.

Unele proiecte sunt dedicate și părinților și studenților.

ISJ Buzău trebuie să publice pe site oferta educațională antidrog, “astfel încât toate cadrele didactice interesate să desfășoare activități cu tematica antidrog, să aibă acces la precizările privind implementarea acestora”, mai scrie în nota ANA.

Ce propune nota ANA

“Având în vedere parteneriatul dintre Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog
Buzău și Inspectoratul Școlar Județean Buzău, vă rugăm să aprobați implementarea următoarelor campanii și proiecte naționale în unitățile școlare, adresate elevilor, cadrelor didactice și părinților, în anul școlar 2024 – 2025:

Învățământ primar:

  1. Preșcolari și clasa pregătitoare – proiectul local “Cum să creștem sănătoși”,
    implementat de educatori sau consilieri școlari.
  2. Clasele I-II proiectul local “ABC-ul Emoțiilor”, implementat de educatori sau
    consilieri școlari
  3. clasele III-IV – plan de lecție [material furnizat de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Buzău (CPECA) Buzău]

Învățământ gimnazial:

  1. clasele VI, VII proiectul national “Necenzurat?”, materialele privind consumul de tutun, alcool și droguri vor fi adaptate la noile tendințe, conform prezentărilor ppt, transmise, la solicitare de CPECA Buzău
  2. clasele V-VIII campania națională “Consumul de droguri de privește pe toți” -informațiile vor fi adaptate pe grupe de vârstă, conform prezentărilor ppt, transmise, la
    solicitare de CPECA Buzău. Se vor susține 2 activități/clasă.
  3. clasele V-VIII proiectul național “Abilități pentru acțiune”, care va cuprinde 4
    activități/clasă
    conform temelor prevăzute în Ghidul de Resurse- capitolul “Sănătate și
    prevenție”, pus la dispoziție de CPECA Buzău.
  4. clasele V-VIII-grupuri de debate organizate în școli – unitățile școlare care organizează dezbateri pe tematică de specialitate antidrog, vor solicita sprijin specialiștilor Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău.

Învățământ liceal

  1. clasa a IX a și a X-a proiectul national ,Abilități pentru acțiune”, care va
    cuprinde 4 activități/clasa conform temelor prevăzute în Ghidul de Resurse capitolul
    “Sănătate și prevenire”
    , transmis de CPECA Buzău.
  2. clasele IX —XII activități de educație juridică, desfășurate în baza Declarația de aderare la Protocolul de colaborare privind educația juridică încheiat între Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Uniunea Națională a Barourilor din România.
  3. clasele XI-XII proiectul național “Drive Clean” proiect de educație rutieră, care
    conține 5 teme de discuție, implementate de specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău.
  4. clasele IX-XII-grupuri de debate organizate în școli – unitățile școlare care organizează
    dezbateri pe tematica de specialitate antidrog, vor solicita sprijin specialiștilor Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău.

Învățământ universitar:

  1. Campania națională ,Education First” (activități informativ-preventive cu cadrele didactice, șefii de cămine și personalul administrativ, precum și cu reprezentanții
    studenților
    ).
  2. Proiecte/campanii adresate părinților: Proiectul național ”Eu și copilul meu” va cuprinde 2 activități cu părinții, materialele folosite la activități vor fi transmise de CPECA Buzău.

Proiectele și campaniile naționale vor fi implementate cu prioritate în unitățile de învățământ în care au fost sesizate cazuri de violență sau suspiciuni de consum de droguri —conform Procedurii privind managementul cazurilor de violență asupra antepreșcolarilor /preșcolarilor/elevilor și personalului unității de învățământ, precum si al altor situații corelate în mediul școlar și al suspiciunii de violență asupra copiilor în afara mediului Școlar (MO nr. 856 din 22.09.2023), aprobata prin Ordinul Ministrului Educației.

Având în vedere cele prezentate, vă rugăm să postați oferta educațională antidrog pe site —ul ISJ, astfel încât toate cadrele didactice interesate să desfășoare activități cu tematica antidrog, să aibă acces la precizările privind implementarea acestora”.

Informații de context

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că „Școala Altfel” în anul școlar 2024-2025 „va avea ca temă prioritară prevenirea și reducerea faptelor de violență, a consumului de droguri, alcool și tutun și educația rutieră”, conform planului național de combatere a violenței școlare, la finalul ședinței de guvern din 4 septembrie. 

