Educație juridică pentru persoanele cu deficiențe de auz: un manual pentru liceeni, “tradus” în limba semnelor

145 de vizualizări
Inregistrarea materialelor in proiectul Educatie juridica in limba semnelor / Sursa: VeDem Just
Manualul “Educație Juridică în Limba Semnelor”, menit să ofere un instrument digital de informare pe teme juridice pentru persoane cu deficiențe de auz, a fost lansat, joi, potrivit unui comunicat de presă. Este vorba despre un proiect în care a fost “tradus” în limba semnelor manualul “Educație Juridică pentru Liceeni”, scris de judecătorul Cristi Danileț.

Materialele video în limba semnelor române pot fi accesate gratuit aici, unde se găsesc peste 120 de filmări însoțite de textele accesibilizate.

Potrivit comunicatului, 45 de termeni juridici au fost explicați în limba semnelor române și introduși în dicționarul http://dlmg.ro/dictionar/ termeni care stau la baza înțelegerii informațiilor juridice. Respectând principiul „Nimic despre noi fără noi” al Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, echipa de implementare a proiectului a fost constituită aproape exclusiv din persoane surde, utilizatori nativi ai limbii semnelor române, pentru a crește impactul acestui instrument asupra comunității surzilor.

Convenția ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități precum și legea 27/2020 stipulează dreptul persoanelor deficiente de auz la educație și informare în limba semnelor, amintește comunicatul.

Proiectul este realizat de Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual în parteneriat cu Asociația VeDem Just.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fiecare dintre cei 100.000 de profesori care vor fi formați în pedagogie digitală trebuie să facă cel puțin o resursă educațională deschisă de tip RED, potrivit Ministerului Educației

Toți cei 100.000 de profesori care vor fi formați în pedagogie digitală trebuie să elaboreze o resursă educațională deschisă de tip RED, potrivit Ministerului Educației, care răspunde la cele mai…
Vezi articolul

Înscrierea la clasa pregătitoare 2019: Școala de circumscripție trebuie respectată și întreruptă ideea de rezidență la un prieten – Ecaterina Andronescu

“Școala de cartier este școala de cartier, copilul acolo trebuie să meargă, în circumscripția lui de domiciliu”, a declarat ministrul Educației. Ecaterina Andronescu a anunțat, într-o emisiune la Digi 24,…
Vezi articolul

Profesoara de istorie Nicoleta Zărnescu: Euroscepticismul crește din cauza vitezei scăzute cu care se apropie România de standardele statelor occidentale și din incapacitatea de a motiva sectoarele cu posibilități de creștere / Avem o generație care are forța de a inova, dispune de creativitate și cu inocență privește spre viitor

Valul de euroscepticism crește din cauza vitezei scăzute cu care România se apropie de standardele statelor occidentale, afirmă profesoara de Istorie Nicoleta Zărnescu. La aceste atitudini de pesimism față de…
Vezi articolul