Educația în lockdown, în contradicție cu Europa. Președintele și premierul închid școlile pentru 2 milioane de elevi și le deschid doar pentru alegeri – reacție rapidă

27.584 de vizualizări
Klaus Iohannis si Ludovic Orban
Decizie fără precedent a președintelui Klaus Iohannis, la două luni de la începerea școlii. 2 milioane de copii care mergeau în peste 13.000 de școli și grădinițe sunt trimiși fizic acasă, pentru a li se alătura celorlalți 1 milion de copii care deja învățau în sistem online. Decizia care pune cruce descentralizării anunțate cu mare pompă de același președinte Klaus Iohannis vine în aceeași zi în care OMS a făcut apel la țările Europei să lase școlile deschise.

După ce a repetat că nu are în plan măsuri mai drastice și că nu ia în calcul închiderea centralizată a școlilor, dar că analizează solicitările de redeschidere a acestora, după modelul țărilor din Vestul Europei, președintele Klaus Iohanis a anunțat în ajunul campaniei electorale închiderea tuturor școlilor, deși pe 5 noiembrie erau încă în scenariul verde 8.156 de școli și grădinițe, iar în galben 5.022 de unități de învățământ.

Închiderea școlilor va intra în vigoare luni, a precizat Ludovic Orban.

Amintim că doar Cehia. Lituania și Polonia au mai anunțat că închid toate școlile, în timp ce celelalte state fie au lăsat să funcționeze numai grădinițele și școlile primare, fie au extins o vacanță cum este cazul Belgiei, dar unde copiii sunt așteptați la clase pe 16 noiembrie, fie au lăsat pur și simplu toate școlile deschise, dar cu măsuri dure în celelalte sectoare.

România închide porțile școlilor în fața copiilor, în condițiile în care țara noastră este în prezent pe ultimul loc la testele PISA, la matematică, în Europa. Acesta era nivelul copiilor înregistrat pe când încă mergeau la școală. De luni, toți vor fi acasă, în timp ce toate statele europene la ale căror rezultate aspirăm își țin în continuare copiii în școli.

Practic, prin acest anunț Președintele și Premierul pun pe primul plan alegerile parlamentare, miza supremă în fața căreia Educația nu a mai contat. Peste 2 milioane de elevi încă făceau cursuri față în față, potrivit anunțului de luni al ministrului Educației.

S-a pus astfel cruce descentralizării deciziei. Măsura a fost exersată de autorități timp de două luni, cu poticneli, cu unele probleme și a fost anulată înainte să înceapă să funcționeze. Revenirea la decizia centralizată de închidere a tututor școlilor anulează eforturile a mii de școli, a zeci de mii de profesori și a celor din administrații implicați în aceste procese.

România închide toate școlile, iar o decizie similară au mai anunțat și Cehia, Lituania și Polonia. În rest, în toate celelalte state (chiar dacă în Belgia a fost prelungită vacanța), școala continuă și în toate aceste state lucrurile s-au organizat astfel încât educația să continue cât mai mult față în față.

Foto: Klaus Iohannis si Ludovic Orban la Guvern


15 comments
  1. Sa stam inchisi ca . . .ce? da, sa punem viata mai presus de toate. Dar virusul nu dispare cat stam noi inchisi in custi. Daca ar fi asa s-ar fi rezolvat la prima inchidere. Virusul va exista printre noi mult timp. Ne bagam in buncare? Stau copiii acasa si se imbolnavesc parintii de la serviciu.. . .Sau, si mai bine, cum stiu din cazurile a trei colegi ai mei care au facut boala, membrii familieii au fost testati negativ. Cand nimic nu e sigur din punct de vedere stiintific legat de tarnsmiterea viruslui, masurile astea sunt aberante.
    Inchiderea scolilor inseamna distrugerea acestei generatii. Se naste viitoarea generatie de culegatori de sparanghel si slugi ale Europei. Ar trebui sa ne temem de incultura. Nu vor fi putini ignoranti. Vor fi multi. Si oricat ne-am ajuta copiii nu putem fi profesori. Ne amagim ca putem tine locul scolii . . . in cazul asta noi dam dovada de ignoranta.
    Ar trebui sa ne temem de lispa asistentei medicale pentru cei multi si bolnavi de multe alte boli. Lasati acum sa cerseasca dreptul la viata. Terapia intensiva la noi in judet e plina de oameni ajunsi acolo din cauza altor afectiuni. Nu mai raspunde nimeni pentru viata lor. In caz de deces se completeaza lejer covid. Cei cu covid tot ai nimanui stau inchisi in saloane si trebuie sa intervina medicul de familie sa ceara o dexametazona si apoi se mira ca cer oamenii sa plece acasa pe propria raspundere.

  2. Profesorii fac lecțiile cu elevii, dacă vreți să îi ajutați la teme, este foarte bine, este copilul dumneavoastră . Eu predau cu materiale cumpărate de mine, nu primesc nimic altceva decât salariul de la stat și îl merit pentru tot efortul pe care îl fac. Nu îmi decontează nimeni absolut nimic. Și eu sunt părinte, nu doar profesor și îmi ajut copilul și fac sacrificii pentru educația lui. Cea mai grea meserie este cea de părinte și îmi dau seama de invidia și răutatea pe care unii părinți o cultivă împotriva celor care i au învățat.

