Sistemul de educație este declarat drept una dintre cele mai importante probleme ale țării de către 11% dintre români – procent similar cu cei care se declară preocupați îndeosebi de situația pensiilor și de situația internațională, potrivit celui mai nou Eurobarometru. Procentul românilor preocupați de sistemul de educație este mai mare decât media europeană – la fel și ponderea românilor care ar dori ca Uniunea Europeană să ia mai multe măsuri în domeniu.
Astfel, în sondajul publicat de Comisia Europeană, la întrebarea: „Care credeți că sunt cele mai importante două probleme cu care se confruntă țara dumneavoastră în acest moment?”, 11% dintre români au menționat sistemul de educație – peste media europeană de 9%. Tot 11% dintre ei au menționat, la aceeași întrebare, pensiile și situația internațională.
- Mai mulți români se declară, astfel, preocupați de educație decât de criminalitate (10%), șomaj (7%), fiscalitate (7%), mediu/schimbări climatice (5%), imigrație (5%) sau situația locuințelor (4%).
- Principalele preocupări ale românilor sunt legate de creșterea prețurilor (menționată de 43% dintre participanții la Eurobarometru, peste media europeană de 38%), situația economică în general (27% – mult peste media europeană de 18%.)
Față de acum cinci ani, procentul românilor care consideră educația drept o problemă majoră este în foarte ușoară scădere. Eurobarometrul realizat în contextul alegerilor europene din 2019 indica faptul că 13% dintre români apreciau că sistemul de educație este una dintre cele mai importante probleme ale țării (12% media europeană).
Potrivit Eurobarometrului pentru primăvara lui 2024, 18% dintre români spun că, în domeniul educației și formării, UE ar trebui să ia mai multe măsuri pe termen mediu (5 ani). Procentul este superior mediei europene (17%). Procente mai mici de români au declarat același lucru pentru teme care țin direct de competența structurilor comunitare, spre deosebire de educație, care ține în principal de competența autorităților naționale: democrație (14%), tehnologii digitale (11%), mediu (13%).
- La nivel general, domeniile unde românii și-ar dori mai multe măsuri europene sunt securitatea și apărarea (32%), locurile de muncă (31%) sănătatea (28%).
Iar 22% dintre români (peste media europeană de 20%) spun că îmbunătățirea calității și accesului la educație, ca acțiune la nivel UE, ar avea cel mai puternic impact pozitiv asupra vieții lor, pe termen scurt.
Eurobarometrul actual s-a bazat, în cazul României, pe 1.038 de interviuri realizate în perioada 2-22 aprilie 2024 (total european – 26.423 de interviuri).
Sinteză Eurobarometru – primăvara 2024: