Educație financiară pe repede înainte: Inspectoratele trebuie să organizeze seminarii, simpozioane în școli, impune Ministerul, până pe 26 aprilie

3.413 vizualizări
bani, monede
Foto: Pexels.com
Până pe 26 aprilie 2024, școlile din toată țara trebuie să organizeze pe repede înainte mese rotunde, simpozioane sau alte tipuri de activități dedicate Educației Financiare, potrivit unei note obținute de Edupedu.ro și distribuită pe 12 aprilie inspectoratelor. Ministerul Educației a alocat mai mulți bani anul acesta pentru aceste activități: în total 268.000 de lei. Asta înseamnă în jur de 42 de lei pentru fiecare școală, potrivit calculelor făcute de Edupedu.ro. Inspectoratele școlare trebuie să organizeze obligatoriu evenimente cu teme financiare în școli, dar inspectoratele folosesc banii primiți doar în câteva scoli, potrivit surselor Edupedu.ro.

Ministerul Educației le cere inspectoratelor școlare să organizeze manifestări publice, simpozioane, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice dedicate Zilei educației financiare în perioada 11-26 aprilie 2024, folosit sumele alocate, adică în total 268.000 de lei.

Nota a fost transmisă în teritoriu pe 12 aprilie, iar inspectoratele trebuie să organizeze pe repede activitățile în școli. De precizat, este al doilea an când este celebrată Ziua Educației Financiare în școli, însă Ministerul le-a transmis târziu solicitarea inspectoratelor ca să organizeze evenimente de educației financiară.

  • Data de 11 aprilie a fost instituită Ziua educației financiare, după ce Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, în 2022, un proiect de lege în acest sens. 

Suma primită de fiecare inspectorat este una proporțională din totalul de 268.000 lei, având drept criteriu de repartizare numărul de unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică din fiecare județ, conform documentului obținut de Edupedu.ro.

De precizat că Inspectoratele școlare trebuie să organizeze obligatoriu evenimente cu teme financiare în școli, dar inspectoratele folosesc banii primiți (42 lei pentru fiecare școală) doar în câteva școli, potrivit surselor Edupedu.ro.

„Prin prezenta, vă solicităm să organizați manifestări publice, simpozioane, seminare, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice dedicate Zilei educației financiare, la nivelul unităților de învățământ preuniversitar, în perioada 11-26 aprilie 2024, utilizând sumele repartizate cu acest scop, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Vă încurajăm să implicați în organizarea acestor activități instituții și organizații publice și private care activează în acest domeniu”, se precizează în nota 859DGIP/08.04.2024.

Apoi, Inspectoratele trebuie să transmită Ministerului Educației un raport care va conține activitățile dedicate Zilei educației financiare, școlile implicate și modul de utilizare a fondurilor:

„Până la data de 19 mai 2024 fiecare inspectorat școlar va transmite Ministerului Educației un raport sintetic al activităților derulate, care va cuprinde acțiunile dedicate Zilei educației financiare, unitățile de învățământ preuniversitar din județ/municipiul București implicate, numărul de elevi și cadre didactice implicate şi modul de utilizare a fondurilor alocate pentru organizarea acestor manifestări.”

Informații de context

Strategia Națională de Educație Financiară (SNEF) 2024 – 2030 a fost adoptată pe 11 aprilie, în ședință de Guvern.

Aceasta a fost elaborată de Ministerul Educației, Ministerul Finanțelor, Banca Națională a României (BNR), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Asociația Română a Băncilor (ARB) și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), cu implicarea mediului public, cât și cel privat.

Potrivit Ministerului Educației, se vor dezvoltare și introduce elemente de educație financiară în curriculumul național la toate nivelurile de învățământ.

Se vor realiza acțiuni de educație financiară complementare adresate învățământului preuniversitar și universitar și va fi introdusă educația financiară în universități, a spus Ligia Deca. Profesorii universitari și din preuniversitar vor trece prin programe de educație financiară.

