„Educația nu se poate adapta suficient de rapid” la schimbările tehnologice, spune Ligia Deca. De ce? Este „cel mai mare sector public” / Ministra face trimitere la simulările examenelor naționale, unde a fost „tărăboi în societate” și „multe îndoieli s-au făcut auzite din partea generației tinere”

Foto: © Wrightstudio | Dreamstime.com

Sistemul de educație din România „nu se poate adapta suficient de rapid” schimbărilor tehnologice, a afirmat ministra Educației, Ligia Deca, la un eveniment desfășurat, miercuri, pe teme legate de tehnologie și inteligență artificială. Ea a spus că sistemul de învățământ înregistrează evoluții în sensul digitalizării, dar capacitatea sa este limitată de faptul că „este cel mai mare sector public” și se face o puternică rezistență la schimbare.

În acest sens, ea a făcut trimitere la simulările examenelor naționale, simulări bazate pe instrumente digitale și care au produs „tărăboi în societate”. Ea a susținut că „multe dintre aceste îndoieli” legate de modul de desfășurare a simulărilor „s-au făcut auzite din partea generației tinere”.

După ce a spus că sistemul nu se poate schimba suficient de rapid, ea a vorbit despre schimbări pe care IA le va putea produce pe viitor, fără să ofere, însă un orizont de timp în acest sens: „vom putea să folosim IA pentru a genera trasee individuale de învățare, trasee remediale individuale. Vom putea să vedea foarte rapid care sunt talentele (elevilor – n.red.). Vom putea croi traseele lor educaționale, ceva ce ne-am dorit de când noi înșine eram în școală, ca să fim cinstiți”. 

Dar, a mai spus ea, „nu cred că am ajuns încă la etapa IA”.

Declarații detaliate ale ministrei Ligia Deca la Summitul Internațional ANIS:  

Foto: © Wrightstudio | Dreamstime.com Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version