“Elevii au nevoie de educație pentru sănătate care să promoveze, integrat, educația contraceptivă”, spune Consiliului Județean al Elevilor Timiș. Tinerii cer implementarea în toate școlile a unui program de “educație pentru sănătate” sau “educație sexuală”. Precizăm că și în prezent elevii au posibilitatea să facă educație sexuală, dar printr-un opțional.
Într-un comunicat remis Edupedu.ro, Consiliul Județean al Elevilor Timiș vorbește despre inițiativa parlamentară privind educația sexuală în toate școlile. “Considerăm că existența unui cadru legislativ care să reglementeze existența acestor programe care pot contribui la dezvoltarea personală a elevilor, dar și la scăderea procentului de sarcini nedorite în rândul mamelor adolescente (unde România este pe locul întâi în Uniunea Europeană) este imperioasă”, spun tinerii.
Poziția integrală a Consiliului Județean al Elevilor Timiș
“Consiliul Județean al Elevilor Timiș, structură reprezentativă a elevilor din județul Timiș, salută inițiativa unora dintre deputații și senatorii din Parlamentul României de a depune în Senat un proiect de lege privind introducerea programelor de educație sexuală/educație pentru sănătate în școli. În acest sens, considerăm că existența unui cadru legislativ care să reglementeze existența acestor programe care pot contribui la dezvoltarea personală a elevilor, dar și la scăderea procentului de sarcini nedorite în rândul mamelor adolescente (unde România este pe locul întâi în Uniunea Europeană) este imperioasă.
De-a lungul timpului, de câte ori s-a încercat introducere unor astfel de programe, am observat rezistență atât din partea unora dintre părinți, cât și din partea unor “experți în educație”, care tratează cu superficialitate procentele covârșitoare care plasează țara noastră în topul sarcinilor timpurii. Solicităm, cu fermitate, ca acest proiect de lege să fie implementat cu profesionalism, unul dintre scopurile primordiale al acestuia fiind prevenirea contactărilor bolilor cu transmitere sexuală. Adeseori, factorii decizionali au considerat educația sexuală ca fiind un subiect tabu, aspect care dezamăgește reprezentanții elevilor timișeni.
Elevii au nevoie de educație pentru sănătate care să promoveze, integrat, educația contraceptivă, drept care invităm decidenții să își reamintească faptul că, oricum s-ar numi acest program (unii au considerat denumirea de ,,educație sexuală” fiind nepotrivită), el trebuie să fie implementat în fiecare școală.
Îndemnăm decidenții din școlile timișene să consolideze parteneriate trainice cu mediul ONG, care reprezintă o resursă cheie în livrarea și promovarea unui pachet de informații clare cu privire la cum putem integra educația sexuală și educația pentru sănătate în școli. Unul dintre aceste proiecte, care pot fi aduse în școli, reprezentând o sursă de informație calitativă, este Sexul vs. Barza, proiect care prezintă, într-o manieră interactivă, noțiuni teoretice care ar trebui cunoscute de orice elev.
O măsură complementară pentru ca aceste programe să își îndeplinească obiectivele este reprezentată de finanțarea corespunzătoare pentru acestea, atât în școli, cât și în mediul nonguvernamental, dar și refinanțarea serviciilor, precum cabinetele de planificare familială locale, unele dintre acestea existând doar pe hârtie.
Suntem o țară europeană, membră a UE. Țara cu cei mai mulți copii care au copii. Dacă vrem să combatem acest fenomen, trebuie să ne asumăm direcții de acțiune fezabile, concrete, sustenabile, care să depășească stadiul de promisiune oferită beneficiarilor primari ai educației.”
