Educația și jurnalismul de calitate sunt cheie pentru combaterea dezinformării, domeniu în care UE riscă să rămână dezarmată în fața instituțiilor din unele țări membre – avertismentul unui deputat european

120 de vizualizări
Foto: © Bang Oland | Dreamstime.com
Uniunea Europeană trebuie să găsească modalități pentru a sprijini jurnalismul de calitate, dar și o educația necesară pentru a combate dezinformarea, avertizează europarlamentara letonă Sandra Kalniete, autoarea unui raport recent pe această temă, citată de EUObserver. Ea arată că, altfel, UE riscă să rămână dezarmată în fața unor politicieni, instituții publice sau guvernamentale chiar din țările membre, implicate în activități de dezinformare.

Potrivit acesteia, UE poate indica informații false sau manipulatorii, dar mai mult nu prea are ce face, deoarece competențele în acest domeniu sunt naționale, nu comunitare. De aceea, a spus ea, Uniunea trebuie să găsească modalități de a sprijini jurnalismul, dar trebuie avută în vedere și educația, care “poate furniza nu numai fapte, ci și abilități de alfabetizare media, așa încât oamenii să nu fie naivi și să cadă victimă dezinformărilor”.

Sandra Kalniete este autoarea unui raport recent ce include recomandări pentru Comisia Europeană și pentru statele membre, pentru a combate amestecul extern în cadrul UE, inclusiv prin dezinformare. Raportul îndeamnă statele membre să includă teme precum alfabetizarea media și digitală în curricula lor, începând cu educația timpurie și terminând cu formarea profesorilor și a cercetătorilor.

  • Documentul integral poate fi consultat aici.

Potrivit sursei citate, deputata europeană a făcut legătura între dezbaterile pe această temă și cele pe tema statului de drept. Acestea au vizat inclusiv România, dar în ultimii ani se concentrează în special asupra Poloniei și Ungariei, EUObserver amintind în acest sens de tentative ale instituțiilor din Ungaria de a răspândi informații false.

—————————

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.

Foto © Bang Oland | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
  1. Ce calitate a jurnalismului sa cerem atata vreme cat exista jurnalisti analfabeti functional, nu vorbesc corect romaneste, nu au vocabular de clasa a 4-a, confunda suma cu media, culmea find expresia “marea majoritate”! Acesti (nu toti) neica-nimeni nu sunt capabili de nimic.
    Mai e o expresie superba folosita de jurnalistii-nuli ca valoare: “EI BINE ….” si cateodata se continua “au mai murit doi oameni”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ioan Aurel Pop a demisionat din conducerea Consiliului responsabil cu atestarea titlurilor universitare, CNATDCU, Mircea Dumitru devine președinte până la expirarea actualului mandat, în 2024 / Pop, autosuspendat, spunea în 2022 că aceasta este o instituție „anacronică”, dar a păstrat până acum titlul de președinte

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, și-a dat demisia din Consiliul general al CNATDCU, forul care până recent era cunoscut cel mai bine pentru verificarea doctoratelor plagiate, iar președinte CNATDCU…
Vezi articolul

Bilanț al actualei guvernări, după 6 luni de mandat, făcut de studenți: În ciuda stilului festivist prin care conducerea Guvernului anunță diferite măsuri, uneori banale, acțiunile de anvergură pentru studenți au fost complet omise

„Învățământul superior a suferit diferite deficiențe cauzate de contextul pandemic și, cu atât mai mult față de un sistem care și așa avea nevoie acută de reformare, multiple măsuri erau…
Vezi articolul

Lista cu elevii care au obținut în 2022 medalii și mențiuni la concursurile internaționale, publicată de Ministerul Educației. Aceștia vor primi burse de merit de olimpic de până la 2.500 de lei – documente

Ministerul Educației (ME) a publicat lista nominală cu elevii olimpici care, în anul școlar trecut, au obținut medalii sau mențiuni la competițiile internaționale. Sunt 164 de distincții, conform documentului. Potrivit…
Vezi articolul

UPDATE Termenul afișat de Ministerul Educației pentru dezbaterea ROFUIP 2024 și Statutului Elevului 2024 expiră pe 26 iunie / Ministra Ligia Deca declara acum 10 zile că vor „sta în dezbatere mai mult decât stau alte documente, alte proiecte de la minister”

Dezbaterea publică pentru proiectele Regulamentului de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar – ROFUIP și Statutului elevilor se va încheia pe 26 iunie, conform termenului afișat pe site-ul…
Vezi articolul