Educația nu va primi 6% din PIB nici în 2022, al 11-lea an în care prevederea legală este amânată – proiect de OUG

3.075 de vizualizări
Foto: © Anastassiya Bezhekeneva | Dreamstime.com
Articolul 8 din Legea Educației Naționale, cel care prevede din 2011 obligația acordării unui procent de 6% din PIB pentru Educație, este din nou prorogat potrivit proiectului ordonanței de urgență publicat miercuri noaptea de Ministerul Finanțelor Publice. Documentul prevede amânarea pentru anul 2023 a prevederii. De la adoptarea Legii 1/2011, în fiecare an acest articol a fost suspendat de la aplicare prin OUG.

Articolul XI din proiectul de act normativ prevede la alineatul (1) „prevederile art. 8 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică începând cu anul 2023”.

Articolul 8, menționat mai sus, arată că „pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale minimum 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitățile și instituțiile de învățământ pot obține și utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare științifică se alocă anual, de la bugetul de stat, minimum 1% din produsul intern brut al anului respectiv”.

  • Cea mai recentă amânare a acestui articol a fost făcută de Guvernul Dăncilă prin celebra Ordonanță de Urgență nr. 114 din 28 decembrie 2018, când aplicarea a fost suspendată timp de 3 ani. Articolul 50: „În perioada 2019-2021 nu se aplică prevederile art. 8 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare”.

Amânarea nu este una surprinzătoare, ministrul Educației anunțând recent că „luptă pentru 4% din PIB” pentru domeniul său și a lăsat de înțeles că ar fi semnat și el solicitarea sindicatelor de creștere a salariilor din Educație cu 16%.

Reamintim că peste 163 de mii de profesori au semnat petiții pentru creșterea salariilor din Educație de la 1 ianuarie 2022.

În proiectul de ordonanță de urgență salariile sunt înghețate și în învățământ anul viitor.

Cât înseamnă 6% din PIB

Produsul Intern Brut este estimat de Comisia Națională de Prognoză la 1.317,3 miliarde de lei pentru anul 2022. Bugetul pentru Educație ar trebui să fie de 79 de miliarde de lei. Anul trecut bugetul alocat pentru Educație a însemnat 3,6% din PIB – în sumă nominală 39,6 miliarde lei – iar bugetul alocat al Ministerului Educației – 2,55% din PIB – 28,5 miliarde lei.

Foto: © Anastassiya Bezhekeneva | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu, despre posibila reducere a bugetului Educației la rectificarea bugetară: Sigur că nu se poate adeveri așa ceva. Sper să rămână un simplu articol de presă, acea idee stupidă de a interveni, într-un moment în care dezbatem legile educației care au nevoie de o suplimentare de buget atât de mare”

În cadrul dezbaterii “Legile învățământului pentru o Românie educată!”, organizată de Comisia pentru Educație și Cercetare – PNL București, Ministrul Educației a făcut referire la informațiile publicate în exclusivitate de…
Vezi articolul

Premieră în școlile românești: Sistem de învățare a limbii române de către elevii ucraineni refugiați din calea războiului, dar și pentru copiii români care se întorc din străinătate cu familiile / Lista celor 71 de „școli deschise” identificate într-un proiect al Comisiei Europene, Băncii Mondiale și al Ministerului Educației

În premieră în sistemul românesc de învățământ, copiii care nu știu limba română și sunt fie refugiați din Ucraina, fie parte din diaspora românească reîntoarsă în țară vor avea la…
Vezi articolul

Material susținut de NextLab.tech

INTERVIU Profesorul Ion Ivan: Inteligența artificială nu este un pericol pentru profesori, are exact acele limitări care fac munca creativă și complexă a profesorului de neînlocuit / În prezent, digitalizarea nu mai este concepută în educație fără aplicații care au încorporate elemente de AI

„Inteligența artificială nu este un pericol pentru profesori, pentru că are exact acele limitări care fac munca creativă, originală și complexă a profesorului de neînlocuit. În momentul de față, digitalizarea…
Vezi articolul

Peste 20 de asociații civice denunță blocada impusă de primarul Sectorului 5 voluntarilor din școala 136 din Ferentari, în locul cărora Florea propune un program de 4 milioane de euro

Peste 20 de asociații civice, printre care și comunitatea #Rezistența, îi cer Primarului Sectorului 5, Daniel Florea, “ridicarea imediată a interdicției impuse voluntarilor și copiilor de a mai folosi” spațiul…
Vezi articolul

Ecaterina Andronescu este contrazisă de reprezentanţii părinţilor şi ai elevilor: Am discutat despre eliminarea notelor de la Educație fizică, Desen, Religie și Muzică, nu înţelegem de ce spune că sunt minciuni

Reprezentanții organizațiilor care au fost la discuții la minister în februarie, pe tema unei reforme educaționale, spun că s-a discutat eliminarea notelor de la Educație fizică, Desen, Religie și Muzică…
Vezi articolul