Educația sexuală în școli: Elevii din Timiș cer educație contraceptivă și critică experții în educație care ignoră numărul mare de copii cu copii

Zilele Educației Sexuale

Foto: UBB - Facebook.com

“Elevii au nevoie de educație pentru sănătate care să promoveze, integrat, educația contraceptivă”, spune Consiliului Județean al Elevilor Timiș. Tinerii cer implementarea în toate școlile a unui program de “educație pentru sănătate” sau “educație sexuală”. Precizăm că și în prezent elevii au posibilitatea să facă educație sexuală, dar printr-un opțional.

Într-un comunicat remis Edupedu.ro, Consiliul Județean al Elevilor Timiș vorbește despre inițiativa parlamentară privind educația sexuală în toate școlile. “Considerăm că existența unui cadru legislativ care să reglementeze existența acestor programe care pot contribui la dezvoltarea personală a elevilor, dar și la scăderea procentului de sarcini nedorite în rândul mamelor adolescente (unde România este pe locul întâi în Uniunea Europeană) este imperioasă”, spun tinerii.

Poziția integrală a Consiliului Județean al Elevilor Timiș

“Consiliul Județean al Elevilor Timiș, structură reprezentativă a elevilor din județul Timiș, salută inițiativa unora dintre deputații și senatorii din Parlamentul României de a depune în Senat un proiect de lege privind introducerea programelor de educație sexuală/educație pentru sănătate în școli. În acest sens, considerăm că existența unui cadru legislativ care să reglementeze existența acestor programe care pot contribui la dezvoltarea personală a elevilor, dar și la scăderea procentului de sarcini nedorite în rândul mamelor adolescente (unde România este pe locul întâi în Uniunea Europeană) este imperioasă.

De-a lungul timpului, de câte ori s-a încercat introducere unor astfel de programe, am observat rezistență atât din partea unora dintre părinți, cât și din partea unor “experți în educație”, care tratează cu superficialitate procentele covârșitoare care plasează țara noastră în topul sarcinilor timpurii. Solicităm, cu fermitate, ca acest proiect de lege să fie implementat cu profesionalism, unul dintre scopurile primordiale al acestuia fiind prevenirea contactărilor bolilor cu transmitere sexuală. Adeseori, factorii decizionali au considerat educația sexuală ca fiind un subiect tabu, aspect care dezamăgește reprezentanții elevilor timișeni.

Elevii au nevoie de educație pentru sănătate care să promoveze, integrat, educația contraceptivă, drept care invităm decidenții să își reamintească faptul că, oricum s-ar numi acest program (unii au considerat denumirea de ,,educație sexuală” fiind nepotrivită), el trebuie să fie implementat în fiecare școală.

Îndemnăm decidenții din școlile timișene să consolideze parteneriate trainice cu mediul ONG, care reprezintă o resursă cheie în livrarea și promovarea unui pachet de informații clare cu privire la cum putem integra educația sexuală și educația pentru sănătate în școli. Unul dintre aceste proiecte, care pot fi aduse în școli, reprezentând o sursă de informație calitativă, este Sexul vs. Barza, proiect care prezintă, într-o manieră interactivă, noțiuni teoretice care ar trebui cunoscute de orice elev.

O măsură complementară pentru ca aceste programe să își îndeplinească obiectivele este reprezentată de finanțarea corespunzătoare pentru acestea, atât în școli, cât și în mediul nonguvernamental, dar și refinanțarea serviciilor, precum cabinetele de planificare familială locale, unele dintre acestea existând doar pe hârtie.

Suntem o țară europeană, membră a UE. Țara cu cei mai mulți copii care au copii. Dacă vrem să combatem acest fenomen, trebuie să ne asumăm direcții de acțiune fezabile, concrete, sustenabile, care să depășească stadiul de promisiune oferită beneficiarilor primari ai educației.”

Citește și:

 

Exit mobile version