Indicatorii relevanți pentru sistemul de educație din România vor fi incluși pentru prima dată într-un raport-cheie al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) ce agregă și compară informațiile de acest tip din toate țările membre, potrivit unui anunț al Ministerului Educației.
Acesta precizează că România se alătură, din 2023, programului de date statistice INES (Indicators on National Education Systems) al OCDE, în contextul procesului de aderare a țării la organizația internațională. Ca urmare a aderării la INES, România va fi inclusă pentru prima dată în publicația Education at a Glance 2023 (EAG 2023), alături de statele membre OCDE și alte state candidate.
Ministerul precizează că informațiile colectate prin programul INES stau la baza raportului Education at a Glance, pe care o descrie drept “sursa cea mai autoritară pentru informații exacte și relevante despre starea educației în cele 38 de state membre și o serie de țări partenere”. ME, despre această publicație:
“Cu peste 120 de diagrame și 180 de tabele, indicatorii săi acoperă rezultatele și impactul învățării în domeniul economic și la nivel social, resursele financiare și umane investite în educație, accesul la educație, participarea și progresul, precum și mediul de învățare și organizare a școlilor. Ediția din 2023 a EAG va avea ca temă învățământul profesional și tehnic.”
“Datele pentru EAG sunt colectate la nivel național pe tot parcursul anului, bazându-se pe date administrative sau din anchete deja colectate, implicând și un număr de până la 20 de chestionare separate. Publicația include și date din anchete internaționale, cum ar fi PISA, PIAAC și TALIS.”
Foto © Josepalbert13 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.