Educația și dezvoltarea IT: Oradea provoacă Clujul și anunță burse pentru elevii de la Mate-info și studenții informaticieni

826 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Liceenii de la Matematică-informatică vor primi bursă lunară de 200 lei, studenții din domeniul IT vor avea masa și cazarea gratuite, iar firmele din acest sector vor primi facilități fiscale. Toate se vor petrece la Oradea, unde primarul Ilie Bolojan a anunțat că lansează un program de susținere puternică a domeniului IT, prin întărirea legăturilor dintre licee, universitate și companii.

Oradea nu are o politică de a acorda gratuități de ordin social, ci are o politică de a investi în dezvoltare. Astfel, am gândit un pachet de servicii care să îi rețină pe tinerii talentați în Oradea”, a declarat primarul Ilie Bolojan, citat de InfoOradea.ro.

În cadrul unei conferințe de presă susținute pe 19 octombrie, primarul Ilie Bolojan împreună cu directorul Direcției Economice din Primăria Oradea, Eduard Florea, au anunțat principalele măsuri de sprijinire a domeniului IT. Edilul a declarat că pilonii economiei orașului sunt în prezent comerțul, industria, construcțiile și transporturile, sectoare limitate însă în dezvoltare de infrastructură și de forța de muncă disponibilă. În acest context, Bolojan a anunțat că trebuie susținută dezvoltarea serviciilor turistice și cele de IT.

Primarul a declarat că măsurile fac parte din programul ”Realizează-te în Oradea!”, elaborat de Primăria Oradea și firmele locale din domeniul IT.

Măsurile din programul primăriei, potrivit InfoOradea.ro:

  • 1. Burse de 200 lei pe lună pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a, înscriși la liceele/colegiile din Oradea cu profilul real, specializarea matematică-informatică. Bursa va fi finanțată din bugetul local și se va acorda elevilor din clasa a XI-a, începând cu semestrul II (din luna februarie a anului), iar pentru elevii din clasele de a XII-a pe tot parcursul anului școlar.
  • 2. Alocarea de fonduri din bugetul local pentru sprijinirea studenților din alte localități înscriși la universitățile din Oradea, nivel/studii universitare de licență care învață la specializări cu un curriculum axat pe domeniul IT, pentru acoperirea cheltuielilor cu cazarea și masa.
  • 3. Reducerea impozitului pe clădiri pentru imobilele în care își desfășoară activitatea firmele de IT. Măsura urmează să fie implementată începând cu 1 ianuarie 2019 printr-o schemă de minimis pentru contribuabilii bugetului local al Municipiului Oradea care beneficiază de reducerea impozitului pe clădiri utilizate de firme de IT, schemă aprobată în condițiile prevăzute de legislația în vigoare.
  • 4. Constituirea unui fond de investiții local, constituit din aportul Municipiului Oradea și al unor companii din domeniul tech, cu scopul sprijinirii firmelor locale de tip start-up din domeniul IT.
  • 5. Organizarea de întâlniri ale elevilor de liceu cu reprezentanții firmelor de IT locale

Programul va fi supus aprobării Consiliului Local, scrie InfoOradea.ro.

Îți plac informațiile pe care le găsești aici? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sondaj World Vision România: Unul din 4 copii care a participat la un chestionar a spus că a fost amenințat cu bătaia pe rețelele sociale / Copiii fac provocări (challenge-uri) pe TikTok pentru popularitate şi ca să nu fie respinşi de prietenii lor

Unu din 10 elevi care au răspuns unui chestionar al Fundației World Vision România arată că este jignit, zilnic sau de cel puţin două ori pe săptămână, în mediul online,…
Vezi articolul

Administrația Prezidențială, reacție la bijuteriile de aproape 50.000 de lei purtate de Carmen Iohannis în Germania: ”Promovează creatorii români, a purtat bijuterii inspirate din Brâncuși/ Au fost returnate creatorului la revenirea în țară”

Administrația Prezidențială a transmis, într-un răspuns pentru G4Media, că prima doamnă Carmen Iohannis a purtat bijuteriile cu diamante de la compania Malvensky Corporation SRL pentru că ”promovează creatorii români” și…
Vezi articolul

Ministrul Educației, în scandalul burselor de merit: Dacă în România avem mai mult de jumătate elevi de top care merită burse de merit, înseamnă că nu avem nici o problemă cu sistemul de învățământ și stăm mai bine la acest capitol decât Marea Britanie, SUA. Meritul trebuie să fie într-un sens corect

“53 la sută dintre elevii României au luat într-un an atipic, cu un sistem de evaluare irelevant, note peste 8.50“, a explicat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Antena 3. Sorin…
Vezi articolul

De ce este important studiul Holocaustului în școli? Marcel Bartic, profesor de istorie de liceu: Vorbim despre cetățeni români care au locuit lângă noi, au fost vecini cu noi, au fost colegi, nu de alt popor

Senatul a primit recent în calitate de cameră decizională o propunere legislativă adoptată de Camera Deputaților care prevede studierea obligatorie a Istoriei evreilor și a Holocaustului. Marcel Bartic este profesor…
Vezi articolul

Marcel Ciolacu, despre majorarea salariilor profesorilor: Ca premier, voi livra la milimetru ce am promis. Acest guvern va face dreptate dascălilor. Este nevoie de criterii de performanță. Profesorii care muncesc din greu trebuie răsplătiți, trebuie să câștige mai mult, pentru că așa este normal

Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a spus profesorilor și angajaților din Educație că în calitate de premier, va livra “la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă”, în…
Vezi articolul