Până pe 26 aprilie 2024, școlile din toată țara trebuie să organizeze pe repede înainte mese rotunde, simpozioane sau alte tipuri de activități dedicate Educației Financiare, potrivit unei note obținute de Edupedu.ro și distribuită pe 12 aprilie inspectoratelor. Ministerul Educației a alocat mai mulți bani anul acesta pentru aceste activități: în total 268.000 de lei. Asta înseamnă în jur de 42 de lei pentru fiecare școală, potrivit calculelor făcute de Edupedu.ro. Inspectoratele școlare trebuie să organizeze obligatoriu evenimente cu teme financiare în școli, dar inspectoratele folosesc banii primiți doar în câteva scoli, potrivit surselor Edupedu.ro.
- Strategia Națională de Educație Financiară (SNEF) 2024 – 2030, a fost adoptată pe 11 aprilie, în ședință de Guvern. Ligia Deca a spus că profesorii universitari și din preuniversitar vor trece prin programe de educație financiară
Ministerul Educației le cere inspectoratelor școlare să organizeze manifestări publice, simpozioane, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice dedicate Zilei educației financiare în perioada 11-26 aprilie 2024, folosit sumele alocate, adică în total 268.000 de lei.
Nota a fost transmisă în teritoriu pe 12 aprilie, iar inspectoratele trebuie să organizeze pe repede activitățile în școli. De precizat, este al doilea an când este celebrată Ziua Educației Financiare în școli, însă Ministerul le-a transmis târziu solicitarea inspectoratelor ca să organizeze evenimente de educației financiară.
- Data de 11 aprilie a fost instituită Ziua educației financiare, după ce Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, în 2022, un proiect de lege în acest sens.
Suma primită de fiecare inspectorat este una proporțională din totalul de 268.000 lei, având drept criteriu de repartizare numărul de unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică din fiecare județ, conform documentului obținut de Edupedu.ro.
De precizat că Inspectoratele școlare trebuie să organizeze obligatoriu evenimente cu teme financiare în școli, dar inspectoratele folosesc banii primiți (42 lei pentru fiecare școală) doar în câteva școli, potrivit surselor Edupedu.ro.
„Prin prezenta, vă solicităm să organizați manifestări publice, simpozioane, seminare, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice dedicate Zilei educației financiare, la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, în perioada 11-26 aprilie 2024, utilizând sumele repartizate cu acest scop, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Vă încurajăm să implicați în organizarea acestor activități instituții și organizații publice și private care activează în acest domeniu”, se precizează în nota 859DGIP/08.04.2024.
Apoi, Inspectoratele trebuie să transmită Ministerului Educației un raport care va conține activitățile dedicate Zilei educației financiare, școlile implicate și modul de utilizare a fondurilor:
„Până la data de 19 mai 2024 fiecare inspectorat școlar va transmite Ministerului Educației un raport sintetic al activităților derulate, care va cuprinde acțiunile dedicate Zilei educației financiare, unitățile de învățământ preuniversitar din județ/municipiul București implicate, numărul de elevi și cadre didactice implicate şi modul de utilizare a fondurilor alocate pentru organizarea acestor manifestări.”
Informații de context
Strategia Națională de Educație Financiară (SNEF) 2024 – 2030 a fost adoptată pe 11 aprilie, în ședință de Guvern.
Aceasta a fost elaborată de Ministerul Educației, Ministerul Finanțelor, Banca Națională a României (BNR), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Asociația Română a Băncilor (ARB) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), cu implicarea mediului public, cât și cel privat.
Potrivit Ministerului Educației, se vor dezvoltare și introduce elemente de educație financiară în curriculumul național la toate nivelurile de învățământ.
Se vor realiza acțiuni de educație financiară complementare adresate învățământului preuniversitar și universitar și va fi introdusă educația financiară în universități, a spus Ligia Deca. Profesorii universitari și din preuniversitar vor trece prin programe de educație financiară.