Educația Juridică poate să intre ca opțional în orice școală generală și liceu. Luna aceasta, profesorii fiecărei școli fac propunerile de materii opționale pentru anul școlar 2019-2020. În prezent, patru licee și colegii le predau elevilor Educație Juridică.
Programa școlară a materiei Educație Juridică poate să fie descărcată de pe site-ul www.educatiejuridica.ro al asociației VeDemJust. Tot de aici poate fi descărcat gratuit Manualul de Educație Juridică al judecătorului Cristi Danileț, promotor al educației juridice.
VeDemJust anunță că, la cerere, poate să furnizeze gratuit varianta tipărită a manualului de Educație Juridică. În cursul acestui an, asociația anunță că va organiza sesiuni de instruire acreditată pentru profesorii doritori să le predea elevilor educație juridică.
Propunerile de materii opționale pentru anul școlar viitor adunate de profesori sunt aprobate de conducerea școlii, după care li se prezintă părinților oferta de opționale (la gimnaziu) și elevilor (la liceu), pentru a alege ceea ce doresc. Ulterior, noile materii opționale se vor aproba de Inspectorat, până în iunie 2019, anunță VeDemJust, într-un comunicat remis Edupedu.ro.
La cerere, poate fi inclusă în curriculumul la decizia şcolii și materia „Educație juridică pentru elevi”.
Liceele unde deja se predă Educație juridică:
1. La Liceul „Andrei Mureșanu” din Brașov – începând cu anul școlar 2018-2019, profesoara Carmina Trâmbițas Vakulovski le predă elevilor dintr-o clasă a XI-a materia denumită „Educație juridică” ca disciplină opțională
2. La Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași – începând cu acest an școlar, profesoara Doina Calistru le predă elevilor dintr-o clasă a XI-a disciplina opțională „Educație juridică”
3. La Colegiul Tehnic din Aiud – din acest an școlar, profesoara Oana Badea le predă elevilor din două clase a XI-a materia denumită „Educație juridico-economică” ca disciplină opțională
4. La Colegiul Național Mihai Eminescu din Baia Mare – profesoara Maria Bolchiș a predat în anul 2015-2016 elevilor din două clase a XI-a și a XII-a și începând cu anul școlar 2018-2019 a reluat pentru elevii din două clase a XI-a predarea disciplinei opționale denumită „Noțiuni introductive de drept”
Mai multe informații despre Educația juridică în școli și licee, pe pagina facebook.com/eduiuris și pe site-ul www.educatiejuridica.ro
Citește și:
- Educație juridică în școală. Avertisment pentru părinți: droguri comandate de elevi pe dark web, plătite în bitcoin și expediate acasă
- VIDEO Ce faci dacă ești șantajat cu poze intime în online? Lecția de educație juridică pentru copii și tineri
- De la ce vârstă pot fi amendați copiii sau pedepsiți de judecător? Lecția de educație juridică în școală
- Școala Altfel – Ce activități vor elevii în săptămâna altfel: proiecții de film, educație sexuală, educație juridică