Citește și:
Cu aproape 20% a crescut suma pe care o primesc inspectoratele școlare, comparativ cu 2023, pentru ca școlile să facă mese rotunde și simpozioane pe tema educației financiare – document / În 2024, fiecărei școli i-ar reveni 42 de lei pentru aceste activități
Ligia Deca: Educația financiară va fi introdusă în universități, iar profesorii universitari și din preuniversitar vor trece prin programe de educație financiară
martie 2023 – Bani pentru inspectorate, de la Ministerul Educației, ca să facă mese rotunde și simpozioane pe tema educației financiare în școli, în săptămâna 3-11 aprilie – DOCUMENT

6 comments
  1. Mai întâi să facă educație financiară miniștrii finanțelor, să restituie integral datoriile pe care le au față de profesori, apoi facem și noi educație financiară.

  2. Fonanciara, droguri, violenta….Ne am trezit cu toate bagate pe gat sa desfasuram activitati in 2-3 zile anuntat cu o zi inainte. Eu azi nu mi am facut ora pentru ca elevii desfasurau o activitate antidrog cu dirigintele lor care a avut dirigentia inaintea anuntului si nu a apucat sa faca ceva. E normal? Sa nu facem ore pentru astfel de impuneri de pe o zi pe alta?

  3. Foarte bine!
    Am desfășurat in anii precedenți activități de educație financiară, am avut evenimente cu specialiști in domeniu! Atât de necesare sunt întâlnirile- pentru a da încredere copiilor că pot face bune aranjamente pentru viitorul lor și al familiilor lor! Au și bănuții din burse- care de multe ori li se scurg efectiv printre degete!

    Poate măcar acum, sprijiniți fiind de minister, va părea și in ochii anumitor directori că facem lucruri serioase, necesare!
    Si mai sper că nu vor numi din nou responsabili la aceste activități tot pe cei din grupul lor de interese – pe care nu i-a interesat pana acum așa ceva! Că tare se poartă!

  4. De luni 90% din școlile din România vor avea planificată minunea (nefinanțată anul ăsta) de Săptămână Verde.

    ”Succesuri” ministerului cu noua aberație!

  5. Ha, ha, ha! Tara arde si babele fac educatie financiara… Ceva ce poate fi inclus in liceu la economie sau in gimnaziu la educatie sociala…

  6. Iohannis pare un fel de guru iar Deca executantul perfect.

    Orice zice se transformă in lege pt pălmași.

    Fără dezbateri, fara consultari.
    Prea multă democrație, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ASE București și Universitatea de Medicină Carol Davila – singurele universități românești în top 1000 al clasamentului global Times Higher Education 2024 / Cele mai multe instituții românești – în coada rankingului ajuns la a 20-a ediție

Academia de Studii Economice și Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, ambele din București, sunt singurele instituții românești de învățământ superior care figurează în top 1000 al clasamentului global…
Vezi articolul

Argumentul Ligiei Deca pentru introducerea examenului de admitere la liceu, total diferit de cel al lui Sorin Cîmpeanu: „Vedem multe răzgândiri” ale elevilor care se transferă la alte profiluri, pentru că nu li se potrivesc cele la care au fost repartizați

„Vedem multe răzgândiri, transferuri (ale elevilor – n. red.), pentru că nu li se potrivește profilul la care au fost repartizați prin repartizarea aceea computerizată”, a declarat ministrul Educației, Ligia…
Vezi articolul

Cărți de joc și rummy la ora de chimie, metode folosite pentru apropierea elevilor de “noțiunile aride”. Greta Predoi, directoarea școlii din comuna Butea, județul Iași, care a eradicat abandonul și are promovare aproape completă la examene: Încerc să fac legătura cu viața / În decembrie, am făcut un proiect de studiu la mall

Elevii de clasa a VIII-a care învață la Școala Gimnazială din comuna Butea, județul Iași, au incluse în orar ore de pregătire suplimentară la disciplinele de examen, după cum a…
Vezi articolul