Educația – prezentată ca pilon pentru dezvoltarea inițiativelor europene de inteligență artificială, în noul Plan de Acțiune pentru Continentul IA

131 de vizualizări
ChatGPT în școli
Foto: © Wrightstudio | Dreamstime.com
Programele educaționale care să susțină dezvoltarea inteligenței artificiale în sectoare-cheie ale economiei și societății sunt menționate de Comisia Europeană în Planul de Acțiune pentru Continentul IA, pe care l-a lansat săptămâna aceasta. Planul are drept scop să „transforme industriile tradiționale puternice ale Europei și bazinul său de talente excepționale în motoare puternice pentru inovare și accelerare IA”, arată Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Planul de acțiune pentru Uniunea Europeană, lansat în contextul exploziei de inițiative în domeniul inteligenței artificiale în marile economii ale lumii, este structurat pe 5 piloni:

  • Dezvoltarea unei infrastructuri computaționale și de date IA la scară largă
  • Creșterea accesului la date de înaltă calitate
  • Dezvoltarea de algoritmi și încurajarea adoptării IA în sectoare strategice ale UE
  • Întărirea bazinului de talente și competențe în domeniul IA la nivel european
  • Simplificarea reglementărilor în domeniu

Al patrulea pilon, ce vizează întărirea competențelor, pune accent pe dezvoltarea de programe educaționale și de instruire în domeniul inteligenței artificiale, pentru a „pregăti următoarea generație de specialiști IA și pentru a sprijini perfecționarea și recalificarea” angajaților. 

Planul de acțiune – care poate fi consultat integral aici – menționează „nevoia de a întări competențele în domeniul IA, inclusiv alfabetizarea și diversele talente în domeniul IA, la nivell UE, prin eliminarea decalajelor existențe, dezvoltarea excelenței în programele de educație, formare și cercetare în domeniul IA și prin atragerea mai multor femei în IA, crescând gradul de conștientizare a IA în cadrul societății largi și administrației publice, precum și prin atragerea și retenția de talente IA din afara UE”.

  • Potrivit documentului, o strategie ce va fi dezvoltată în domeniu va avea drept scop întărirea calității și eficienței în mai multe sectoare publice, inclusiv în educație. 

Iar pentru a extinde programele educaționale existente în domeniu, Comisia precizează că va sprijini creșterea numărului de programe de studii de licență, master și doctorale în domeniul unor tehnologii-cheie, inclusiv IA.

Foto: © Wrightstudio | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel David: Consumul de droguri este la niveluri foarte ridicate. Școala nu poate să țină locul părinților / Mesaj și pentru profesori: Sentimentul meu este că, deși avem proceduri, încă ele nu sunt implementate, rămân uneori forme fără fond

Ministrul Educației, Daniel David, avertizează că școala nu poate înlocui rolul părinților în prevenirea consumului de droguri în rândul adolescenților. Într-o intervenție la Antena 3, oficialul a declarat că, deși…
Vezi articolul

VIDEO De ce ar fi utile grădinile în curtea școlilor, cultivate în regim de permacultură? „Noi nu doar facem agricultură, ci realizăm un echilibru. Facem adăposturi pentru arici, iar copiii pot învăța cum se îmbină ecosistemele”

Dacă în școli din Europa se face educație ecologică prin exemple practice, în România, odată cu deschiderea curților școlilor pentru activități sportive extrașcolare, s-ar putea crea contextul potrivit pentru realizarea…
Vezi articolul

Daniel David, rectorul Universității Babeș Bolyai, despre proiectul legii învățământului universitar, varianta Deca: Lucrurile arată bine, acceptabil, legea este bine conectată cu reformele europene / Cere Parlamentului decuplarea legilor și adoptarea mai rapidă a celei pentru universități

Rectorul Universității Babeș Bolyai de la Cluj-Napoca a declarat că, din perspectiva universității pe care o reprezintă „lucrurile arată bine, acceptabil” în privința proiectului de lege a învățământului superior. Profesorul…
Vezi articolul