Citește și:
- Zilele Educației Sexuale, organizate de Facultatea de Psihologie din Universitatea Babeș-Bolyai
- ”Vreau educație sexuală în școală și înainte de clasa a V-a. Vreau educație sexuală care să învețe copiii cum să recunoască un posibil prădător sexual” – doctorul Gabriel Diaconu
- Fostul lider al studenților: Referendumul, un pas înapoi. La presiunea Coaliției pentru Familie, și educația sexuală sau parentală au căzut în desuetudine
- Legiferarea parteneriatului civil, educația sexuală și contraceptivă în școli, strategia de educație parentală – cerințele Consiliului Tineretului către Guvern
4 comments
Educatie contraceptiva la copii?!? Pai nu mai bine ati invata copiii ca la varsta lor sa isi vada de copilarie si sa fie incurajati in alte activitati? Nu ii inveti pe copii ce inseamna sex protejat ci ii inveti ca copiii nu fac sex la varsta aceasta! Nu asta e solutia, sa le spui ca isi puna prezervativ ci sa le spui ca abstinenta pana la casatorie e ideala si te protejeaza de alte chestiuni nedorite (boli, sarcini).
Andreea Nicolescu a punctat corect majoritatea capcanelor care se ascund in spatele Ed sexuale pe care activistii lgbt se straduiesc sa o introduca in scoli.
Nu cred ca mai este un secret faptul ca adevaratul scop al Ed sexuale este de fapt introducerea identitatii de gen si a orientarilor lgbt in scolile gimnaziale.
Oricum ar fi, nu activistii lgbt trebuie sa decida introducerea Ed sexuale in scoli, ci parintii.
Parintii trebuie sa semneze daca sunt sau nu de acord cu introducerea Ed sexuale in ciclurile primare si gimnaziale.
Astfel vom afla exact cati vor si cati nu vor acest lucru.
Comentariul dlui Mihai este doar o fictiune copilareasca.
Un raspuns foarte succint pentru comentatoarea dinaintea mea: am avut o colega in liceu care a ramas gravida si a trebuit sa se lase de scoala. Am avut o verisoara care a murit pentru ca si-a facut un avort pentru o sarcina nedorita, si pe vremea aceea avorturile erau ilegale, asa cum se incearca si acum sa se impuna de catre cultele si sectele extremiste. Si o vecina asistenta a mers la puscarie pentru ca a ajutat niste femei, la cerere, sa scape de sarcinile nedorite. Ceea ce era, bineinteles ilegal. Cu educatia sexuala atat a tinerelor si tinerilor, cat si a parintilor si autoritatilor care impuneau o ordine absurda, si cu educatia inclusiv a cultelor extremiste cu pretentii la fel de absurde ca ale comunistilor de pe vremuri, astfel de situatii ar fi fost evitate.
1. Notiunile elemntare despre sex le au toti copii de acasa. Aveti impresia ca parintii nu le-au spus copiilor de gradinita despre faptul ca fetele au “pasarica” si batietii “putulica”? De curiozitate, cam ce alte notiuni “de baza considerati ca trebuie predate la gradinita? Aveti idee care erau notiunile propuse a fi introduce in vechea strategie de educatie (care a fost retrasa)?
2. In scoala primare de exemplu invatatoarea a organizat o dicutie cu parintii in care am discutat aspect legate de evolutia bilogica si emotionala a copiilor nostrii. Nu vad nimic normal sa se discute cu copii despre sex la scoala de catre professor mai ales in contextual actual cand se face o presiune imensa sa se introduca LGBT-izarea si ideologia de gen in scoli.
3. Viata sexuala trebuie sa inceapa atunci cand tanarul (niciodata copilul) este suficient pregatit biologic, emotional sa-si assume o sarcina neprogramata. Pentru asta are nevoie de indrumarea parintilor care pot apela si la o carte de specialitate (aleasa in prealabil) sau la ajutorul unui psiholog specializat in copii la varsta adolescentei. Nu prin cat mai multe informatii despre sex si viata sexuala, care au si rolul de a-i stimula curiozitatile si chiar dorintele sexuale, descrestem sarcinile nedorite ci prin explicarea implicatiilor si consecintelor si responsabilitatilor.