Amintim, Ligia Deca a declarat încă din mai 2024 că își dorește ca „Școala altfel” din anul școlar 2024-2025 să fie axată pe siguranță rutieră.

Planul național de combatere a violenței școlare, care va fi aplicat în toate școlile începând de luni, 9 septembrie, include măsuri pentru prevenirea violenței școlare, formarea profesorilor și responsabilitățile școlilor și inspectoratelor și a fost publicat în Monitorul Oficial pe 2 septembrie.

În școli va fi desemnat un responsabil pentru implementarea acestor activități, iar școlile vor planifica activități de prevenire la cel puțin o clasă din fiecare unitate de învățământ preuniversitar”, a adăugat Ligia Deca.

Ligia Deca a precizat că Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne și alte ministere implicate au colaborat pentru realizarea planului național de combatere a violenței școlare, care „stabilește atribuțiile fiecărui actor important, precum și direcții și acțiuni concrete pentru combaterea violenței. De asemenea, acest plan include și responsabilități și termene clare pentru fiecare dintre cei implicați”. 

„Un exemplu de activitate prevăzut în plan este că în școli se vor derula campanii, programe și acțiuni de prevenire a violenței în mediul școlar preuniversitar, a traficului de persoane, precum și a consumului de droguri și de promovare a unui stil de viață sănătos. 

De asemenea, „Școala Altfel” va avea ca temă prioritară prevenirea și reducerea faptelor de violență, respectiv a consumului de droguri, alcool și tutun, alături de educație rutieră.

Foto: © Sarinya Pinngam | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Premierul Ciolacu, despre asociațiile care au campanii de prevenire a consumului de droguri: Este inadmisibil să nu aibă acces într-o școală / El cere trecerea Agenției Antidrog la Ministerul Sănătății
Ligia Deca: „Școala Altfel” din anul școlar 2024-2025 va avea ca temă prioritară prevenirea și reducerea faptelor de violență, a consumului de droguri, alcool și tutun și educația rutieră, iar școlile vor desemna un responsabil pentru aceste activități
O parte din profesori vin la cursurile de educație rutieră, pentru a obține dreptul de a preda aceste noțiuni, doar ca să ia o diplomă pentru gradul didactic, spune Titi Aur / Ce tipuri de lecții rutiere sunt în alte țări
OFICIAL Planul național de combatere a violenței școlare, care va fi aplicat în toate școlile începând de luni, include măsuri pentru prevenirea violenței școlare, formarea profesorilor și responsabilitățile școlilor și inspectoratelor
Ministerul Educației: Toți profesorii au obligația legală să facă educație rutieră, nu doar diriginții. Modul în care se va implica fiecare va fi stabilit în consiliul clasei. Cele 3 ghiduri de educație rutieră pentru învățământul primar, gimnazial și liceal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu, atac frontal la „cei care s-au perindat la conducerea Ministerului Sănătății pe parcursul crizei sanitare”, care ar fi de vină pentru „îndepărarea copiilor de școală” prin faptul că „ne-am jucat cu școala de-a închis-deschis” / Nicio referire la Klaus Iohannis, care a anunțat toate închiderile școlilor

Ministrul Educației spune într-o declarație difuzată de Euronews, că vina pentru faptul că “peste 16.000 de elevi care au început clasa VIII-a, dar nu au fost înscriși la Evaluarea Națională”…
Vezi articolul

Concursul de angajare pentru profesorii suplinitori necalificați 2023. Testarea scrisă și interviul la inspectoratul școlar au loc pe 29 august / Se pot înscrie și candidați doar cu Bacalaureat

Concursul de ocupare a posturilor didactice sau a catedrelor rămase vacante/rezervate la nivelul județului/ municipiului București se desfășoară în perioada 24 august – 1 septembrie 2023, pentru cei care vor…
Vezi articolul

Șase candidați, inclusiv actualul rector Tudorel Toader, s-au înscris în alegerile pentru conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – concurență-record în rândul principalelor universități din țară

Tudorel Toader, cel care a ocupat funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) în ultimele două mandate, are concurență puternică în alegerile pentru următorul mandat: alți…
Vezi articolul