Educația cade pe locul 2 între elementele care creează sentimentul de comunitate între europeni, în opinia românilor – sondaj Eurobarometru / România, pe ultimul loc la valorizarea drepturilor fundamentale și democrației

Educația este pe locul doi între elementele care creează sentimentul de comunitate între cetățenii țărilor din Uniunea Europeană, potrivit ierarhizării făcute de români la finalul anului 2020. Pe primul loc este menționat sistemul de îngrijire a sănătății și de pensii (22%) Rezultatele aparțin sondajului Eurobarometru privind viitorul Europei, publicat vineri de Parlamentul European (PE).

Anul precedent, educația era indicată de români ca fiind primul element ca importanță pentru întărirea sentimentului de comunitate între europeni. Concret, în 2019 pe primele 3 locuri erau educația (indicată de 22% dintre respondenți), urmată de economie și sistemul de îngrijire a sănătății și de pensii (cu câte 18% fiecare). Anul 2020, afectat de pandemie, a făcut ca sănătatea să treacă pe primul loc în răspunsurile românilor, surclasând educația.

Eurobarometrul dat publicității acum arată că ierarhia elementelor care creează sentimentul de comunitate între cetățenii țărilor din UE, în 2020, este următoarea, potrivit răspunsurilor date de cetățenii români:

La nivel european, economia reprezintă elementul principal de legătură între membrii unei comunități (UE27: 26%), urmată de cultură (25%) și valori (23%). Istoria și solidaritatea sunt următoarele elemente importante la nivelul Uniunii (UE27: 22%, respectiv 20%).

De remarcat că “valorile” lipsesc total din top 10 elemente indicate de români ca fiind cele care compun sentimentul de comunitate între cetățenii țărilor din Uniunea Europeană. 82% dintre români sunt de acord că toate statele membre ale UE ar trebui să respecte valorile de bază ale Uniunii, precum drepturile fundamentale și democrația, deși această cifră situează românii la coada clasamentului european, cu 10 puncte procentuale sub media europeană (UE27: 92%).

Foto: Comisia Europeană

La fel ca în 2019, circa 7 din zece români declară că se simt cetățeni europeni. Circa șase din zece români consideră că înțeleg cum funcționează UE (62%) și sunt de acord că mai multe decizii ar trebui luate la nivelul Uniunii (66%).

Peste jumătate dintre români susțin ideea unei uniuni monetare și economice europene cu
o singură monedă, Euro (RO: 55%, UE27:70%), dar și a unei piețe digitale unice în cadrul
UE (RO: 56%, UE27: 65%), iar șapte din zece români consideră că, pentru fiecare acord
comercial încheiat de către UE, ar trebuie să existe garanția că sunt îndeplinite cele mai
înalte standarde privitoare la climă, protecția mediului și a muncii.

Încrederea în instituțiile naționale și europene

Românii continuă și în 2020 să acorde mai multă încredere instituțiilor internaționale, decât celor naționale, tendință care se păstrează în ultimii 3 ani, se arată în raportul național. Astfel, Uniunea Europeană prezintă încredere pentru 58% dintre români (similar 2019, 57%), în Națiunile Unite tind să aibă încredere 54% dintre români (+6pp), iar în NATO românii au încredere în proporție de 49%.

Instituțiile naționale au un grad de încredere mai scăzut, pe primele locuri situându-se următoarele:

Guvernul, Parlamentul și partidele politice rămân instituțiile cu cele mai joase cote de încredere în rândul românilor. De notat este faptul că încrederea în partidele politice s-a erodat cu 10pp (puncte procentuale), de la 26% în 2019 la 16% în prezent, în timp ce încrederea în Guvern a rămas similară cu cea din anul precedent (29% în 2020, 30% în 2019), iar cea în Parlament a pierdut 5pp, ajungând la 26%. Cu toate acestea, majoritatea românilor continuă să aibă încredere, și în 2020, în poliție (56%, +6pp) și armată (64%, -3pp).

Circa unul din doi români declară că tind să aibă încredere și în următoarele instituții europene, în general peste media europeană: Parlamentul European (RO: 55%, UE27: 50%), Comisia Europeană (RO: 50%, UE27: 47%), Consiliul European (RO: 49%, UE27: 45%) și Banca Centrală Europeană (RO: 46%, UE27: 47%).

Dacă în 2019, altele erau considerate principalele probleme cu care se confruntau țara și, respectiv, Uniunea Europeană, (și anume, creșterea prețurilor, inflația, costul traiului zilnic – 32% – și sistemul de îngrijire al sănătății și de securitate socială – 19%), în prezent circa patru din zece români și europeni consideră că principala problemă cu care se confruntă acestea este sănătatea (atât la nivel național – RO: 43%, UE27: 44% -, cât și european – RO: 39%, UE27: 38%).

Foto: Comisia Europeană

Majoritatea românilor consideră că un vaccin este unica modalitate de a pune capăt pandemiei (RO: 65%, UE27:70%), iar UE joacă un rol-cheie în a garanta accesul la vaccinurile împotriva COVID-19 în țară (RO: 77%, UE27: 69%).

Circa jumătate dintre români declară că nu înțeleg de ce oamenii ezită să se vaccineze (RO: 53%, UE27: 56%), iar ca disponibilitate pentru a fi vaccinați, declară că ar face acest lucru mai degrabă mai târziu (36%) sau cândva în cursul anului 2021 (23%). 45% dintre europeni își doresc să se vaccineze cât mai curând posibil sau au făcut-o deja. La finalului lui 2020, un
procent redus de români și europeni declarau că s-au vaccinat deja (RO: 5%, UE27: 3%).

Foto: Comisia Europeană
Alte rezultate ale eurobarometrului:
Concluziile eurobarometrului, potrivit raportului pe România

Sondajul a fost cerut și coordonat de către Comisia Europeană, Direcția Generală de Comunicare, iar Raportul pentru România a fost elaborat pentru Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Descarcă de aici sondajul Eurobarometru integral

__________

Proiectul ”The European Parliament: leadership during historical change” este finanțat de Parlamentul European prin DG Communication. Edupedu.ro este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate reprezenta poziția Parlamentului European.

Exit mobile version