4. Ca metoda de contraceptie toti medicii sunt de acord ca prezervativul este cea mai eficienta si sanatoasa metoda de a preveni o sarcina. Toate celelalte metode presupun omorarea embrionului format deci avort in stadiu incipient. Nu trebuie manual, professor si ore de educatie sexuala ca sa inveti sa pui un prfezervativ. Ca oricum presupun ca la orele de educatie sexuala nu se fac si demonstratii practice.
Iata cum a ajuns sa se promoveze contraceptia in unele scoli din SUA, prin automate de pilule contraceptive in liceu: https://mommyunderground.com/now-you-can-buy-your-abortion-in-a-vending-machine/
5. Despre igiena: presupun ca discutati de igiena actului sexual si nu despre spalatul pe maini, nu…?
6. Despre informarea cu privire la bolile cu transmitere sexuala: Nu trebuie sa stii in detaliu ce boli cu transmitere sexuala sunt in lumea asta, trebuie sa stii doar ca prezervativul te fereste si de sarcina si de boli. Iata si influenta educatiei sexuale in scoli asupra bolilor cu transmitere sexuala scolifile:///C:/Users/User/Documents/Altele/LGBT/Colegiul%20American%20al%20Pediatrilor_%20Dup%C4%83%2040%20de%20ani%20de%20educa%C8%9Bie%20sexual%C4%83,%20nivelul%20bolilor%20cu%20transmitere%20sexual%C4%83%20este%20%E2%80%9Eepidemic%E2%80%9D.html
7. Daca se lovesc de situatii pe care nu stiu sa le gestioneze trebuie sa apeleze la parinti si nu la profesori. Apropo, profesorul de educatie sexuala trebuie sa fie femeie sau barbat?
8. “Educatia pentru sanatate” este denumirea sub care se promoveaza avorturile in alte state.
9. Asa cum ati spus varsta legala de la care se poate incepe viata sexuala este de 15 ani. Eventual de la aceasta varsta sa ne punem problema sa discutam aspect legate de sexualitate. Altfel, ii interzicem sa faca sex, dar ii vorbim despre asta saptamanal la ora de educatie sexuala. Este complet illogic.
10. Fetele de la tara (vorbim de tarancile sarace ca celelalte fete de la vile nu au probleme cu informarea) se marita de tinere, se stie. Asa a fost dintotdeauna si asa va ramane. Face parte din modul lor de viata. Informatii suplimentare despre sexualitate nu vor elimina acest lucru. Abandonul scolar este cauzat in principal de saracie. Facem niste cursuri si pentru asta? Diminuarea abandonului scolar pentru fetele minore de la tara care au copii poate fi realizata prin masuri de suport financiar a acestora pe perioada sarcinii si a cresterii copilului mic cu acceptarea revenirii acestora la scoala la o anumita perioada dupa nastere.
11. Adica, ce este atat de actual si de urgent in introducerea educatiei sexuale in scoli?????? De unde vine urgenta? De la UE?
12. “LGBT-izarea MOMENTAN este ca drobul de sare”. Esential este acest cuvant MOMENTAN ceea ce inseamna ca stii ca va fi introdusa imediat dupa aceea. Nu se vor introduce ororile de la inceput toate ci pas cu pas, cu lingurita ca sa fie mai usor de inghitit.
13. “Orientarea sexuala nu va fi PRINCIPALUL subiect de discutie”. Adica este evident ca educatia sexuala include prezentarea tuturor orientarilor sexuale ca fiind normale si care trebuie acceptate de toti copii si chiar celebrate.
14. Prezentarea orientarilor sexuale nu se poate face fara includerea notiunii de transgender care presupune includerea notiunii de identitate de gen prin care se va induce copiilor idea ca pot avea ce sex isi doresc diferit de cel biologic, ca-si pot schimba sexul chirurgical, …
Ma opresc aici deocamdata. Sper sa fie suficiente argumete. Daca nu, mai aduc si alte argumente ca sunt multe.