  3. Sunt (in sfarsit) in acord cu autoritatile: tehnica de slaba calitate (uneori inexistenta) si riscul de imbolnavire in mijloacele de transport sunt motive intemeiate pentru scoala online.
    In plus, scoli inchise pe iarna inseamna o economie serioasă in bugetul statului (caldura, apa, electricitate, dezinfectant, măști). Ce sa mai vorbim de aglomeratia din proximitatea scolilor si gradinitelor provocata de parintii care.si aduc copiii…
    Cat priveste scolarizarea, inainte de pandemie de cate ori s.a discutat despre accesul la educatie al copiilor din rural? Sau despre prezenta fizica a elevilor la scoala( ma gandesc la numarul de absente raportat semestrial si anual de scoli la inspectorate si la prezenta elevilor din clasele terminale, preocupati doar de meditatii pentru admitere sau bacalaureat)? Cati parinti au fost realmente preocupati de calitatea muncii copiilor lor? Cati adulti atotștiutori au pus in discutie disciplina in scolile romanesti postrevolutionare (atat a elevilor, cat si a profesorilor)?
    De la izbucnirea pandemiei, cei mai multi dintre profesori, intr.o forma sau alta, sigur au gasit o forma de transmitere a informatiei de acasa. Unde au tehnica de calitate superioara celei oferite de stat. Si copiii, la fel. Nu ma gandesc la cazurile nefericite care nici in afara pandemiei n.ar fi dus.o pe roze! Caci cand, in istoria umanitatii oamenii au avut cu adevarat sanse egale la …orice???
    Eu as prefera ca societatea sa considere ca inainte de instructie sta viata, supravietuirea si ca pentru a vorbi despre calcule, poezii, euglene sau batalii, trebuie sa ai public. Viu, sănătos fizic si mental!
    Nu cred ca se va prabusi civilizația contemporana ca unii membri raman mai ignoranti cu cateva luni de scolarizare!!

  4. Tot in contradictie cu intreaga Europa, in Romania spitalele sunt pline iar sistemul medical este la pamant. Nu mai cereti masuri identice!
    Vietile oamenilor sunt cele mai importante.

  5. Pentru stapanirea epidemiei dar si pentru o educatie relativ corespunzatoare, consider ca ar trebui mentinute clasele de invatamant primar, clasele a-VIII-a si clasele a-XII-a. Ar trebui avute in vedere conditii stricte de functionare a acestora pentru evitarea transmiterii virusului.

  6. De ce comparați mereu cu școlile din Occident? Cumva școlile din România sunt dotate ca cele din Occident? Transportul elevilor se desfășoară către școală ca în Occident? Eu știu că la noi este altfel, sunt profesor în București și nu am salariul ca profesorul din Occident și nu am condiții sanitare, educaționale ca in Occident. Singura explicație este că patronii școlilor private pierd bani, iar părinții nu înțeleg că este mai bine să își ajute copiii la lecții și să câștige mai puțini bani decât să își îngrijească copiii și bătrânii cu medicamente. Dacă mai sunt și ei sănătoși!

    1. Da draga domnule, sunt de acord sa-mi ajut copii la lecții, si dacă tot fac eu lecții cu ei dumneavoastră sa na va mai incasati salariul!

      1. Inainte de pandemie va ajutati copilul la lectii? Daca da, mergeati apoi la scoala sa cereti procent din salariul profesorilor? Daca nu, de unde isteria asta economico-financiara a unora dintre parinti? Pe dvs, la ,,job,, va mai ajuta seful? Va cere procent din salariu?

    2. Este ok…..dar STATUL pana cand credeti ca are bani sa tina acasa parintii?….asta inseamna FALIMENT, INCAPACITATE DE PLATA in viitor……

      1. Poate că la teme îl ajutați, lecțiile tot noi le predăm cu materialele cumpărate de noi, nu primim nimic de la stat decât salariul. La firme vă decontați tot ce aveti nevoie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Am aflat despre această decizie de la televizor” / “Au reușit doar să irite în plus pe profesorii care și așa sunt supărați, sunt obosiți” – mesajele transmise de două profesoare nemulțumite de felul cum liderii sindicali au anunțat suspendarea grevei din educație

Nemulțumirile auzite, luni, în rândul profesorilor, în privința felului cum a fost decisă suspendarea grevei generale de către liderii sindicali, au fost sintetizate de două profesoare în cadrul emisiunii “Timpul…
Vezi articolul

Ce înseamnă „foarte multe ore de școală”, pentru care ministra Ligia Deca cere „aerisirea” planurilor-cadru de liceu: România – în topul țărilor europene cu cele mai multe zile de vacanță și totodată prima ca număr de ore în învățământul obligatoriu / Peste un sfert din timpul de școală este irosit, potrivit datelor Băncii Mondiale

Un număr mai mic de ore de școală, așa încât să se simtă o „aerisire” pentru elevi, este unul dintre cele trei „principii” enunțate de ministra Educației, Ligia Deca, atunci…
Vezi articolul

SONDAJ Închiderea școlilor în scenariul roșu a împărțit părinții în două tabere egale / Majoritatea consideră că școala respectă regulile de prevenire, cei mai mulți cred că deschiderea școlii nu a dus la creșterea numărului de cazuri Covid-19

Părinții sunt împărțiți în două tabere egale atunci când sunt întrebați dacă apreciază că închiderea școlilor, acolo unde incidența cazurilor de Covid-19 depășește 3/1000, este sau nu o idee bună,…
Vezi articolul